Пређи на садржај

Пређи на садржај

Деца и Интернет — шта родитељи треба да знају

Деца и Интернет — шта родитељи треба да знају

Деца и Интернет — шта родитељи треба да знају

НЕКО време се сматрало да родитељи могу заштитити своју децу од опасности на Интернету једноставно тако што ће поставити компјутер на видно место у кући. Изгледало је да се тиме смањује вероватноћа да деца приступе вебсајтовима с неприкладним или штетним садржајем. Мада је то гледиште и даље сасвим на месту — здрав разум налаже да се компјутер који је повезан на Интернет не ставља у дечју собу — неопходно је предузети још неке мере предострожности. У данашње време бежичне везе омогућавају младима приступ Интернету где год да се налазе. То је могуће чак и путем многих мобилних телефона. Ту су затим Интернет кафеи, Интернет киосци, библиотеке, као и старо добро прибежиште, кућа пријатеља. Пошто има толико могућности, није тешко разумети зашто лудорије младих на Интернету могу промаћи будном оку родитеља.

Осмотрите неке од активности на Интернету које су веома популарне међу младима, као и потенцијалне опасности.

МЕЈЛОВИ

Шта је то? Писане поруке или писма која се шаљу електронским путем.

Зашто су популарни? Мејлови су брз и јефтин начин за дописивање с пријатељима и рођацима.

Шта треба да знате. Нежељени мејлови, који се обично називају спам, могу бити више од обичне сметње. У њима се често налази материјал с прикривеним или отворено непристојним садржајем. Линкови унутар њих могу навести корисника — па и дете које није свесно опасности — да открије личне податке, што може водити до крађе идентитета. Одговарање на такве мејлове — чак и када одлучно захтевате да престану да вам их шаљу — потврдиће да је ваша имејл адреса активна, након чега може уследити још нежељених мејлова.

ВЕБСАЈТОВИ

Шта је то? Скупови електронских страна које постављају и одржавају организације, образовне установе, фирме и појединци.

Зашто су популарни? Постоје милиони вебсајтова који младима пружају широк спектар могућности да купују, истражују, буду у контакту с пријатељима, као и да играју игрице, слушају музику или преузимају такве садржаје.

Шта треба да знате. Интернет злоупотребљавају многе злонамерне и неморалне особе. На великом броју вебсајтова отворено се приказују сексуални односи. Неопрезна особа лако може набасати на такве сајтове. На пример, у Сједињеним Државама је током једног истраживања 90 посто младих између 8 и 16 година рекло да су неочекивано наишли на порнографски материјал — у већини случајева док су радили домаћи задатак!

На Интернету је такође лако приступити сајтовима који омогућавају тинејџерима да се коцкају. У Канади је током једне анкете скоро сваки четврти средњошколац признао да је посећивао такве сајтове. Стручњаци су оправдано забринути због тога што та врста коцкања може брзо довести до зависности. Ту су затим такозвани про-ана вебсајтови који промовишу „аноректични начин живота“. * Постоје и сајтови који распирују мржњу према верским мањинама или етничким групама. На неким сајтовима се могу наћи упутства за прављење бомби, припремање отрова и спровођење терористичких операција. Електронске игрице на Интернету пуне су сурових сцена насиља и крвопролића.

ПРИЧАОНИЦЕ

Шта је то? Причаонице или чет просторије су „места“ на Интернету где се корисници могу „наћи“ и „ћаскати“ о различитим темама путем писаних порука које се примају и шаљу у току куцања.

Зашто су популарне? Ваше дете може да комуницира с великим бројем особа које не познаје, али које имају иста интересовања.

Шта треба да знате. Напасници често посећују причаонице. Они желе да увуку дете у разговор о сексу или да га наговоре да се лично сретну како би имали односе с њим. Осмотрите шта се десило једној жени која је учествовала у писању књиге о безбедности на Интернету. У току припреме материјала укључила се у једну причаоницу, представљајући се као 12-годишња девојчица. „Скоро истог тренутка неко ју је позвао да започну приватни разговор. Када је рекла да не зна како да то уради, њен сусретљиви нови пријатељ јој је корак по корак објаснио поступак. Затим ју је питао да ли би хтела да проба [онлајн] секс“ (из књиге What in the World Are Your Kids Doing Online?).

ИНСТАНТ ПОРУКЕ

Шта је то? Дописивање двају или више саговорника који су истовремено на мрежи.

Зашто су популарне? Овај вид комуникације омогућава кориснику да са своје контакт листе изабере особу с којом ће размењивати поруке. Није необично што резултати једног истраживања спроведеног у Канади откривају да 84 посто 16-годишњака и 17-годишњака проведе више од сат времена дневно размењујући инстант поруке са својим пријатељима.

Шта треба да знате. Слање и примање инстант порука може вашем детету скретати пажњу у време када треба да учи или да се бави неком другом активношћу која захтева концентрацију. Осим тога, пошто не можете чути разговор, како можете знати с ким се ваш син или ваша ћерка дописује?

БЛОГОВИ

Шта је то? Блог је скраћеница од енглеске речи weblog, што дословно значи мрежни дневник.

Зашто су популарни? Блогови пружају младима прилику да бележе своја размишљања, пишу о ономе што их одушевљава или чиме се баве. Већина блогова омогућава читаоцима да дају своје коментаре, а млади једва чекају да виде одговоре других на оно што су написали.

Шта треба да знате. Блог је отворен за јавност. Неки млади непромишљено откривају информације помоћу којих се може сазнати из које су породице, у коју школу иду или где станују. Осим тога, блогови могу штетно утицати на репутацију аутора и осталих који су укључени. На пример, неки послодавци проверавају блогове особа које су конкурисале за посао, што може утицати на њихову одлуку кога ће примити.

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Шта је то? Сајтови који омогућавају младима да направе своју веб страницу, као и да је улепшавају и допуњују сликама, видео-снимцима и блоговима.

Зашто су популарне? Прављење и дотеривање веб странице омогућава младој особи да изрази своју личност. Друштвене мреже на Интернету пружају младима прилику да упознају многе нове „пријатеље“.

Шта треба да знате. „Друштвена мрежа је као онлајн журка“, каже девојка по имену Џоана. „Могу се појавити неки језиви људи.“ Безобзирне младе или одрасле особе могу злоупотребити личне податке који се открију на друштвеним мрежама. Стога Пари Афтаб, стручњак за безбедност на Интернету, такве вебсајтове назива „мегамаркетима за сексуалне напаснике“.

Осим тога, пријатељства склопљена преко Интернета су углавном површна. Да би се другима који посећују њихов сајт представили као популарне особе, неки млади на својим веб страницама наводе велики број људи с којима су у контакту, иако их нису лично срели. Кендис Келси, ауторка књиге Generation MySpace, пише да је дошло до тога да млади „процењују вредност једне особе по томе с колико људи се дружи“. Она додаје: „Такво просуђивање људи на темељу листе контаката претвара нашу децу у безличне јединке и ставља их под огроман притисак да користе све начине како би се допала што већем броју вршњака.“ Зато се у једној књизи поставља оправдано питање: „Како да објасните деци да треба да развију способност уживљавања и саосећање када им електронски свет омогућава да у трен ока склапају и прекидају пријатељства?“ (What in the World Are Your Kids Doing Online?).

Шест примера које смо навели само су неке од активности за које су млади веома заинтересовани. Ако имате децу, како их можете заштитити од опасности које вребају на Интернету?

[Фуснота]

^ Многи про-ана сајтови и организације тврде да не унапређују анорексију. Међутим, на неким од тих сајтова анорексија се не представља као поремећај већ као начин живота који је ствар личног избора. Форуми у оквиру таквих сајтова садрже савете о томе како прикрити праву телесну тежину или шта учинити да родитељи не примете поремећај у навикама исхране.

[Истакнути текст на 4. страни]

У Индији је број корисника Интернета нагло порастао — 54 посто за само годину дана — а велику већину међу њима чине млади

[Истакнути текст на 7. страни]

„Родитељи могу сматрати да је веб камера једноставан и јефтин начин да дете буде у контакту с пријатељима или рођацима. Али за напасника је то отворен прозор у дечју собу“ (Роберт Милер III, директор Федералног истражног бироа)