Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да објасним зашто верујем у стварање?

Како да објасним зашто верујем у стварање?

Млади питају...

Како да објасним зашто верујем у стварање?

„Када се на часу разговарало о еволуцији, то је било у супротности са свим чему сам био поучаван. Плашило ме је што је представљана као чињеница“ (Рајан, 18 година).

„Наставница која ми је предавала када сам имао 12 година била је ватрени поборник еволуције. Зато ми је било јако тешко да говорим о томе да верујем у стварање“ (Тајлер, 19 година).

„Уплашила сам се када је наставница социологије рекла да је еволуција наша следећа лекција. Знала сам да ћу морати да објасним пред разредом свој став о тој контроверзној теми“ (Ракел, 14 година).

МОЖДА је и теби попут Рајана, Тајлера и Ракел незгодно када се на часу говори о еволуцији. Ти верујеш да је Бог „све створио“ (Откривење 4:11). Свуда око себе видиш доказе о постојању интелигентног Створитеља. Али уџбеници и твој наставник кажу да смо настали путем еволуције. Ко си ти да се супротставиш тим „стручњацима“? И како ће твоји школски другови реаговати кад почнеш причати о... Богу?

Ако те то мучи, немој да бринеш! Ти ниси једина особа која верује у стварање. Чињеница је да чак и велики број научника не прихвата теорију еволуције. Ни многи просветни радници такође. У Сједињеним Државама 80 посто студената верује да постоји Створитељ — без обзира на то шта уџбеници кажу!

Ипак, можда се питаш: ’Шта да кажем ако будем морао да објасним зашто верујем у стварање?‘ Чак и ако си помало уплашен, буди уверен да можеш говорити о својим веровањима с пуним поуздањем. Међутим, за то је ипак неопходна припрема.

Анализирај оно у шта верујеш!

Уколико си растао у хришћанској породици, могло би се десити да верујеш у стварање само зато што си томе поучен. Ипак, сада када си старији, желиш да служиш Богу користећи „свој разум“, заснивајући своја веровања на чврстом темељу (Римљанима 12:1). Павле је подстицао хришћане из првог века да ’све проверавају да би се у то уверили‘ (1. Солуњанима 5:21). Како то можеш учинити када је у питању стварање?

Као прво, размисли о ономе што је Павле писао о Богу: „Његова невидљива својства... јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљанима 1:20). С тим речима на уму, размисли о људском телу, Земљи, огромном свемиру, дубинама океана. Обрати пажњу на зачуђујућ свет инсеката, биљака, животиња — шта год те лично занима. Затим се, користећи ’свој разум‘, запитај: ’Шта мене уверава да постоји Створитељ?‘

Да би одговорио на то питање, 14-годишњи Сем наводи као пример људско тело. „Оно је тако сложено и препуно детаља“, каже он, „и сви делови тако добро заједно функционишу. Људско тело није могло настати путем еволуције!“ Холи, која има 16 година, слаже се с тим. „Од када је установљено да имам дијабетес“, каже она „научила сам много о томе како тело функционише. Задивљујуће је, на пример, како панкреас — мали орган скривен у стомаку — обавља огроман посао тиме што омогућава да крв и органи исправно врше своју функцију.“

Неки млади посматрају то питање из другог угла. „По мени“, каже 19-годишњи Џаред, „највећи доказ лежи у чињеници да поседујемо духовне потребе, као и осећај за лепоту и жељу да учимо. Те особине нису неопходне за преживљавање као што тврде заговорници еволуције. Једино објашњење које по мени има смисла јесте то да нас је овде сместио неко ко је желео да уживамо у животу.“ Тајлер, споменут на почетку, дошао је до сличног закључка. „Док посматрам улогу биљака у одржавању живота и запањујућу сложеност њихове грађе, уверен сам да постоји Створитељ.“

Лакше је говорити о стварању уколико си ту тему темељно истражио и ако си заиста уверен у то. Зато, попут Сема, Холи, Џареда и Тајлера одвој време да размотриш Божја чудесна стваралачка дела. Затим „ослушни“ шта ти она „говоре“. Нема сумње да ћеш доћи до истог закључка као и апостол Павле — ’по ономе што је створено разабире се‘ не само да Бог постоји већ и каква је он особа. a

Упознај се са оним што Библија заиста научава

Осим што се трудиш да боље упознаш стварство које је Бог начинио, да би пружио доказе о стварању треба да знаш шта Библија заиста научава о томе. Нема потребе да улазиш у расправу о стварима о којима Библија не говори директно. Погледај неколико примера.

У мом уџбенику стоји да Земља и Сунчев систем постоје већ милијардама година. Библија не говори о томе колико су стари Земља и Сунчев систем. Оно што у њој стоји у складу је са учењем да је свемир, укључујући и нашу планету, већ постојао милијардама година пре него што је започео први стваралачки „дан“ (Постанак 1:1, 2).

Мој наставник каже да Земља није могла настати за само шест дана. У Библији не пише да је сваки стваралачки „дан“ дословно трајао 24 часа. Више информација о томе пронаћи ћеш у овом издању, на странама 18-20.

У разреду се расправљало о неколико примера како су се животиње и људи мењали кроз време. Библија каже да је Бог створио жива бића „по својим врстама“ (Постанак 1:20, 21). Она не подупире гледиште да се живот развио из неживе материје или да је Бог започео процес еволуције од једне ћелије. Ипак, свака ’врста‘ има потенцијал за велику разноликост. Стога према Библији постоји могућност да се одвијају промене унутар сваке ’врсте‘.

Заступај своја веровања с поуздањем!

Нема разлога да ти буде непријатно или да се стидиш због тога што верујеш у стварање. Узимајући у обзир доказе, потпуно је разумно — и у складу с науком — веровати да имамо интелигентног Створитеља. На крају крајева, теорија еволуције — а не стварање — захтева да верујемо у нешто за шта не постоје логични докази и у чуда која су се одиграла без иницијатора. Штавише, након што прочиташ остале чланке из овог издања Пробудите се! уверићеш се да чињенице говоре у прилог стварању. И када једном пажљиво одвагнеш све чињенице користећи своју моћ расуђивања, имаћеш више поуздања док у школи будеш објашњавао зашто верујеш у стварање.

То је схватила и Ракел, коју смо већ споменули. „Требало ми је неколико дана да увидим да треба отворено да кажем у шта верујем“, каже она. „Својој наставници сам дала књигу Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем? у којој сам означила одређене делове на које сам желела да јој скренем пажњу. Касније ми је рекла да је због те књиге стекла потпуно другачији поглед на еволуцију и да ће убудуће користити информације које је у њој прочитала док буде предавала о еволуцији!“

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

a Многим младима је користило када су размотрили информације које се налазе у публикацијама као што су Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем? и Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? Обе књиге су издали Јеховини сведоци.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Како би у школи најлакше могао објаснити зашто верујеш у стварање?

◼ Како можеш показати захвалност Ономе који је све створио? (Дела апостолска 17:26, 27).

[Оквир на 27. страни]

„МНОШТВО ДОКАЗА“

„Шта бисте рекли младој особи која је поучавана да верује у Створитеља али у школи учи да треба да верује у еволуцију?“ То питање је постављено једној Јеховиној сведокињи која је микробиолог. Шта је она одговорила? „На то би требало гледати као на прилику да докажеш себи да Бог постоји — не само зато што су те томе поучавали родитељи већ зато што си сам истражио доказе и дошао до тог закључка. Понекад, када се од наставника очекује да ’докажу‘ истинитост еволуције, они то не успевају и увиђају да су прихватили ту теорију само зато што су тако поучени. И ти можеш упасти у исту замку што се тиче твоје вере у Створитеља. Ето зашто је вредно труда да докажеш самом себи да Бог заиста постоји. На располагању је мноштво доказа. Није их тешко пронаћи.“

[Оквир/Слика на 28 страни]

ШТА ТЕБЕ УВЕРАВА?

Наведи три ствари које тебе уверавају да Створитељ постоји:

1. ․․․․․

2. ․․․․․

3. ․․․․․