Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Скоро шест милиона деце годишње – једно дете на сваких пет секунди – умре услед неисхрањености“ (ЏЕЈМС МОРИС, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР СВЕТСКОГ ПРОГРАМА ЗА ИСХРАНУ).

Према званичним подацима, ураган Катрина који је у августу 2005. опустошио јужни део Сједињених Држава, однео је више од 1 300 живота (THE WASHINGTON POST, САД).

Земљотрес који је погодио северни део Пакистана и Индије у октобру 2005, однео је више од 74 000 живота (BBC NEWS, БРИТАНИЈА).

Један извештај указује на то да „скоро 1,2 милиона људи широм света погине у саобраћајним несрећама сваке године“ (SOUTH AFRICAN MEDICAL JOURNAL, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА).

Проблематичне драгоцености

Римокатоличке црквене власти су у недоумици како да заштите уметничке вредности из колонијалног периода које украшавају перуанске цркве. Током протеклих шест година, лопови су опљачкали 200 цркава. Само у Куску је у последњих 15 година украдено чак 5 000 уметничких дела, углавном веома вредних уљаних слика. Нико не зна тачан број несталих дела широм земље. Да би се избориле с лоповима, неке цркве су сакриле уметничка дела, али су она држана у неадекватним условима. У једној парохији су део колекције уљаних слика појели глодари.

Финско тржиште рада у кризи

У индустријским и услужним делатностима у Финској постоји велика потреба за занатлијама као што су тесари, водоинсталатери, вариоци, зидари, механичари, машинисти и болничари. Зашто? Нагласак се већ неко време ставља на више образовање, објашњава се у новинама Helsingin Sanomat. „Бесмислено је претворити целу генерацију у докторе и магистре из области уметности и науке“, каже Хеики Ропонен из Финског трговачког удружења. „Требало би да се стручно оспособљавање више цени.“

Повољна пресуда француског суда

Дана 1. децембра 2005. Апелациони суд у Паризу пресудио је да француски министар унутрашњих послова мора омогућити Јеховиним сведоцима приступ полицијским документима на основу којих су 1996. Сведоци стављени на црну листу као секта. Та листа је састављена у тајности, а садржај докумената је био строго поверљив ради ’државне и јавне безбедности‘. Међутим, суд је установио да се „процена утицаја“ активности Сведока у тим документима темељила на стварима „безначајне природе“. Упркос томе, та листа је више пута употребљена да би се оправдале предрасуде према Јеховиним сведоцима у Француској.

„Велики зелени зид“

Прекомерна испаша, суша, крчење шума, као и претерана експлоатација залиха воде претворили су огромна подручја Кине у еродирано земљиште. Због тога су кинеске власти започеле „највећи еколошки пројекат који је свет икада видео“, извештава New Scientist. „У оквиру тог пројекта, који је постао познат као ’велики зелени зид‘, засађен је огроман број стабала како би се направила баријера која ће зауставити прашину.“ Такође је засађена трава и жбуње да би се учврстило растресито тло. Тај пројекат који је покренут 1978, сада је на пола пута до испуњења циља да се 35 милиона хектара земље прекрије дрвећем и биљкама које могу опстати у сушним пределима.