Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се можете заштитити од преваре

Како се можете заштитити од преваре

Како се можете заштитити од преваре

МОЖДА сте већ чули изреку: „Поштеног човека не можеш преварити.“ Попут многих других, ова изрека је нетачна. Поштени људи свакодневно постају жртве преваре; са̂мо поштење не штити их увек. Неки од највећих светских умова смишљају и спроводе планове како би људима узели новац. Један писац је пре више од сто година запазио: „Има тако вешто смишљених превара, да би била чиста глупост не насести на њих.“

Обмана има дугу традицију и потиче још из Еденског врта (Постање 3:1-5). Старе сплетке имају многе варијанте, а нове се стално смишљају. Како се онда можете заштитити? Нема потребе да покушавате да научите на које све начине криминалци варају људе. Неколико основних мера опреза пуно ће вам помоћи да се заштитите како не бисте постали жртва.

Чувајте личне податке

Ако вам неко украде чековну књижицу или кредитне картице, та особа помоћу њих може куповати ствари. Ако вам украде податке о банковном рачуну, моћи ће да подиже и користи чекове у ваше име. Ако набави довољно личних података, може вам украсти идентитет. Након тога, криминалац може подићи новац с ваших банковних рачуна, куповати користећи ваше кредитне картице и подизати зајмове на ваше име. a Могли бисте чак да завршите у затвору због злочина који нисте починили!

Да бисте се заштитили од те врсте преваре, пажљиво рукујте свим личним документима, што укључује и стање на банковним рачунима, чековне књижице, возачку дозволу, здравствену књижицу и личну карту. Немојте давати личне или финансијске податке никоме осим овлашћеним лицима. То посебно важи за број кредитне картице и податке о банковном рачуну. Број кредитне картице треба да дате само онда када желите нешто да купите.

Преваранти познати као ’контејнер-гњурци‘ копају по смећу како би пронашли такве податке. Уместо да једноставно баците папире на којима се налазе ваши лични подаци, препоручљиво је да их спалите или исцепкате. Урадите то и с погрешно попуњеним чековима, стањем на банковним рачунима и меницама, као и са старим кредитним картицама, возачком дозволом и пасошем. Такође је мудро да уништите нежељене понуде за кредитне картице које добијете путем поште, јер се на њима налазе ваши подаци које би неко могао да злоупотреби.

Будите разборити

Многе преваре се заснивају на обећању о нереално великим зарадама од уложеног новца. Уобичајена превара везана за брзо богаћење јесте систем пирамиде. Иако постоје многи облици ове преваре, најчешћи принцип јесте да улагачи нађу друге улагаче, за шта ови први добијају одређену провизију. b Писма среће функционишу на исти начин, наиме, у њима се од вас тражи да пошаљете новац људима с врха списка, уз обећање да ћете добити хиљаде евра када ваше име доспе на врх.

Системи пирамиде обавезно пропадну јер је немогуће стално учлањивати нове особе. Хајде да нам у томе помогне математика. Ако пет особа започне пирамиду и свака од њих учлани по петоро, то је 25 нових особа. Ако и они учлане по петоро, то је још 125 њих. Тако би се на деветом нивоу налазило скоро два милиона људи који би требало да учлане више од девет милиона! Покретачи система пирамиде врло добро знају да постоји тачка засићења. Када осете да је та тачка близу, они узму новац и нестану. Вероватно ћете изгубити новац, а они које сте учланили од вас ће тражити да им вратите уложени новац. Упамтите да се у оквиру овог система до новца може доћи само ако други остану без њега.

Да ли вам је неко понудио могућност да лако зарадите новац или да остварите огромну зараду уз одређено улагање? Један савет гласи: ако је понуда превише добра да би била истинита, вероватно је посреди превара. Немојте непромишљено веровати рекламама и разним изјавама, мислећи: „Ово је другачије.“ Задржите на уму да људи не послују са циљем да новац дају другима нити откривају тајне како би се други обогатили. Ако неко тврди да зна нешто посебно што вам може донети богатство, запитајте се: ’Зашто то богатство не стекне сам? Зашто троши време да би мени открио ту тајну?‘

Шта ако вам неко каже да сте освојили награду или победили у некој наградној игри? Немојте се превише радовати — то је можда превара на коју су већ многи насели. На пример, једна жена из Енглеске примила је писмо из Канаде у ком је стајало да је освојила награду, али је требало да пошаље 25 долара за порез. Када је послала новац, примила је телефонски позив из Канаде и речено јој је да је на неком извлачењу освојила трећу награду у износу од 245 000 долара. Међутим, да би је добила, требало је да плати одређени проценат од те суме за даљње порезе. Послала је 2 450 долара, а за узврат није добила ништа. Ако треба да платите за неки „поклон“ или награду, то је превара. Запитајте се: ’Колика је вероватноћа да сам освојио награду у нечему у чему нисам ни учествовао?‘

Послујте само са људима на добром гласу

Мислите ли да можете прозрети непоштене људе? Пазите! Преваранти се називају мајсторима преваре јер знају како да задобију поверење других. Они су вешти у томе да наведу жртве да им верују. Било да су поштени или не, трговци знају да најпре морају да „пласирају причу“, па тек онда производ. Наравно, то не значи да никоме не треба веровати, али да бисте се заштитили од преваре важна је разумна мера опреза. Уместо да покушавате да откријете да ли је особа поштена ослањајући се на свој инстинкт, обратите пажњу на два показатеља који карактеришу многе преваранте: прво, да ли изгледа да је понуда превише добра да би била истинита, и друго, да ли вас продавац пожурује да се одлучите?

Интернет је крцат понудама које су превише добре да би биле истините. Иако се на њему може пронаћи много корисних ствари, он такође омогућава криминалцима да лако и анонимно преваре жртве. Да ли имате адресу за Е-пошту? Ако имате, можете открити да добијате спамове — нежељену комерцијалну електронску пошту. Иако спамови нуде безброј производа и услуга, многи од њих у ствари служе томе да вас преваре. Ако одговорите на нежељену Е-пошту и пошаљете новац за неки производ или услугу, вероватно за узврат нећете добити ништа. Ако и добијете нешто, скоро је сигурно да неће вредети онолико колико сте за то платили. Најбоље је да никада ништа не купујете на овакав начин.

Опрезност је потребна и када је у питању продаја преко телефона. Иако многи позиви такве врсте долазе од компанија које имају дозволу да то раде, подвале путем телемаркетинга лишавају људе милијарди евра сваке године. Немогуће је знати да ли се ради о превари само на основу телефонског разговора. Преварант се чак може претварати да је представник банке или агенције за безбедност кредитних картица. Ако вас позове неко ко тврди да је из банке или компаније чији сте ви клијент и тражи од вас информације које би већ требало да има, имате разлога да будете сумњичави. У том случају, слободно затражите телефонски број те особе. Након што проверите да ли је то заиста број те банке или агенције, јавите се тој особи.

Мудро је не давати број кредитне картице нити било који други лични податак непознатој особи која вам телефонира. Ако вас неко позове и понуди вам нешто што не желите, можете културно рећи: „Немојте замерити, не купујем преко телефона од особа које не познајем.“ Затим прекините разговор. Нема разлога да настављате нежељени разговор са странцем који можда покушава да вас превари.

Послујте само са компанијама и људима који су на добром гласу. Постоје многе овлашћене компаније од којих безбедно можете куповати путем телефона или Интернета. Ако је могуће, преко неке независне агенције сазнајте нешто о продавцу, компанији и инвестирању. Након што прикупите информације о инвестирању, пажљиво их размотрите како бисте проверили да ли је све у реду. Не дозволите да вас пожурују или врше на вас притисак да брзо донесете одлуку.

Ставите све на папир

Не почињу сви подухвати као преваре. У неким случајевима, поштени пословни подухвати могу престати да доносе зараду. Када се то деси, људи који воде те послове понекад почну да паниче и да се упуштају у разне преваре како би надокнадили губитке. Сигурно сте чули приче о директорима који су лагали о приходима и профиту, а када им је посао пропао, побегли са остатком новца.

Да бисте се заштитили од преваре или избегли неспоразум, требало би све да ставите на папир пре него што уложите неки велики новац. Сваки уговор који потпишете треба да садржи све услове улагања, као и дата обећања. Такође, имајте на уму да без обзира на то колико све изгледало сигурно, нико не може да гарантује да ће све ићи по плану (Проповедник 9:11). На крају крајева, не постоји улагање које са собом не носи апсолутно никакав ризик. Стога, уговор треба написмено да одређује које су обавезе и одговорности сваке стране уколико посао пропадне.

Тиме што имате на уму ове укратко осмотрене савете и што их примењујете, донекле штитите себе од тога да постанете жртва преваре. Једна древна библијска пословица пружа вредан савет. Она гласи: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15). Преварант бира лаке мете, оне који су склони да верују свему што он говори. Нажалост, има пуно оних који ништа не предузимају да би се заштитили од преваре.

[Фусноте]

b Систем пирамиде се дефинише као „маркетиншки програм на више нивоа у ком се плаћа чланство да би се стекло право за учлањивање других“. У њему се обично ништа не продаје.

[Истакнути текст на 7. страни]

Ако је понуда превише добра да би била истинита, вероватно је посреди превара

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Савети за жртве преваре

Жртве преваре по правилу имају снажна осећања стида, кривице, збуњености и огорчености на себе. Немојте кривити себе. Ви сте жртва; кривица лежи на особи која вас је обманула. Уколико сте направили грешку, признајте то себи, а затим наставите да живите даље. Немојте доносити закључак да сте глупи. Не заборавите да преваранти варају веома интелигентне људе — државнике, директоре банака, руководиоце, финансијске саветнике, адвокате и друге.

Жртве преваре остају не само без новца или неког поседа, већ и без самопоуздања и самопоштовања. Када их превари „пријатељ“, то је издаја поверења. Није лако бити преварен. Допустите себи да жалите. Често је од помоћи да о томе разговарате с неким коме можете да се поверите. Молитва такође може бити велики извор утехе (Филипљанима 4:6-8). Ипак, једном ћете морати да оставите све то иза себе. Зашто бисте отежавали себи? Поставите конструктивне циљеве и трудите се да их достигнете.

Чувајте се превара којима вам се нуди да повратите новац. Преваранти ће звати преварену особу и понудити јој помоћ да поврати изгубљени новац. Њихов циљ је да још једном преваре ту особу.

[Оквир⁄Слика на странама 8, 9]

Нежељене поруке — Шест честих превара путем Е-поште

1. Системи пирамиде: Често се представљају као прилике за велику зараду уз мало труда и новца. У склопу једног таквог ланца можете да добијете компјутер или неки електронски уређај уколико уз извесну суму новца постанете члан, а затим учланите још неколико особа. Друга верзија су писма среће. Таква писма су скоро увек нелегална. Већина оних који у то улажу изгубе новац.

2. Понуде да радите код куће: Једна варијанта ове преваре односи се на могућност да правите ствари попут накита, играчака или комплета алата. Након што уложите новац и време како бисте набавили материјал и направили готов производ, кажу вам да се ваши производи не могу откупити јер не удовољавају стандардима оних који су вам понудили посао.

3. Здравље и исхрана: Интернет је преплављен понудама производа као што су пилуле за мршављење без вежбања и држања дијета, лекови за лечење импотенције и креме које спречавају опадање косе. Понекад уз то иду и изјаве задовољних муштерија. Уобичајене фразе у тим рекламама укључују изразе попут „научни напредак“, „чудесни лек“, „тајна формула“ и „древни састојак“. Права истина је да већина ових производа није ефикасна.

4. Понуде за улагање: Путем њих се обично нуди велика зарада уз мали или никакав ризик. Најчешће је укључено улагање у неку банку у иностранству. Улагачи су намамљени уверавањима да они који располажу њиховим новцем имају јаке везе у финансијским круговима и да имају приступ поверљивим информацијама.

5. Кривотворење података о кредитној способности: Овом врстом преваре нуди се уклањање нежељених података са извештаја о вашем кредитном пословању, како бисте могли да добијете кредитну картицу, зајам за куповину аутомобила или посао. Упркос свем уверавању, таква обећања не могу се испунити.

6. Наградна путовања: Примите Е-пошту у којој вам се честита на томе што сте добили наградно путовање на одмор по невероватно приступачној цени. Понекад вам се каже да сте баш ви изабрани. Задржите на уму да је иста порука послата можда милионима других и да су квалитет смештаја и услуга далеко испод обећаног.

[Извор]

Извор: U.S. Federal Trade Commission

[Слика на 7. страни]

Системи пирамиде обавезно пропадну

[Слика на 9. страни]

Сваки уговор који потпишете треба да садржи све услове улагања, као и дата обећања