Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тамбили — „краљ“ међу кокосовим орасима

Тамбили — „краљ“ међу кокосовим орасима

Тамбили — „краљ“ међу кокосовим орасима

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШРИ ЛАНКЕ

ТАМБИЛИ, који се често назива краљевски кокосов орах, заправо је сингалски назив за воће кокосове палме из рода aurantiaca. Aurantiaca је веома лепа палма, која након шест до осам година рађа светлонаранџасте орахе у гроздовима. Овај орах је око 30 центиметара дугачак и око 1,5 килограма тежак. Може се наћи свуда на том тропском острву. На сингалском језику, реч тамбили се не односи само на овај орах него и на његову карактеристичну светлонаранџасту боју.

Али како се пије сок из тамбилија? Тамбили се бере још док је млад. Затим се одваја љуска која прекрива орах и онда се орах пробуши. Након тога се из њега може добити и до литре скоро потпуно бистрог сока. Веома је укусан, сладак и хранљив. На Шри Ланки се уморан и жедан гост често у знак гостољубивости послужи управо соком из тамбилија.

Када путујете Шри Ланком, свуда покрај путева ћете видети тезге на којима се продаје тамбили, и то по веома приступачној цени. Продавац ће вам вешто одсећи врх ораха, убацити сламку и ето чистог, освежавајућег и здравог сока. Ако спадате у одважније особе, можда ћете хтети да пијете из тамбилија онако како то раде мештани, тако што ћете забацити главу уназад и пустити да сок потече директно из ораха, али ако нисте вични томе можда ћете више пролити него што ћете попити!

Свима на Шри Ланки је познато да је тамбили користан за здравље. Неки кажу да сок од тамбилија расхлађује организам и благотворно делује на систем за варење. Богат је минералима, има угљених хидрата, масти, калцијума, витамина Ц, фосфора, гвожђа и мало протеина. Због електролитске равнотеже, ова мешавина представља идеалан напитак за надокнађивање губитка течности код оних које је изморила врућина, које мучи желудац или колера. Премда се за воду не може увек гарантовати да је чиста, тамбили је природан, херметички затворен, чист и уједно здрав напитак.

Ако посетите зеленилом обрасле обале тропске Шри Ланке, сигурни смо да ће вас очарати живе боје ових палми које украшавају многе тропске вртове или златне обале и да ћете уживати у њиховом освежавајућем соку.