Пређи на садржај

Пређи на садржај

Путовање — савети искусног летача

Путовање — савети искусног летача

Путовање — савети искусног летача

ЗАИСТА волим летење — увек сам га волео. Оно не само што пружа могућност да брзо путујете од једног до другог места него вам и омогућује да се у суморном дану винете изнад облака до сунчеве светлости која сија на великим висинама. У летењу уживам од 1956. године — тада сам, још као дечак, први пут узлетео. Та љубав ме је и навела да постанем професионални пилот, а неко време сам радио и на увиђајима авионских несрећа.

Колико је безбедно путовати авионом? Поред тога, које мере предострожности треба да предузмете када вам се пружи прилика да путујете авионом?

Како да вам путовање буде још безбедније

Сваке године, скоро 18 000 авиона редовно узлеће и слеће на хиљаде аеродрома широм света. Они превезу више од 1,6 милијарди путника на њихова одредишта, при чему се деси свега неколико саобраћајних несрећа. У ствари, чувено лондонско осигуравајуће друштво Лојд процењује да је 25 пута безбедније путовати авионом него колима. Према статистици, најопаснији део вашег пута представљаће вожња до и са аеродрома. Па ипак, предузимањем неколико практичних мера предострожности може се допринети томе да овај релативно безбедан вид путовања буде још безбеднији.

Пажљиво изаберите авио-превозника. Не пружају сви авио-превозници исти степен безбедности. Афирмисани авио-превозници углавном нуде већу безбедност. Они користе савремене авионе и имају добру репутацију што се тиче сигурности и одржавања.

Пажљиво изаберите одећу. Путници који преживе авионску несрећу изложени су опасности од ватре и дима. Зато ће вам одећа с дугим рукавима и ногавицама или дуга сукња најбоље заштитити кожу од пламена и топлоте. Одећа од природних материјала пружа добру заштиту, док се синтетички материјали топе или припијају уз кожу када су изложени топлоти, због чега може доћи до много тежих опекотина. Такође се и одећа од коже може скупити услед топлоте, па се ни она не препоручује. Боље ћете се заштитити ако обучете више слојева одеће уместо само један, и не заборавите да светлије боје боље одбијају топлоту од тамнијих. Већа је вероватноћа да ће вам равне ципеле, по могућству с пертлама, остати на ногама и заштити вас од посекотина и опекотина. Такође је боље да носите памучне него синтетичке чарапе.

Слушајте безбедносна упутства. Посада ће вам пре полетања дати детаљна безбедносна упутства. У случају да дође до несреће, што се ретко дешава, можда ћете морати да се ослоните на оно што сте упамтили да бисте напустили авион. Зато пажљиво саслушајте те информације. Једно истраживање спроведено међу Канађанима који су путовали авионом открило је да је свега 29 посто путника прочитало или прелистало брошуру с безбедносним упутствима. Одвојте време да бисте проучили те инструкције, нарочито оне које показују како се отварају излази, јер ћете можда ви бити први који ће доћи до њих. Осмотрите како можете пронаћи излаз у случају да буде мрачно или загушљиво због дима. Једна једноставна метода јесте да избројите редове седишта између вас и излаза. Тако ћете, чак и по мраку, моћи да пронађете и отворите излаз за случај опасности.

Немојте носити пуно ручног пртљага. „Сталну опасност [за путнике] представљају предмети који током лета испадну из преграда за ручни пртљаг. Када оне нису добро затворене или их путници отворе у току лета, ствари које падну могу довести до озбиљних повреда главе, па чак и до смрти“, наводи се у часопису Flight International. Зато упамтите да тежак ручни пртљаг може бити веома опасан. Стога, ако се нађете у животној опасности, оставите САВ пртљаг. Ви сте најважнији! Пртљаг се касније може надокнадити.

У случају опасности

Евакуација је најризичнија када има ватре, дима и испарења. У извештају после једне несреће било је наведено: „Након слетања, у авиону се [због дима] ништа није видело на пола метра од пода. Преживели су изјавили да су једва били физички и ментално способни да се домогну излаза.“ Преживљавање је зависило од брзог изласка из авиона.

Посада је обучена да вам помогне да се брзо и сигурно евакуишете из авиона. Стога, одмах послушајте њихова упутства. Међутим, ствари се не одвијају увек по плану. Проблеми с разгласом, повреде чланова посаде, пометња и последице буке, топлоте и дима могу осујетити и најбоље намере посаде. Авио-компанија којом се превозите можда не користи ваш матерњи језик, што такође може спречити добру комуникацију између посаде и вас.

Анализе несрећа показују да је ваша одлучност да преживите важан фактор да бисте се спасли у некој ванредној ситуацији. Треба да испланирате шта бисте конкретно урадили и да будете спремни да преузмете одговорност за себе. У то планирање укључите све који путују с вама, нарочито децу и старије. Такође, размислите и о томе како можете остати заједно да бисте током евакуисања помогли једни другима. Часопис Flying Safety препоручује: „Ако морате да напустите авион идући кроз дим, држите се једни за друге. Ако се сапутници ухвате вама за појас, образоваће се сигуран ланац за спасавање.“ Реците сапутнику или сапутницима шта планирате да урадите у случају опасности.

Сви облици путовања носе одређену меру ризика, али савремени путнички авиони нам помажу да избегнемо многе опасности и омогућују нам да стигнемо на своје одредиште свежи и спремни за рад или разоноду. Будите приправни, али не и забринути. Опустите се и уживајте у лету — ја увек тако радим (Приложено).

[Слика на 13. страни]

Обука за евакуацију

[Слика на 13. страни]

Слушајте безбедносна упутства