Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човек који је изабрао да буде послушан Богу

Човек који је изабрао да буде послушан Богу

Човек који је изабрао да буде послушан Богу

МРАЧНЕ 1937, када су различите идеологије узроковале напетост у многим европским земљама, прави хришћани су се нашли пред тешким избором. Да ли да слушају Бога или људе? (Дела апостолска 5:29) Млади који су били у добу када је требало да иду у војску знали су да послушност Богу хришћане може коштати живота.

Антонио Гаргаљо, 19-годишњи младић из Шпаније, нашао се у таквој ситуацији. Шпански грађански рат је трајао већ годину дана када је био позван у националистичку војску генерала Франка. Годину дана раније, Антонио се крстио као Јеховин сведок и знао је за начело из Писма да Божје слуге треба да остану неутралне и чак да се не уче рату (Исаија 2:4; Јован 17:16). Пошто није желео да буде војник нити да убија сународнике, Антонио је покушао да пребегне у Француску. Али, ухапсили су га и одвели у једну касарну у Хаки, у покрајини Уеска, близу француске границе.

Војни суд га је довео пред свршен чин: Да узме оружје или да буде погубљен. Антонио је одлучио да послуша Бога. Мало пре погубљења, написао је мајци и сестри, које нису биле Јеховини сведоци, следеће:

„Ухапшен сам и чак без саслушања осуђен на смрт. Ноћас ће се окончати мој живот. Немојте туговати ни плакати... јер, послушао сам Бога. У сваком случају, губим врло мало јер, ако буде Божја воља, имаћу нови и лепши живот... Осећам се веома спокојно док се ближи задњи час. Последњи пут вас грли ваш син и брат који вас искрено воли.“ a

Три војника су изјавила да је на путу до места погубљења Антонио певао песме хвале Јехови. Такве жртве неће проћи незапажено код Бога и његовог Сина. Можемо бити сигурни да ће верни хришћани, као што је Антонио, бити награђени путем ускрсења (Јован 5:28, 29).

[Фуснота]

a Ово писмо, које је деценијама чувано у шпанској војној архиви, никада није стигло до његове мајке.