Пређи на садржај

Пређи на садржај

Променљиви свет електронских игара

Променљиви свет електронских игара

Променљиви свет електронских игара

„Најбоље продавана видео-игра прошле године“, према часопису Newsweek, „била је Grand Theft Auto 3.“ Циљ ове игре је да се напредује у криминалистичкој организацији тако што се почине разна злодела, као што су проституција и убиство. „Сваки ваш поступак има последице“, запажа Newsweek. Ако возећи украден ауто прегазите пешаке, јури вас полиција. Ако убијете једног од њих, укључује се ФБИ. Ако убијете агента ФБИ-ја, тада ће вам војска бити за петама. Иако је ова игра намењена онима од 17 година и старијима, познато је да се у неким продавницама продаје и млађој деци. Наводно су чак и дванаестогодишњаци заинтересовани за њу.

ПРВА модерна компјутерска игра, Spacewar, направљена је 1962. Циљ игре је: одбранити се од астероида и непријатељских свемирских бродова. Након ње појавило се безброј сличних игара. Компјутерске игре су постале све уобичајеније током 1970-их и 1980-их када је произведен већи број моћнијих персоналних компјутера. Било је ту авантура, квизова, стратешких и акционих игара. На пример, једна врста стратешких игара захтева од играча да планира и управља растом градова или цивилизација. Многе игре представљају симулацију спортова као што су хокеј на леду или голф.

Постоје игре које су хваљене због свог образовног или забавног карактера. У некима од њих можете покушавати да приземљите џамбо-џет, возите тркачки ауто или локомотиву, да се спуштате сноубордом или путујете око света. Међутим, неке акционе игре као што су такозване пуцачине, често су критиковане због њиховог насилног садржаја. У њима је једини задатак играча да изабере оружје и затим пуца и убије непријатеље у облику људи или других створења.

Он-лајн игре — нови тренд

Замишљена држава Британија има око 230 000 становника. Ти људи су разних профила — војници, кројачи, ковачи и музичари. Они воде ратове, подижу градове, отварају продавнице, склапају бракове и умиру. Ипак, ова земља, Британија, не постоји у стварности. То је један виртуелни средњовековни свет, место у којем се играчи у мрежи симултано надмећу и утичу један на другог — то је врста компјутерске игре, такозване он-лајн игре, која постаје све популарнија и за коју се очекује да буде „следећа права ствар“ у свету компјутерских игара. Покренута 1997, Ultima Online — која укључује и ту замишљену Британију — била је прва електронска игра заснована на Интернету. Отада су се појавиле многе Интернет игре, а још многе су у фази настанка.

Шта је то што је другачије у вези са овом врстом игре? Разне ликове које срећете у овој игри не контролише компјутер, већ други играчи који истовремено играју преко Интернета. На хиљаде људи може заједно играти исту игру. На пример, за Ultima Online се каже да има играче из 114 земаља који истовремено играју. Популарност ових игара много зависи од друштвеног контакта који оне носе са собом. Играчи ћаскају међусобно и на тај начин могу осећати да су део једне глобалне заједнице.

Велика индустрија

Индустрија електронских игара је веома оптимистична у вези са својом будућношћу. До 1997. годишњи приход од Америчке индустрије компјутерских и видео игара достигао је 5,3 милијарде долара, а продаја широм света износила је најмање 10 милијарди долара. Овај тренд не показује знаке опадања. За ово тржиште се очекује да ће током наредних пет година порасти од 50 до 75 посто.

Према истраживачкој кући Форестер рисрч, свакога дана више од милион људи се прикључује на разне Интернет игре, и каже се да ће интересовање за он-лајн игре порасти са ширењем broadband-а, врсте веома брзе Интернет везе. Деца која су одрасла играјући компјутерске игре не показују знаке да ће престати с тим када постану старија. Један дугогодишњи играч каже: „Играње компјутерских игара је постао начин дружења с пријатељима широм света.“

Да ли су све такве игре безазлена забава или су можда укључене и неке опасности? Погледајмо.