Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живи мозаици у Монтреалу

Живи мозаици у Монтреалу

Живи мозаици у Монтреалу

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАНАДЕ

ОД 19. јуна па до 9. октобра 2000. прелепи канадски град Монтреал био је домаћин прве међународне изложбе скулптура од цвећа, чији је назив био Међународни мозаик култура, Монтреал 2000 (MIM 2000). Под мотом „Планета је мозаик“, уметници из 14 земаља позвани су да обликују и направе око стотину експоната од цвећа.

Дводимензионални цветни мозаици — код којих су биљке коришћене за прављење слика — већ вековима украшавају јавне вртове. Међутим, у протеклих 50 година вртлари у Кини, Европи и другде стварају тродимензионалне скулптуре тако што металну конструкцију прекривају пажљиво одабраним биљкама. Доносећи обе ове врсте мозаика на једну исту изложбу, организатори MIM-а 2000. оживели су израз „мозаик култура“ — првобитни назив који је коришћен да би се описале цветне леје у Француској — и применили га и на дводимензионалне и на тродимензионалне цветне скулптуре. Свеукупно је око три милиона посебно одабраних биљака било коришћено за MIM 2000. Да би се заливао и одржавао овај живи мозаик култура, било је потребно 68 талентованих вртлара и баштована.

Нарочито су били интересантни кинески мозаици, због тога што су њихови креатори испреплитали око металног оквира тродимензионалне скулптуре смесу од глине, коњског ђубрива и сламе од пиринча. Такође су користили сићушне биљке с маленим кореном који захтева веома мало земље.

Сваки уметник који се појавио на MIM-у 2000. надао се да ће победити на том такмичењу. Али већина посетилаца била је задовољна тиме да се само диви иновативном облику и импресивној лепоти сваког мозаика. „Ово је заиста уметност“, прокоментарисала је Лин Дуерансо, директорка овог међународног такмичења. „То је попут малог музеја. Веома смо поносни због онога што је постигнуто.“

[Слике на странама 24, 25]

Горе: Скулптура панде из Кине

У средини: Древна палата с Тајланда заједно с лептиром из Кине

На дну: Дивље патке из Квибека (Канада)

[Слике на 25. страни]

Горе: Цветна скулптура слике од Винсента ван Гога, из Канаде; Паун из Француске