Пређи на садржај

Пређи на садржај

Занат с дугом историјом

Занат с дугом историјом

Занат с дугом историјом

Џонова столарска радионица била је најбоље сазидана и најбоље опремљена у целом крају. Била је његов понос и дика. Али, једне ноћи избио је пожар. За само неколико сати, његова изванредна радионица претворила се у згариште.

ЏОН је већ раније размишљао о томе да од неких пара које је уложио у градњу радионице уплати осигурање за случај пожара. Међутим, мислио је: ’Пазим ја добро. И ако никад не дође до пожара, осигурање би било бацање пара.‘ Али пожар се ипак десио. Да је његова радионица била осигурана, највероватније би је могао поново изградити. Без осигурања, то није могао.

Шта је осигурање?

Осигурање није безусловно инвестиција од које човек очекује да добије своје паре натраг. Нити представља коцкање. Коцкар ризикује, док осигурање штити од ризика који већ постоје. Осигурање је начин да се ризик подели с другима.

Још од давнина, људске заједнице су здруживале своја средства да би се помогло особама које претрпе неки губитак. Пре отприлике 3 500 година, Мојсије је наложио израелском народу да део својих доходака периодично прилаже за ’странце, сирочад и удовице‘ (Поновљени закони 14:28, 29).

Корени

Осигурање постоји већ хиљадама година. Нека врста кредитног осигурања постојала је и у Хамурабијевом законику, збирци вавилонских прописа за коју се каже да је старија од Мојсијевог закона. У древно време су се бродовласници узајмљивали код инвеститора како би финансирали своја трговачка путовања. У случају да остану без брода, власници нису морали да врате зајмове. Пошто су се многи бродови безбедно враћали, камата коју су многобројни бродовласници плаћали била је довољна да подмири ризик зајмодаваца.

У једном таквом поморском амбијенту се касније родило осигуравајуће друштво Лојд у Лондону, које је касније постало светски познато. Едвард Лојд је 1688. држао једну кафану у којој су се лондонски трговци и банкари налазили да би склапали послове. Ту су финансијери који су поморцима нудили уговоре о осигурању записивали њихова имена испод извесног ризика који ће прихватити у замену за одређену уплату, то јест премију. На крају је 1769. Лојд званично постала група осигуравача која је с временом нарасла и постала најистакнутије осигуравајуће друштво за поморске ризике.

Осигурање данас

Када људи данас уплате осигурање, они још увек с другима деле свој ризик. Савремена осигуравајућа друштва проучавају статистичке податке који указују на учесталост ранијих губитака — на пример, колико је радњи изгубљено у пожарима — покушавајући да предвиде какве ће губитке њихови клијенти имати у будућности. Осигуравајуће друштво користи новац који уплаћују многи клијенти како би надокнадило штету оним клијентима који претрпе губитке.

Да ли вам је осигурање потребно? И, ако јесте, какво осигурање би одговарало вашим околностима? Невезано за то да ли сте осигурани или не, какве мере предострожности вам могу помоћи да изађете на крај с ризицима у животу?

[Слика на 3. страни]

Једно од најпознатијих осигуравајућих друштава у свету настало је у кафани

[Извор]

Courtesy of Lloyd’s of London