Пређи на садржај

Пређи на садржај

Заштитите осетљиве зубе

Заштитите осетљиве зубе

Заштитите осетљиве зубе

У КОМ периоду живота су ваши зуби почели да се развијају? Можда ћете се изненадити кад сазнате да је тај процес почео још док сте били у материци — вероватно и пре него што је ваша мајка сазнала да је трудна! Зато је за трудницу важно да узима довољно хранљивих састојака као што су калцијум, фосфор, протеини и витамини.

Како је код новорођенчади? Стручњаци кажу да су бебе које се хране на флашицу нарочито подложне кварењу зуба, што обично почиње с горњим предњим зубима. Али како до тога долази? Неким бебама је навика да се успавају док из флашице сисају млеко, сок, шећерну воду или неки млечни напитак. Ове ферментирајуће течности садрже угљене хидрате због којих бактерије бујају. Бактерије пак стварају киселине које оштећују бебине зубе — нарочито ако су у додиру са зубима током целе ноћи. Неке бебе са озбиљним каријесом прерано изгубе зубе, што може лоше утицати на развој трајних зуба.

Како родитељи могу да заштите осетљиве зубе своје бебе? Препоручује се дојење, највише због тога што је мајчино млеко стерилно и богато антителима. Међутим, ако се користи флашица, стручњаци кажу да с њом треба престати кад беба напуни 18 месеци. Такође, снажно препоручују да се флашица користи само за храњење — а не као цуцла. Поред тога, ако се беба успављује с флашицом, било би најбоље да садржи обичну воду. Након сваког храњења може се употребити чиста, мекана крпица да се беби очисте зуби.

Рано кварење зуба се може спречити. Правилна нега зуба је чак и код беба битна!