Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Наслідуймо їхню віру

Йосип — вірний і добрий батько

Йосип — вірний і добрий батько

У ВІФЛЕЄМІ звечоріло. Йосип тривожно оглядається довкола, поплескуючи по спині свого нав’юченого і вже готового в дорогу осла. А дорога неблизька — аж до Єгипту. Там чужі люди, чужа мова, чужі звичаї. Як його молода родина пристосується до змін?

Йосип має повідомити коханій дружині погану новину — йому приснився сон, в якому ангел передав слова Бога про те, що цар Ірод хоче вбити їхню дитину. Отже, треба втікати! (Матвія 2:13, 14). Марія занепокоєна: чому хтось хоче вбити її невинне й безпорадне дитя? Їм з Йосипом важко в це повірити. Але вони довіряють Єгові, тому готові до втечі.

Віфлеєм спить. Його мешканці навіть не здогадуються, що в цей час Йосип, Марія та Ісус потайки вирушають в дорогу. Вони прямують на південь. На сході починає світати, а Йосипа не покидає думка, що́ їх чекає попереду. Чи зможе він, простий тесля, оберегти свою сім’ю від небезпек? Чи зможе дбати про неї? Чи вдасться йому виконати нелегке завдання від Бога Єгови — дбати про цю особливу дитину і виховувати її? На Йосипа чекають складні випробування. Те, як він з вірою долав ці випробування, служить гарним уроком для сучасних батьків і всіх нас.

Він був захистом для своєї родини

Ще в рідному Назареті життя Йосипа докорінно змінилося після того, як він заручився з дочкою Ілія. Йосип знав, що Марія є цнотливою, побожною дівчиною. Аж ось він довідується, що вона вагітна. Аби не стягнути на неї осуд, він вирішує таємно з нею розлучитися *. Проте уві сні Йосипу з’являється ангел і пояснює, що Марія вагітна від святого духу Єгови. Ангел також каже, що народжений син «спасе свій народ від гріхів». Ангел запевняє Йосипа: «Не бійся взяти свою дружину Марію до себе додому» (Матвія 1:18—21).

Богобійний та покірний Йосип робить за словом ангела. Він бере на себе один з найважчих обов’язків: виховувати не свого, а Божого улюбленого сина. Пізніше, на вимогу імперського наказу, Йосип везе свою вагітну дружину до Віфлеєма на перепис населення. Власне там і народжується дитя *.

Йосип з родиною не повертається до Назарета, а залишається у Віфлеємі, що за декілька кілометрів від Єрусалима. Вони живуть бідно, і Йосип з усіх сил старається забезпечувати рідних найнеобхіднішим. З часом вони оселяються у скромному домі. Ісус уже трохи підріс, можливо, йому вже більше ніж рік. І ось їх знову очікує різка переміна.

До них приходять чоловіки зі Сходу, мабуть, з далекого Вавилона. Це астрологи. Вони йшли за зорею, котра привела їх до дому, де мешкають Йосип і Марія. Ті чоловіки шукають дитину, котра має стати юдейським царем. Вони виявляють глибоку пошану дитині та її матері.

Свідомо чи ні, астрологи піддають життя Ісуса великій небезпеці. Зоря, яку вони бачили, спочатку привела їх не до Віфлеєма, а до Єрусалима. Там вони розповіли злому цареві Іроду, що шукають дитину, котра має стати юдейським царем, і цим розпалили ненависть заздрісного правителя. (Читайте статтю «Читачі запитують. Що Біблія говорить про віфлеємську зорю?», що на сторінці 29).

Астрологи принесли Ісусові подарунки, не просячи нічого взамін. Для Йосипа і Марії це було великою несподіванкою, адже тепер у них з’явились цінні речі — «золото, ладан і мирра». Після цього астрологи хочуть повернутись до Ірода і розповісти, де вони знайшли дитя. Але тут втручається сам Єгова. Уві сні він каже їм повертатись додому іншою дорогою (Матвія 2:1—12).

Невдовзі після відходу астрологів Єгова через ангела попереджає Йосипа: «Встань, візьми дитину, її матір та втікай до Єгипту. І залишайся там доти, доки я не скажу повернутися, бо Ірод буде шукати дитину, щоб погубити її» (Матвія 2:13). Як згадувалось на початку статті, Йосип виконує усі накази ангела. Безпека дитини — найголовніше для Йосипа, тож він з родиною втікає до Єгипту. Оскільки астрологи залишили Ісусові коштовні подарунки, сім’я має достатньо грошей на далеку подорож.

Апокрифічні книги, міфи та легенди змальовують цю подорож у романтичному світлі. Вони розповідають, як маленький Ісус чудом скорочує шлях, рятує сім’ю від грабіжників і навіть спонукує пальми нахилятись до Марії, щоб вона зривала з них плоди *. Насправді ж, то була довга, виснажлива подорож у незнаний край.

Йосип є хорошим прикладом для усіх батьків. Він без зволікань полишив своє заняття і пожертвував власними вигодами заради безпеки найближчих. Для нього родина була священним даром, який доручив йому Єгова. Нині батьки виховують дітей у жорстокому, зіпсованому, небезпечному світі. Батьки і матері, котрі намагаються наслідувати Йосипа і з усіх сил захищають своїх дітей від згубних впливів, заслуговують найвищої похвали.

Він дбав про родину

Очевидно, в Єгипті вони живуть недовго, адже ангел невдовзі сповіщає Йосипа про Іродову смерть. Тож сім’я вирушає назад до Ізраїлю. Задовго до цих подій пророк Осія передрік, що Єгова покличе свого сина з Єгипту (Матвія 2:15). Так Йосип виконує це пророцтво. Але де їм тепер оселитися?

Йосип дуже обережний — він добре розуміє, що наступник Ірода, Архелай, також жорстокий і кровожерливий правитель. Знову уві сні Йосип отримує вказівку від Бога і йде з сім’єю на північ, подалі від Єрусалима. Вони повертаються в Галілею до свого рідного міста Назарета (Матвія 2:19—23).

Життя у них просте, але аж ніяк не легке. Біблія називає Йосипа теслею, вживаючи слово, котре вказує на різні роботи з деревом, як-от зрубування, перевезення, сушіння деревини, що робило її придатною для будування домів, човнів, невеликих мостів, возів, коліс, ярем та реманенту (Матвія 13:55). Робота теслі вимагала багато сил. У біблійні часи тесля зазвичай працював біля входу до свого скромного дому або ж у прилеглій майстерні.

У роботі Йосип використовує чимало інструментів, деякі, можливо, залишились у нього ще від батька. Це — кутник, теслярський висок, крейдяний шнур, різак, сокира, тесло, молоток, киянка, зубила, лучковий дриль, різні клеї та цвяхи, які в той час були недешевими.

Уявіть, як юний Ісус з цікавістю спостерігає за працею свого названого батька. Він стежить за кожним рухом його м’язистих і вправних рук. Йосип показує синові, як шліфувати деревину висушеною риб’ячою шкірою, а також розповідає про особливості кожної деревини, з якою він працює, наприклад, про сикомор, дуб або оливку.

Йосип міцний чоловік. Він має силу зрубати дерево, обтесати його, підготувати та збити докупи бруси. Але водночас він тепло й ніжно піклується про Ісуса, його матір, а також про інших своїх синів і дочок, адже крім Ісуса, у нього ще принаймні шестеро дітей (Матвія 13:55, 56). Йосипові доводиться важко працювати, аби дбати про потреби рідних.

Однак Йосип розуміє, що піклування про духовні потреби сім’ї — це найважливіша справа. Тому він виділяє достатньо часу, навчаючи дітей про Бога Єгову та його закони. Йосип і Марія регулярно ходять з дітьми до місцевої синагоги, де читається і пояснюється Закон. Мабуть, після такого навчання в Ісуса виникає чимало глибоких запитань на духовні теми. Тож Йосип намагається відповісти на ці запитання. Крім того, він з родиною ходить до Єрусалима на щорічні свята. Наприклад, щоб бути в Єрусалимі на святі Пасхи, їм, можливо, доводилось подорожувати два тижні, адже відстань туди і назад — понад 110 кілометрів.

Нині християнським батькам варто наслідувати приклад Йосипа і Марії. Діти потребують чимало уваги від батька і матері. Особливо батьки мають піклуватись про їхнє духовне виховання. Батьки, старайтесь брати дітей на всі зібрання, де вивчають Біблію,— чи то малі, чи великі. Завдяки цьому, ви, подібно до Йосипа, дасте дитині найкраще виховання.

«Сильно непокоїлися»

Ісусові виповнюється 12 років. Йосип з родиною за своїм звичаєм вирушає до Єрусалима на свято Пасхи. Великі родини, як правило, подорожують разом, проходячи повз зелені весняні поля. Наблизившись до посушливих околиць Єрусалима, люди співають відомі псалми прочан (Псалом 120—134). У місті вже зібралися тисячі людей. Після свята родини знову збираються разом і вирушають додому. Йосип з Марією, напевне, дуже зайняті, вони думають, що Ісус, мабуть, іде з родичами. Пройшовши від Єрусалима відстань цілого дня, вони бачать, що Ісуса нема (Луки 2:41—44).

Йосип і Марія дуже занепокоєні та повертаються до Єрусалима. Тепер місто видається їм порожнім і непривітним. Вони ходять його вулицями, кличучи Ісуса. Де ж він може бути? Вже третій день вони не можуть його знайти, і Йосип, можливо, починає картати себе за те, що неналежно дбав про того, кого доручив йому Єгова. Зрештою вони ідуть у храм. В одній з кімнат, де зібралися учителі Закону, вони знаходять сина. Уявіть, з яким полегшенням зітхнули Йосип і Марія (Луки 2:45, 46).

Ісус уважно слухає учителів і ставить їм запитання. Ці старші чоловіки дуже дивуються, що хлопчик ставить такі глибокі запитання і добре розуміє їхні відповіді. Йосип з Марією надзвичайно вражені. Згідно з біблійною оповіддю, Йосип мовчить, а Марія емоційно каже: «Дитино, як ти міг нам таке зробити? Ми з батьком сильно непокоїлися, шукаючи тебе» (Луки 2:47, 48).

Ця коротка розповідь яскраво змальовує батьківські почуття. Виховання дитини, навіть досконалої, є клопіткою справою. Батьки, котрі виховують дітей у теперішньому небезпечному світі, можуть «сильно непокоїтися». А втім, Бог у своєму Слові запевняє, що розуміє їхні труднощі.

Ісус перебував у єдиному місці на світі, де міг відчувати себе найближче до свого небесного Батька, Єгови. Там Ісус з великим за́палом навчався про Бога, тому зі щирою простотою відповідає Марії з Йосипом: «Чому ж ви шукали мене? Хіба ви не знали, що я маю бути в домі свого Батька?» (Луки 2:49).

Йосип, напевне, часто пригадував ці слова Ісуса й пишався ним. Адже він як батько з усіх сил намагався прищепити своєму названому синові любов до Бога Єгови. На той час Ісус добре розумів значення слова «батько», яке викликало у нього теплі почуття. У цьому немаловажну роль відіграв Йосип.

Батьки, допомагайте дитині зрозуміти, що хороший батько любить і захищає свою дитину. Якщо у вас є нерідна дитина, наслідуйте приклад Йосипа і ставтесь до неї, як до особливого і цінного дару. Прищеплюйте своїм дітям любов до їхнього небесного Батька, Бога Єгови.

Він завжди був вірним

У Біблії міститься ще кілька згадок про Йосипа. Ми читаємо, що Ісус «і далі слухався їх», тобто своїх батьків. Крім того, Ісус «підростав, продовжуючи набувати мудрості, і мав щораз більшу милість як у Бога, так і в людей» (Луки 2:51, 52). Що ці слова говорять про Йосипа? Він дбав про свою родину і був добрим батьком, адже його досконалий син слухався його.

Ісус також продовжував набувати мудрості, і в цьому йому, без сумніву, допомагав Йосип. Тоді серед євреїв була поширена приказка, згідно з якою, лише той, хто має достатньо вільного часу, може стати справді розумним, а прості робітники, як-от теслі, землероби та ковалі, «не можуть говорити про справедливість і суд; їх не має бути там, де розповідають притчі». Пізніше Ісус викрив хибність цієї приказки. Ще будучи хлопцем, він часто чув, як його названий батько, хоча й тесля, уміло навчав про «справедливість і суд», який чинить Єгова

Йосип також добре впливав на фізичний розвиток свого сина. Ісус став міцним і здоровим чоловіком. Йосип навчив його вміло працювати, адже Ісуса називали не лише сином теслі, але й теслею (Марка 6:3). Голови родин, наслідуйте Йосипа, навчаючи дітей виконувати різну роботу, яка стане їм у пригоді в дорослому житті.

В оповіді про Ісусове хрещення — тоді йому виповнилось 30 років — про Йосипа не згадується. Очевидно, Марія овдовіла ще до того, як Ісус почав своє служіння. (Читайте супровідну інформацію «Коли помер Йосип?», що на сторінці 27). Можна з впевненістю сказати, що Йосип був зразковим батьком. Він захищав своїх рідних, дбав про їхні потреби і завжди був вірним. Усі християни — батьки й матері, одружені й неодружені — наслідуйте віру Йосипа.

[Примітки]

^ абз. 7 У той час заручини вважалися таким же серйозним кроком, як і одруження.

^ абз. 8 Читайте статтю «Наслідуймо їхню віру. Вона “зберегла всі ті слова у своєму серці”», надруковану у «Вартовій башті» за 1 жовтня 2008 року.

^ абз. 14 Біблія чітко показує, що перше чудо Ісус здійснив уже після свого хрещення (Івана 2:1—11). Більше про апокрифічні твори читайте у статті «Апокрифічні євангелія. Правда про Ісуса?», що на сторінці 18.

[Рамка на сторінці 27]

Коли помер Йосип?

Йосип ще жив, коли Ісусові було 12 років. У тому віці єврейські діти починали навчатись батькового ремесла, а в 15 років ставали підмайстрами. Йосип, очевидно, встиг навчити Ісуса теслярської справи. Чи Йосип ще жив, коли Ісус у 30 років почав своє служіння? Здається, що ні. У розповідях про Ісусове служіння згадується про його матір, братів й сестер, але про Йосипа — ні слова. У Марка 6:3 Ісуса навіть названо сином Марії, а не сином Йосипа. Теж згадано, що Марія сама, не радячись із чоловіком, усе вирішувала і робила (Івана 2:1—5). За того часу таке було б немислимим, хіба що вона вже була вдовою. І зрештою, коли Ісус помирав, він доручив піклування про свою матір апостолові Івану (Івана 19:26, 27). Якби Йосип ще жив, Ісус такого не зробив би. Очевидно, Йосип помер, коли Ісус був ще досить молодим. Ісус як старший син, безперечно, продовжив батькову справу — працював теслею і дбав про родину до часу свого хрещення.

[Ілюстрація на сторінці 24]

Йосип рішуче і саможертовно захищав свою дитину

[Ілюстрація на сторінці 25]

Йосип тяжко працював, щоб дбати про рідних

[Ілюстрація на сторінці 26]

Йосип регулярно ходив з родиною на свята до Єрусалимського храму

[Ілюстрація на сторінці 28]

Йосип навчав сина теслярського ремесла