Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

У вас є причини для радості

У вас є причини для радості

У вас є причини для радості

ТВОРИВО — від мініатюрних живих клітин до колосальних галактик, які формують скупчення і надскупчення,— свідчить про високу організованість. І це не дивує, бо Творець «є Богом не безладу» (1 Кор. 14:33). Також вражає, як Бог організував свій народ для поклоніння йому. Розгляньмо, що Єгова зробив. Він утворив єдину організацію, яка складається з сотень мільйонів розумних істот, духовних і фізичних, наділених свободою волі та об’єднаних у правдивому поклонінні. Як же це чудово!

У стародавньому Ізраїлі земну частину Божої організації представляв Єрусалим, де був розташований храм Єгови і жив його помазаний цар. Ось як висловив свої почуття щодо святого міста ізраїльтянин, який перебував у вавилонському полоні: «Нехай мій язик до мого піднебіння прилипне, якщо я не буду тебе пам’ятати, якщо не поставлю я Єрусалима над радість найвищу свою» (Пс. 137:6).

Чи у вас такі ж почуття до Божої організації? Чи поклоніння Єгові разом з всесвітньою організацією приносить вам ні з чим незрівнянну радість? Чи ваші діти знають історію земної частини організації Бога і те, як вона діє? Чи вони цінують можливість належати до всесвітнього братства Свідків Єгови? (1 Пет. 2:17). Чому б не обговорити подані далі поради на сімейному поклонінні ввечері, щоб допомогти вашій сім’ї поглибити вдячність Єгові за його організацію?

Розповідайте про «дні стародавні»

Кожного року сім’ї в Ізраїлі збиралися на святкування Пасхи. Під час запровадження цього свята Мойсей наказав народові: «Коли взавтра запитає тебе син твій, говорячи: Що то? то відповіси йому: Силою Своєї руки вивів нас Господь із Єгипту, із дому рабства» (Вих. 13:14). Про стосунки Єгови з ізраїльтянами не слід було забувати. Безперечно, багато батьків у Ізраїлі дотримувалися Мойсеєвої настанови. Минуло чимало поколінь, і один ізраїльтянин молився: «Боже, своїми ушима ми чули, наші батьки нам оповідали: велике Ти діло вчинив за їхніх днів, за днів стародавніх» (Пс. 44:2).

Сьогодні для юних осіб історія Свідків Єгови, що охоплює понад 100 років, теж може видаватися «днями стародавніми». Як зробити ці події реальними для дітей? Деякі батьки використовують для цього книжку «Свідки Єгови — вісники Божого Царства», різні видання «Щорічника», життєписи з наших журналів та інші розповіді про теократичну історію, в тому числі новий фільм на DVD про сучасний Божий народ. Відеофільми про переслідування братів у колишньому Радянському Союзі та в нацистській Німеччині вчать сім’ї покладатися на Єгову в час лиха. Включайте такий матеріал у своє сімейне поклоніння ввечері. Це зміцнюватиме віру дітей, коли вони будуть стикатися з випробуваннями їхньої непорочності.

А втім, сухий розгляд історії може швидко набриднути дітям. Тож старайтеся залучати їх до жвавого обговорення. Скажімо, можна попросити сина вибрати країну, яка його цікавить, дослідити теократичну історію цієї країни і поділитися знайденими думками з сім’єю. У вашому зборі, напевно, є одновірці, які вже багато років вірно служать Богові. Чому б не запросити їх на своє сімейне поклоніння ввечері? Ваша дочка могла б узяти в них інтерв’ю і попросити їх розповісти про своє служіння. Або ж нехай ваша дитина зобразить у малюнках визначні теократичні події, як-от будівництво філіалу, міжнародний конгрес або використання патефона під час проповідування від дому до дому.

Дізнавайтесь, як «діє кожна окрема частина»

Апостол Павло прирівняв християнський збір до «частин тіла» і сказав: «Вони, гармонійно поєднуючись і взаємодіючи за допомогою різних суглобів, які належно виконують необхідні функції,— згідно з тим, як діє кожна окрема частина тіла,— сприяють росту цілого тіла, аби воно зміцнялося завдяки їхній любові» (Еф. 4:16). Довідуючись, як діє людське тіло, ми поглиблюємо свою вдячність нашому Творцеві і повагу до нього. Так само, коли ми аналізуємо, як діє всесвітній збір, нас дедалі більше вражає «надзвичайно багатогранна мудрість Бога» (Еф. 3:10).

Єгова описує, як функціонує його організація, в тому числі її небесна частина. Наприклад, він розповідає нам, що дав об’явлення Ісусу Христу, який потім «послав свого ангела і через нього показав у символічних о́бразах це об’явлення його рабові Івану, який засвідчив [побачене]» (Об’яв. 1:1, 2). Якщо Бог виявляє, як діє невидима частина його організації, тим більше він хоче, щоб ми розуміли призначення «кожної окремої частини» його організації на землі.

Приміром, якщо ваш збір невдовзі відвідає районний наглядач, чому б не розглянути з сім’єю, які обов’язки і завдання мають роз’їзні наглядачі? Як вони допомагають кожному з нас? Можна розглянути й інші запитання, наприклад: чому важливо здавати звіт про проповідницьке служіння? Як фінансується Божа організація? Як організовано Керівний орган і в який спосіб він дає духовний харч?

Коли ми будемо розуміти, як народ Єгови організований, то черпатимемо з цього неабияку користь. По-перше, ми ще більше будемо цінувати тих, хто наполегливо працює заради нашого добра (1 Фес. 5:12, 13). По-друге, ми відчуватимемо спонуку підтримувати теократичний устрій (Дії 16:4, 5). І по-третє, зросте наша довіра до тих, хто бере провід, коли ми будемо бачити, що в прийнятті рішень та у розв’язанні справ вони керуються Біблією (Євр. 13:7).

«Високість палати його пообмірюйте»

«Оточіте Сіон й обступіте його, полічіть його башти, зверніте увагу на вала його, високість палати його пообмірюйте, щоб розповісти поколінню наступному» (Пс. 48:13, 14). Псалмоспівець радив ізраїльтянам пильніше придивитися до Єрусалима. Уявіть собі, які приємні спогади мали ізраїльські сім’ї, що ходили у святе місто на щорічні свята і бачили там величний храм Єгови. Вони, мабуть, відчували спонуку «розповісти [все] поколінню наступному».

Подумайте про царицю Шеви, яка спочатку скептично ставилася до розповідей про неперевершене правління Соломона і його велику мудрість. Що переконало її в тому, що почуте було правдою? «І не повірила я їхнім словам,— сказала вона,— аж поки сама не прийшла та не побачили мої очі» (2 Хр. 9:6). Дійсно, те, що ми бачимо на власні очі, справляє на нас глибокий вплив.

Як ви можете допомогти своїм дітям самим побачити, якою чудовою є організація Єгови? Якщо філіал Свідків Єгови розміщений недалеко від вашого дому, постарайтеся його відвідати. Манді і Бетані виростали приблизно за 1500 кілометрів від Бетелю в їхній країні. Все ж батьки дівчат часто планували поїздки до філіалу, особливо коли дочки дорослішали. «Перед поїздкою до Бетелю ми думали, що це дуже серйозна установа і тільки для старших людей,— розповідають вони.— Але ми зустріли там молодих людей, які наполегливо трудяться для Єгови та отримують від цього радість! Ми побачили, що організація Єгови діє не лише на нашій невеликій території. Кожен візит до Бетелю давав нам невичерпну духовну силу». Ближче придивившись до Божої організації, Манді та Бетані розпочали піонерське служіння і навіть отримали запрошення служити в Бетелі як тимчасові добровольці.

У нас є ще інша можливість споглядати на організацію Єгови, можливість, якої не мали стародавні ізраїльтяни. У недавні роки Божий народ отримав відеофільми і фільми на DVD, в яких показано різні особливості Божої організації. Це такі фільми, як «До кінців землі», «Наше всесвітнє братство», «Об’єднані божественним навчанням» і «Свідки Єгови. Організовані, щоб нести добру новину». Коли ви цілою сім’єю бачите наполегливу працю бетелівців, добровольців, які допомагають потерпілим у стихійних лихах, місіонерів і братів, котрі готують та організовують конгреси, то у вашому серці зростає вдячність за всесвітнє братство.

Кожен збір у Божій організації відіграє важливу роль у проповідуванні доброї новини і підтримці братів та сестер, які до нього належать. Виділяйте з сім’єю час, щоб згадувати і про «все ваше братство у світі». Це допоможе вам і вашим дітям «залишатися міцними у вірі», пам’ятаючи, що у вас є причини для радості (1 Пет. 5:9).

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 18]

Божа організація Чудова тема для дослідження

У нас є багато знарядь, завдяки яким ви зможете більше довідуватися про історію організації Єгови і про те, як вона діє. Подальші запитання допоможуть вам почати дослідження.

Як було започатковано працю роз’їзних наглядачів у наші дні? («Вартова башта» за 15 листопада 1996 року, сторінки 10—15).

Що особливого було в «День дітей» на теократичному конгресі 1941 року? («Вартова башта» за 15 липня 2001 року, сторінка 8).

Як Керівний орган приймає рішення? («Даваймо ґрунтовне свідчення про Боже Царство», сторінки 108—114).