Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Єгова піклується простими людьми

Єгова піклується простими людьми

Єгова піклується простими людьми

ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВО бути кимось надзвичайним або видатним, щоб Бог помітив вас? Авраам Лінкольн, 16-й президент Сполучених Штатів, кажуть, якось висловився: «Господь надає перевагу простим людям. Недарма їх так багато». Сьогодні чимало хто вважає себе простою людиною, котра не вирізняється з-поміж інших. Часто вислів «прості люди» асоціюється з бідними, нижчими за інших людьми. Слово «простий» має також значення «той, хто належить до непривілейованої верстви чи класу» або є пересічною особою. А яким людям надаєте перевагу ви? Зарозумілим, гордим і тим, хто завжди наполягає на своєму? Чи радше ви вибрали б товариство привітних, покірливих, скромних людей, які щиро цікавляться іншими?

У сьогоднішньому світі емоційний тиск і глузування надзвичайно поширені явища. Через це багатьом людям важко повірити, що хтось може ними цікавитись, зокрема сам Бог. «Я виріс у сім’ї, в якій майже не виявляли любові. Мене часто принижували, дражнили і висміювали. Тому з дитинства я почувався нікчемним,— написав один з читачів цього журналу.— Я й досі не можу позбутися гнітючих почуттів, особливо коли виникають якісь проблеми». Але існує чимало підстав вірити, що Бог цікавиться простими людьми.

Бог цікавиться простими людьми

«Великий Господь і прославлений вельми і недослідиме величчя Його!» — писав цар Давид (Псалом 145:3). Однак це не перешкоджає Єгові піклуватися нами, виявляючи любов і співчуття (1 Петра 5:7). Псалмоспівець, наприклад, зазначає: «Близький Господь до тих, у кого розбите серце; прибитих духом він спасає» (Псалом 34:19, Хом.).

Те, що привертає увагу людей у світі, як-от врода, престиж чи багатство, для Бога неважливе. Закон, який був даний Ізраїлю, відображає Боже співчуття і зацікавлення бідними, сиротами, вдовами та чужинцями. Бог сказав ізраїльтянам, до яких в Єгипті ставилися безжалісно: «Приходька не будеш утискати та гнобити його... Жодної вдови та сироти не будеш гнобити; якщо ж ти справді гнобитимеш їх, то коли вони, кличучи, кликатимуть до Мене, то конче почую їхній зойк» (Вихід 22:20—23). Пророк Ісая також підтвердив, що Бог піклується знедоленими: «Твердинею став Ти нужденному, твердинею став для убогого в час його утиску, охороною від хуртовини, тінню від спеки,— і дух тих насильників був немов хуртовина на стіну!» (Ісаї 25:4).

Протягом усього свого служіння Ісус Христос, який був «образом» Бога, подав своїм учням добрий приклад, як виявляти щире зацікавлення простими людьми (Євреїв 1:3). Бачивши натовпи людей, які були «змучені та розпорошені, «як ті вівці, що не мають пастуха», Ісус ‘змилосерджувався над ними’ (Матвія 9:36).

Також зауважте, що за апостолів Ісус обрав чоловіків «невчених та простих» (Дії 4:13). Після смерті Ісуса його послідовники почали запрошувати усяких людей послухати Боже Слово. Апостол Павло писав, що будь-який «невіруючий чи сторонній [«простий», Турконяк]» міг прийти в християнський збір і стати віруючим (1 Коринтян 14:24, 25). Бог не вибрав для свого служіння тих, ким захоплювався світ, а обрав багатьох простих звичайних людей. «Дивіться бо, браття, на ваших покликаних,— сказав апостол Павло,— що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жодне тіло» (1 Коринтян 1:26—29).

Подібно й сьогодні Бог щиро цікавиться нами. Божа воля полягає у тому, аби «усякі люди спаслися і прийшли до точного знання правди» (1 Тимофія 2:4НС). Якщо Бог полюбив людство так, що послав на землю свого Сина померти за нас, то немає підстав сумніватися, що нас люблять і що ми чогось варті (Івана 3:16). Ісус Христос наголосив своїм послідовникам, що важливо ставитись до найменшого з духовних братів, немов до самого Ісуса. Христос сказав: «Що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих,— те Мені ви вчинили» (Матвія 25:40). Незалежно від того, як дивиться на нас світ, якщо ми любимо правду, то є особливими в Божих очах.

Ось що розповідає Франциско *, хлопчик-сирота з Бразилії, який розвинув особисті взаємини з Богом: «Знайомство з Єговою і його організацією допомогло мені подолати невпевненість і сором’язливість. Я дізнався, що Єгова цікавиться кожним». Для Франциско Єгова став справжнім Батьком.

Турбота про молодих людей

Єгова щиро цікавиться молодими людьми, не лише як групою, але й кожним зокрема. Звісно, незалежно від того, чи ми молоді, чи старші, не потрібно мати про себе занадто високу думку. І все ж ми можемо володіти талантами і хорошими рисами, які Єгова захоче використати в майбутньому. Він добре знає, у чому нам треба покращитися і чого навчитися, аби виявляти ці хороші риси сповна. Наприклад, розгляньмо історію, записану в 16-му розділі Першої книги Самуїла. Серед чоловіків, які з погляду пророка Самуїла більш підходили на роль ізраїльського царя, Єгова обрав Давида, наймолодшого Єссеєвого сина. Ось як Єгова пояснює свій вибір: «Не дивись на обличчя його та на високість зросту його, бо Я відкинув його [старшого брата Давида] Собі! Бо Бог бачить не те, що бачить людина: чоловік бо дивиться на лице, а Господь дивиться на серце» (1 Самуїла 16:7).

А чи сьогодні Єгова цікавиться молодими людьми? Зверніть увагу на приклад Анни, молодої жінки з Бразилії. Подібно як і багатьох інших молодих людей, її дуже непокоїла корупція і несправедливість, з якою вона стикалася. Батько почав брати Анну і її сестер на християнські зібрання. З часом Анна стала отримувати задоволення від того, що дізнавалася з Божого Слова. Вона почала читати Біблію, християнські публікації та молитися до Бога Єгови. Поступово у неї розвинулися тісні взаємини з Богом. Вона пояснює: «Мені страшенно подобалося їздити велосипедом на пагорб неподалік дому і милуватися чудовим заходом сонця. Я молилася до Єгови й дякувала за його доброту та щедрість і прагнула з усього серця виявити свою любов до нього. Завдяки тому що я дізналася про Бога Єгову і його наміри, моє життя наповнилось спокоєм та почуттям безпеки». Чи ви знаходите час на роздуми про любов і турботу Єгови?

Слід визнати, що близьким стосункам з Єговою може стати на заваді наше минуле. Візьмемо до уваги приклад Лідії. Коли вона звірилася своєму батькові з проблемою, яка серйозно турбувала її, він сухо сказав: «То все дурниці». Лідія розуміла, що він висловився так, бо хотів допомогти їй забути цю проблему. Проте вона каже: «Завдяки вивченню Біблії я знайшла все, що хотіла, а навіть більше. Мене привабила особистість Єгови, і він став мені найближчим другом. Єгова став мені Батьком, який любить і розуміє мене, перед яким я можу вилити усі свої почуття і виказати найпотаємніші страхи. Я можу годинами розмовляти з найважливішою Особою у Всесвіті, будучи впевнена, що ця Особа слухає мене». Такі біблійні вірші, як Филип’ян 4:6, 7, допомогли Лідії відчути любов і підтримку Єгови. Ось що там сказано: «Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі».

Усвідом свої потреби

Єгова турбується кожним своїм служителем зокрема і християнським збором у цілому. Ми ж виявляємо любов до нашого небесного Батька, коли виділяємо час на розмови з ним. Тому не переставаймо цінувати свої взаємини з ним. Давид завжди високо цінував стосунки з Єговою. Він сказав: «Дороги Твої дай пізнати мені, Господи, стежками Своїми мене попровадь, провадь мене в правді Своїй і навчи Ти мене, бо Ти Бог спасіння мого, кожен день я на Тебе надіюсь!» (Псалом 25:4, 5).

Думка про те, щоб розвивати близькі взаємини з Богом, можливо, є абсолютно новою для вас. Але попри будь-які проблеми у вашому житті завжди будьте певні, що Всевишній допоможе, якщо це узгоджується з його волею (1 Івана 5:14, 15). Однак у молитвах слід згадувати про свої конкретні обставини і потреби.

Те, наскільки важливо усвідомлювати свої конкретні потреби, видно з молитви царя Соломона під час присвячення храму: «Голод коли буде в Краю, моровиця коли буде, посуха, жовтачка, сарана, черва коли буде, коли його вороги гнобитимуть його в Краї міст його, коли буде яка пораза, яка хвороба,— усяка молитва, усяке благання, що буде від якої людини чи від усього народу Твого, Ізраїля, коли кожен буде знати поразу свою та горе своє... То Ти почуєш із небес... і пробачиш, і даси тому чоловікові за всіма його дорогами» (2 Хронік 6:28—30). Справді, лише ви знаєте «поразу свою та горе своє». Отож важливо усвідомлювати свої реальні потреби і бажання. І тоді Єгова «здійснить тобі твого серця бажання» (Псалом 37:4).

Зміцняйте свої взаємини з Єговою

Єгова прагне, аби прості люди втішалися близькими стосунками з ним. Боже Слово запевняє нас: «Буду Я вам за Отця, а ви за синів і дочок Мені будете,— говорить Господь Вседержитель!» (2 Коринтян 6:18). Справді, Єгова і його Син прагнуть, аби нам було добре і ми здобули вічне життя. Як же підбадьорює усвідомлення того, що Єгова може допомогти нам виконувати свої обов’язки в сім’ї, на роботі і в християнському зборі!

А втім, усі ми переживаємо тяжкі часи. Погане здоров’я, сімейні проблеми, мізерні прибутки тощо — усе це завдає болю. Можливо, ми не знаємо, як справитися з тим чи іншим випробуванням. Злий обвинувач Сатана Диявол, який провадить духовну війну з Божим народом, різними методами створює дедалі більший тиск. Але пам’ятаймо: є хтось, хто добре розуміє нас і допоможе розвинути міцні стосунки з Єговою. Цією особою є Ісус Христос, який займає високе становище в небі. Ось що про нього написано: «Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха. Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать» (Євреїв 4:15, 16).

Як же приємно знати, що для того, аби подобатися Богові, необов’язково бути знаменитим чи багатим! Навіть за скрутних обставин надійтесь на Єгову так, як псалмоспівець: «Я вбогий та бідний,​— за мене подбає Господь: моя поміч і мій оборонець» (Псалом 31:10—15; 40:18). Не сумнівайтеся, Єгова любить простих, смиренних людей. Отож, ми ‘можемо покласти на Нього всю свою журбу, бо Він опікується нами!’ (1 Петра 5:7).

[Примітка]

^ абз. 10 Деякі імена змінено.

[Ілюстрації на сторінці 29]

Багато Ісусових послідовників були неосвіченими, простими людьми.

[Ілюстрація на сторінці 30]

Християни намагаються розвивати міцну віру.

[Ілюстрації на сторінці 31]

Аби подобатися Богові, необов’язково займати якесь видатне становище.