Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чого нас вчить оповідь про народження Ісуса

Чого нас вчить оповідь про народження Ісуса

Чого нас вчить оповідь про народження Ісуса

МІЛЬЙОНИ зачаровуються подіями, які пов’язані з народженням Ісуса. Це відображається у численних різдвяних сценах та вертепах, які у той період влаштовують по всьому світі. Хоча ці події і зачаровують когось, проте вони записані в Біблії не для того, щоб розважати людей. Радше вони є частиною Святого Письма, натхненого Богом для навчання і виправлення (2 Тимофія 3:16).

Якби Бог хотів, щоб християни святкували народження Ісуса, то в Біблії була б указана точна дата цієї події. Чи знаходимо ми там таку дату? Біблеїст XIX століття Альберт Барнз зазначає, що Ісус народився в час, коли пастухи протягом нічної пори вартували отари на пасовищах. Ось до якого висновку він доходить: «Це чітко показує, що наш Спаситель народився не 25-го грудня, а раніше... У той час досить холодно, особливо в таких гірських місцевостях, як Віфлеєм. Бог не вказав часу [Ісусового] народження... Якби було важливо знати точний час, Бог вказав би цю дату».

Протилежністю до вищезгаданого є той факт, що письменники чотирьох Євангелій вказують конкретний день Ісусової смерті. Це сталося на Пасху, яку відзначали навесні, 14-го нісана за єврейським календарем. Окрім того, Ісус чітко наказав своїм послідовникам святкувати цей день на згадку про нього (Луки 22:19). У Біблії немає подібного наказу святкувати день народження Ісуса і взагалі народження будь-якої людини. На жаль, суперечки про дату народження Ісуса можуть затьмарити важливіші події, які тоді відбувалися.

Бог обирає батьків

Яких батьків з-посеред сотні ізраїльських сімей Бог обрав для виховання свого Сина? Чи у цьому виборі якусь роль відігравали становище та багатство? Ні. Єгову цікавили духовні риси майбутніх батьків. Розгляньте в Луки 1:46—55 пісню хвали, яку співає Марія, дізнавшись про те, що стане матір’ю Месії. Ось деякі її слова: «Величає душа моя Господа... що зглянувся Він на покору Своєї раби». Вона покірно називає себе рабинею Єгови. Більше того, чудові вирази хвали в Маріїній пісні виявляють, що вона була духовною особою, яка добре знала Святе Письмо. Хоча Марія теж була грішним нащадком Адама, але ідеально підійшла на роль земної матері Божого Сина.

А що сказати про чоловіка Марії, котрий став названим батьком Ісуса? Йосип добре знав теслярську справу. Він з охочістю важко працював, завдяки чому забезпечував сім’ю, в якій згодом налічувалося п’ять синів і принаймні дві доньки (Матвія 13:55, 56). Йосип не був заможним. Коли настав час Марії нести свого первенця до Божого храму, Йосип, мабуть, засмутився, що не міг принести в жертву ягня. Натомість він приніс жертву, яку складали бідні. Стосовно матері новонародженого сина Божий закон говорив: «Коли рука її не спроможеться на ягня, то візьме вона дві горлиці або двоє голубенят,— одне на цілопалення й одне на жертву за гріх, й очистить її священик,— і вона стане чиста» (Левит 12:8; Луки 2:22—24).

У Біблії Йосипа названо «праведним» (Матвія 1:19). Наприклад, поки не народився Ісус, він не мав статевих стосунків зі своєю дружиною-дівою. Тому не виникало жодних сумнівів, хто був справжнім Отцем Ісуса. Для молодожонів жити під одним дахом і утримуватися від інтимних стосунків було досить нелегко, і це показує, що вони обидвоє цінували привілей бути батьками Божого Сина (Матвія 1:24, 25).

Йосип, так само, як Марія, був духовною особою. Щороку він припиняв роботу та вирушав разом зі своєю сім’єю у триденну подорож з Назарета до Єрусалима на щорічне святкування Пасхи (Луки 2:41). Також Йосип мусив навчити малого Ісуса щотижня ходити на поклоніння в місцеву синагогу, де читали і пояснювали Боже Слово (Луки 2:51; 4:16). Отож, немає жодного сумніву, що Бог обрав найвідповідніших земних батьків для свого Сина.

Надзвичайне благословення для скромних пастухів

Хоча Марії було досить важко подорожувати на дев’ятому місяці вагітності, Йосип вирушає до міста своїх прабатьків, аби за наказом кесаря взяти участь у переписі населення. Коли вони прибули до Віфлеєма, то не могли знайти в цьому переповненому місті помешкання. Отож обставини змусили їх поселитися у хліві. Там народився Ісус, і його поклали в ясла. Аби зміцнити віру цих покірних батьків, Єгова запевнив їх, що народження дитини було справді Божою волею. Чи для цього Єгова послав знаних старших з Віфлеєма? Ні. Бог Єгова доручив цю справу працьовитим пастухам, які протягом нічної пори вартували отару на полі.

Цим пастухам з’явився Божий ангел і сказав іти до Віфлеєма. Там вони мали знайти новонародженого Месію, «що в яслах лежатиме». Чи були ці скромні чоловіки збентежені, почувши, що новонароджений Месія буде у хліві? Аж ніяк! Вони відразу залишили отари та поспішили до Віфлеєма. Коли пастухи знайшли Ісуса, то розповіли Йосипу та Марії, що їм сказав Божий ангел. Це, безсумнівно, зміцнило віру подружжя, що все йде згідно з наміром Божим. «Пастухи ж повернулись, прославляючи й хвалячи Бога за все, що почули й побачили» (Луки 2:8—20). Єгова, доручивши це завдання богобоязливим пастухам, зробив правильний вибір.

З усього цього ми дізнаємося, якими людьми треба бути, аби подобатися Єгові. Не потрібно шукати видатного становища чи багатства. Радше, подібно як Йосип, Марія та пастухи, треба слухатися Бога, ставити духовні інтереси вище матеріальних, і таким способом ми доведемо Йому свою любов. Отож, роздумуючи про події, що відбулися в час народження Ісуса, можна взяти чудові уроки.

[Ілюстрація на сторінці 7]

Про що говорить факт, що Марія принесла в жертву двох голубів?

[Ілюстрація на сторінці 7]

Бог вирішив розповісти про народження Ісуса кільком скромним пастухам.