Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

ПОГЛЯД БІБЛІЇ

Страждання

Страждання

Дехто вважає, що Бог спричиняє страждання людей або принаймні байдужий до наших страждань. Але чи Біблія підтримує таку думку? Відповідь може вас здивувати.

Чи Бог спричиняє наші страждання?

«Справді, Бог не чинить зла» (Йова 34:12)

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Чимало людей вважає, що все у світі відбувається з Божої волі. Тож вони вірять, що наші страждання спричиняє Бог. Коли, приміром, стається стихійне лихо, вони кажуть, що в такий спосіб Бог карає грішників.

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Біблія чітко говорить, що Бог не спричиняє наших страждань. Наприклад, вона застерігає проти того, щоб казати: «Мене випробовує Бог», коли ми стикаємось з випробуваннями. Чому? Тому що «Бога неможливо випробовувати злом і сам він нікого злом не випробовує» (Якова 1:13). Іншими словами, Бог ніколи не спричиняє лих і пов’язаних з ними страждань. Якби Бог так робив, це було би злом, а «Бог не чинить зла» (Йова 34:12).

Якщо Бог не спричиняє наших страждань, то хто або що є їх джерелом? На жаль, люди часто зазнають лиха від інших недосконалих людей (Екклезіаста 8:9). Крім того, нещастя може трапитись через якусь «неочікувану подію», тобто ми можемо опинитися не в тому місці і не в той час (Екклезіаста 9:11, примітка). Біблія також вчить, що у людських стражданнях винен «правитель цього світу», Сатана Диявол, адже «весь світ лежить у владі Злого» (Івана 12:31; 1 Івана 5:19). Саме Сатана, а не Бог, спричиняє людські страждання.

Чи Бог байдужий до наших страждань?

«Завжди, коли страждали вони, страждав і він» (Ісаї 63:9)

ЩО КАЖУТЬ ЛЮДИ.

Дехто думає, що Богу байдуже до наших проблем. Наприклад, автор однієї статті як доказ байдужості Бога наводить «брак [Божого] милосердя і жалю до нас, коли ми страждаємо». На його думку, якщо Бог існує, то він ставиться до людей з «жорстокою байдужістю».

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ.

Біблія аж ніяк не зображає Бога жорстоким чи байдужим. Навпаки, вона говорить, що Бог глибоко переймається нашими стражданнями і невдовзі навіть покінчить з ними. Розгляньмо три біблійні істини, які несуть потіху.

Богу відомо про наші страждання. Відколи з’явились страждання, Єгова * помічає кожну нашу сльозинку, адже своїм «пильним поглядом» він спостерігає за всім (Псалом 11:4; 56:8). Приміром, коли його служителі у давні часи перебували під гнітом, Бог сказав: «Я побачив, як мій народ страждає». Та чи розумів Бог їхній біль у повній мірі? Так, адже він додав: «Я добре знаю про їхній біль і страждання» (Вихід 3:7). Багатьох потішає вже сама думка про те, що Бог знає усі наші страждання, навіть ті, яких інші люди можуть не помічати або не до кінця розуміти (Псалом 31:7; Прислів’я 14:10).

Бог співчуває нам, коли ми страждаємо. Бог Єгова не лише знає про наші страждання, але й глибоко нам співчуває. Наприклад, Бог дуже непокоївся за своїх стародавніх служителів, коли ті стикались з випробуваннями. У Біблії говориться: «Завжди, коли страждали вони, страждав і він» (Ісаї 63:9). Хоча Бог набагато вищий за людей, він співчуває тим, хто страждає, так наче відчуває їхній біль у своєму серці. «Єгова дуже співчутливий та милосердний» (Якова 5:11, примітка). До того ж Єгова допомагає нам зносити наші страждання (Філіппійців 4:12, 13).

Бог покінчить з усіма стражданнями. Як вчить Біблія, Бог покладе край стражданням кожної людини. За допомогою свого небесного Царства Єгова докорінно змінить життя людей на землі. Біблія каже, що тоді Бог «витре кожну сльозу з їхніх очей, і вже не буде ні смерті, ні жалоби, ні голосіння, ні болю. Колишнє минуло» (Об’явлення 21:4). А як бути з тими, хто вже помер? Бог оживить їх, і вони насолоджуватимуться життям на землі, де більше ніхто не зазнаватиме лиха (Івана 5:28, 29). Чи будуть їх мучити болісні спогади про минулі страждання? Ні, адже Єгова обіцяє: «Минуле вже не буде згадуватись і не прийде на серце» (Ісаї 65:17) *.

^ абз. 13 Згідно з Біблією, Єгова — це ім’я Бога.

^ абз. 15 Про те, чому Бог допускає страждання і як він їх припинить, ви можете дізнатись з 8-го і 11-го розділів книжки «Чого насправді вчить Біблія?», опублікованої Свідками Єгови.