Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Що робить нас винятковими?

Що робить нас винятковими?

Що робить нас винятковими?

НА ОДНІЙ зі станцій нью-йоркського метро 50-літній будівельник чекав свого поїзда. Раптом він побачив, як молодий чоловік, оступившись, впав на рейки. До станції якраз наближався поїзд. Будівельник без вагань зістрибнув додолу і притиснув юнака до шпал між рейками. Тієї ж миті над ними промчав поїзд, не завдавши їм жодної шкоди.

Під час нацистського режиму Свідки Єгови в Європі відмовлялися казати «Хайль Гітлер!», оскільки німецьке слово «хайль» означає «спасіння». Вони були глибоко переконані, що Ісус Христос є їхнім Спасителем і «ні в кому іншому спасіння немає» (Дії 4:12). Багатьох Свідків, які не віддавали честі Гітлеру, розділили з їхніми рідними і відправили в концентраційні табори. Але й там вони не відступили від своїх християнських принципів.

Ці приклади показують, що люди можуть ставити інтереси навіть незнайомих осіб вище за власні та цінувати принципи більше, ніж особисту свободу. Чи логічно припустити, що на такі вчинки здатні ті, хто походить від тварин? Чи радше наведені приклади свідчать, що ми — вищі створіння? Подумайте про це, розглядаючи наступні запитання.

● Чому ми маємо сумління — внутрішнє відчуття правильного і неправильного?

● Чому відчуваємо захоплення, спостерігаючи за дивовижним творивом?

● Чому любимо музику, живопис, поезію та інші види мистецтва, хоча все це не є важливим для виживання?

● Чому в усіх культурах люди відчувають бажання пізнати вищу істоту?

● Чому ми запитуємо себе: «Навіщо я тут? У чому сенс людського життя?»

● Чому люди проводять різні похоронні церемонії?

● Чому в усіх народах існує віра у потойбічне життя? Чи наше вроджене бажання жити вічно — це лише невдалий жарт еволюції?

Де шукати відповідей

Найбільш змістовні відповіді на ці запитання можна знайти в Біблії, найпоширенішій священній книзі. Розгляньмо декотрі її пояснення.

Природа людини. Ми були створені «на образ Божий», а це означає, що нам притаманні риси, які має наш Творець (Буття 1:27). Тому першого чоловіка названо «сином Бога» (Луки 3:38).

Потреба любити і бути любимими. «Бог є любов»,— сказано в 1 Івана 4:8. Оскільки ми створені на образ Божий, то від народження до смерті потребуємо любові. Апостол Павло сказав: «Якщо я... любові не маю, то я ніщо» (1 Коринфян 13:2). Він також написав: «Наслідуйте Бога як улюблені діти» (Ефесян 5:1).

Духовні потреби. «Людина повинна жити не хлібом самим, а кожним словом, що виходить з уст Єгови» (Матвія 4:4). Ці біблійні слова виявляють, яким є Бог і в чому полягає його намір стосовно людства. Щоб життя було змістовним, потрібно розвивати взаємини з Богом.

Чому ми помираємо? «Плата за гріх — смерть, а дар від Бога — вічне життя» (Римлян 6:23). Ми грішимо, коли не дотримуємось Божих моральних і духовних принципів. Проте наш Творець має намір усунути гріх, оправдати тих, хто любить і слухається його, та подарувати їм вічне життя в Раю на землі (Псалом 37:10, 11, 29; Луки 23:43).

Чи ви прагнете насолоджуватися повноцінним життям? Чи хочете розвивати таланти, про які завжди лише мріяли? Чи бажаєте більше дізнатися про свого Творця та його чудовий намір щодо людства? Тоді заохочуємо вас вивчати Біблію — джерело духовної правди. Лише це може зробити вас по-справжньому щасливими вже сьогодні і в майбутньому (Матвія 5:3; Івана 17:3).

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 9]

МИ З НАРОДЖЕННЯ ПРАГНЕМО ЛЮБОВІ

«Мозок дитини потребує любові і стимуляції»,— каже науковець Джеральд Шредер. Тому дуже важливо, щоб батьки, особливо матері, слухалися біблійної вказівки «любити своїх дітей» (Тита 2:4).

[Ілюстрація на сторінках 8, 9]

Часто нам приносить радість і задоволення те, що не є вкрай необхідним для життя

[Ілюстрація на сторінці 9]

Окрім пиття та їжі, ми потребуємо керівництва від Творця