Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Світ, вільний від хвороб

Світ, вільний від хвороб

Світ, вільний від хвороб

«Усі країни повинні співпрацювати у дусі взаєморозуміння, щоб гарантувати первинну медичну допомогу всім людям, оскільки досягнення здоров’я народом будь-якої країни безпосередньо впливає на благополуччя усіх інших країн» (АЛМА-АТИНСЬКА ДЕКЛАРАЦІЯ, 12 ВЕРЕСНЯ 1978 РОКУ).

ДВАДЦЯТЬ П’ЯТЬ років тому здавалося, що не буде складно зробити первинну медичну допомогу доступною для всіх жителів землі. Делегати Міжнародної конференції з первинної медичної допомоги, яка проводилась в Алма-Аті (Казахстан), постановили імунізувати до 2000 року мешканців усіх країн від основних інфекційних хвороб. Вони також сподівалися, що до того року кожна людина вже матиме задовільні санітарні умови й доступ до питної води. Декларацію підписали всі держави-члени Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Мета, безперечно, була благородна, але подальший розвиток подій виявився невтішним. Сьогодні первинна медична допомога досяжна далеко не всім, а інфекційні хвороби все ще загрожують здоров’ю мільярдів людей. Ці смертельні недуги часто вкорочують життя не лише дітям, але й дорослим у розквіті сил.

Навіть загроза трьох хвороб — СНІДу, туберкульозу й малярії — не змушує країни «співпрацювати у дусі партнерства». Нещодавно заснований Всесвітній фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією звернувся до урядів країн з проханням виділити 13 мільярдів доларів, щоб стримати ці епідемії. Але до літа 2002 року фонд отримав лише трохи більше ніж 2 мільярди доларів, хоча на військові цілі того року було витрачено 700 мільярдів доларів! На жаль, у сьогоднішньому поділеному світі мало що може об’єднати всі народи в ім’я загального благополуччя.

Незважаючи на добрі наміри й великі зусилля служб охорони здоров’я, їхні можливості у боротьбі з інфекційними хворобами обмежені. Уряди виділяють недостатньо коштів. Мікроби стають опірними до ліків, а люди не бажають змінити свого способу життя й тому наражаються на небезпеку. Крім того, поширенню патогенних інфекцій сприяють характерні лише для певних регіонів проблеми, такі, як бідність, війни й голод.

Бог прагне, щоб люди були здоровими

Але хвороби не існуватимуть вічно. Ми маємо всі підстави вірити, що Бог Єгова щиро цікавиться здоров’ям людства. І яскравим доказом цього є наша імунна система. Крім того, чимало законів, які Єгова дав стародавнім ізраїльтянам, засвідчували його бажання захистити їх від інфекційних хвороб *.

Ісус Христос, віддзеркалюючи особистість свого небесного Батька, глибоко співчував хворим. В Євангелії від Марка описано зустріч Ісуса з чоловіком, хворим на проказу. «Коли хочеш,— Ти можеш очистити мене»,— сказав прокажений. Ісус, побачивши, наскільки страждав цей чоловік, перейнявся жалем до нього і промовив: «Хочу,— будь чистий!» (Марка 1:40, 41).

Ісус зцілив чудесним способом не лише кількох осіб. Письменник Євангелія Матвій розповідає, що «ходив Він [Ісус] по всій Галілеї... навчаючи, та Євангелію Царства проповідуючи, і вздоровлюючи всяку недугу, і всяку неміч між людьми» (Матвія 4:23, курсив наш). Його чуда принесли користь не тільки хворим мешканцям Юдеї та Галілеї. Ті зцілення допомагають нам повірити, що під правлінням Божого Царства, про яке проповідував Ісус, зрештою зникнуть усі хвороби.

Здоров’я для всіх — не лише мрія

Біблія запевняє, що здоров’я для всіх — це не якась нездійсненна мрія. Апостол Іван передбачив, що настане час, коли «оселя Бога [буде] з людьми». Наш Творець зробить так, що «не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося». Чи вам здається, що це просто неможливо? У наступному вірші Бог сам каже: «Напиши, що слова ці правдиві та вірні» (Об’явлення 21:3—5).

Щоб знищити хвороби, потрібно також покласти край бідності, голоду і війнам, оскільки ці лиха часто сприяють поширенню хвороботворних мікробів. Тому Єгова доручив це грандіозне завдання своєму Царству — небесному уряду на чолі з Христом. Цей уряд у відповідь на гарячі молитви мільйонів людей розпочне своє правління й забезпечить виконання Божої волі на землі (Матвія 6:9, 10).

Коли прийде Боже Царство? Ісус, відповідаючи на це запитання, передрік ряд важливих ознак, які показуватимуть, що Царство незабаром почне діяти. Однією з тих ознак, за його словами, мав бути «помір місцями» (Луки 21:10, 11; Матвія 24:3, 7). Грецьке слово, перекладене як «помір», означає «будь-які смертоносні інфекційні хвороби». І XX століття, попри всі успіхи сучасної медицини, дійсно стало свідком жахливих епідемій. (Дивіться інформацію в рамці «Жертви епідемій з 1914 року»).

Пророцтво у книзі Об’явлення співзвучне Ісусовим словам у Євангеліях. Воно змальовує кількох вершників, що йдуть слідом за Ісусом Христом, коли він приймає владу на небі. Четвертий вершник їде на «коні чалому» і поширює «мор» (Об’явлення 6:2, 4, 5, 8). Якщо взяти до уваги кількість жертв найбільших інфекційних хвороб, які мучать людство з 1914 року, стає очевидним, що цей образний вершник дійсно їде по землі. Те, що люди у всьому світі страждають від цього «мору», є ще одним доказом швидкого приходу Божого Царства * (Марка 13:29).

Хоча медицині вдалося на кілька десятиліть зупинити поширення інфекційних хвороб, сьогодні вони знову виходять з під контролю. Щоб розв’язати цю проблему раз і назавжди, потрібно надлюдської сили. Наш Творець обіцяє покінчити з хворобами. Пророк Ісая запевняє, що під правлінням Божого Царства «не скаже мешканець «Я хворий». Крім того, «смерть знищена буде назавжди, і витре сльозу Господь Бог із обличчя усякого» (Ісаї 25:8; 33:22, 24). Це буде остаточна перемога над хворобами.

[Примітки]

^ абз. 8 Мойсеїв Закон містив вказівки щодо усунення відходів, санітарії, гігієни і карантину. Д-р Г. О. Філіпс зазначив: «Те, що говорить Біблія про статеве життя, а також про методи діагностики, лікування й профілактики, набагато прогресивніше й достовірніше, ніж теорії Гіппократа».

^ абз. 15 Розгляд додаткових доказів наближення Божого Царства можна знайти в 11-му розділі книжки «Знання, яке веде до вічного життя», опублікованої Свідками Єгови.

[Рамка на сторінці 12]

Жертви епідемій з 1914 року

Хоча нижчеподані дані є приблизними, але вони допомагають побачити масштабність епідемій, що мучили людство з 1914 року.

Віспа (300—500 мільйонів). Від цієї хвороби не вдалось розробити жодних ефективних ліків. Однак завдяки міжнародній кампанії масової вакцинації у 1980 році її ліквідували.

Туберкульоз (100—150 мільйонів). Нині від туберкульозу щороку помирає коло двох мільйонів чоловік і кожна третя особа на землі є носієм туберкульозної палички.

Малярія (80—120 мільйонів). Протягом першої половини XX століття малярія кожного року відбирала життя приблизно двом мільйонам людей. Сьогодні від цієї хвороби найбільше потерпають мешканці субсахарської Африки, де щороку все ще помирає понад мільйон осіб.

Грип «іспанка» (20—30 мільйонів). На думку деяких істориків, жертв було набагато більше. Ця смертоносна епідемія пронеслася по світі у 1918—1919 роках, невдовзі після Першої світової війни. «Навіть бубонна чума не заподіяла стільки смертей за такий короткий час»,— сказано в книжці «Люди і мікроби».

Тиф (коло 20 мільйонів). Епідемія тифу часто супроводжує війни. Перша світова війна викликала епідемію тифу, яка спустошила країни Східної Європи.

СНІД (понад 20 мільйонів). Цей сучасний бич людства щороку позбавляє життя трьох мільйонів чоловік. За недавніми підрахунками Програми Організації Об’єднаних Націй з боротьби зі СНІДом, «якщо не буде прийнято широкомасштабних профілактичних і лікувальних заходів, то протягом 2000—2020 років... помре 68 мільйонів осіб».

[Ілюстрації на сторінці 11]

Під правлінням Божого Царства такі хвороби більше не будуть загрожувати людству.

СНІД

Малярія

Туберкульоз

[Відомості про джерела]

AIDS: CDC; malaria: CDC/Dr. Melvin; TB: © 2003 Dennis Kunkel Microscopy, Inc

[Ілюстрація на сторінці 13]

Ісус міг уздоровити будь-яку хворобу і неміч.