Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Чи Бог благословляє багатством?

Чи Бог благословляє багатством?

Погляд Біблії

Чи Бог благословляє багатством?

«Благословення Господнє — воно збагачає, і смутку воно не приносить з собою» (ПРИПОВІСТЕЙ 10:22)

ЧИ ЦЕЙ біблійний вірш вказує на те, що Бог благословляє своїх слуг матеріальним багатством? Дехто вважає, що так. Розгляньмо слова одного автора і проповідника австралійської церкви п’ятдесятників: «У [своїй] книжці я розповім чому вам потрібно більше грошей, а також як ви можете їх здобути... Якщо ви зможете змінити своє мислення і розвинути правильне ставлення до грошей, то, я переконаний, отримаєте від Бога благословення й добробут і ніколи не матимете фінансових труднощів».

А втім, з цього твердження випливає, що бідність людини свідчить про Боже несхвалення. Чи матеріальний добробут дійсно є ознакою Божого благословення?

Благословення для певної мети

Біблія розповідає про випадки, коли Бог благословляв вірних служителів багатством. Наприклад, Яків вийшов з рідного дому лише з палицею, а через 20 років повернувся з великою кількістю овець, великої рогатої худоби та ослів — усю цю худобу довелось переганяти двома таборами. Як показано в Біблії, добробут Якова був даром від Бога (Буття 32:11). Іншим прикладом є Йов, який втратив усе що мав, а пізніше Єгова поблагословив його «і було в нього чотирнадцять тисяч дрібної худоби, і шість тисяч верблюдів, тисяча пар худоби великої та тисяча ослиць» (Йова 42:12). Бог дав також Соломону казкове багатство, слава про яке дійшла аж до нашого часу (1 Царів 3:13).

Однак Біблія теж розповідає про вірних слухняних поклонників Бога, які були бідними. Безумовно, Бог не може одних служителів карати бідністю, а інших благословляти багатством. Отож, чому Бог іноді давав людям багатство?

У кожному випадку це було зроблено з конкретною метою. Матеріальні статки Якова заклали добру основу для створення цілого народу, з якого в майбутньому мало вийти обіцяне Насіння (Буття 22:17, 18). Добробут Йова розвіяв будь-які сумніви щодо того, хто приніс йому стільки нещасть, і цим було освячено ім’я Єгови (Якова 5:11). Більшість Соломонового багатства пішло на будівництво величного храму (1 Царів 7:47—51). Варто зазначити, що Бог використав Соломона, аби той з власного досвіду написав про обмежену цінність багатства (Екклезіяста 2:3—11; 5:9; 7:12).

Як Бог благословляє нас

Ісус навчав своїх послідовників мати правильне ставлення до грошей, коли сказав ‘не журитись’ про матеріальне. Він пояснив, що сам Соломон у всій славі своїй не вдягався так, як польові лілеї. Ісус говорив: «Коли польову ту траву... Бог отак зодягає,— скільки ж краще зодягне Він вас, маловірні!» Ісус Христос запевнив, що кожному, хто шукає найперше Царства і Божої праведності додасться їжа, одяг і дах над головою (Матвія 6:25, 28—33). Як сповнюється ця обіцянка?

Дотримування біблійних порад приносить передусім духовні благословення (Приповістей 10:22). Але не тільки. Наприклад, Боже Слово наказує християнам: «Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює» (Ефесян 4:28). Також у Біблії сказано: «Ледача рука до убозтва веде, рука ж роботяща збагачує» (Приповістей 10:4). Чесним, працьовитим християнам, які слухаються цих порад, легше знайти роботу і їх більше цінують на робочому місці. А це може стати для них благословенням.

Крім того, Біблія вчить християн уникати азартних ігор, куріння та зловживання алкоголем (1 Коринтян 6:9, 10; 2 Коринтян 7:1; Ефесян 5:5). Ті, хто тримається цих порад, мають менші видатки і краще здоров’я.

Цінніше від срібла і золота

Не варто розглядати матеріальне багатство як ознаку Божого схвалення і благословення. Наприклад, Ісус, викриваючи жалюгідний духовний стан декотрих християн у Лаодикії, сказав: «Ти кажеш: «Я багатий, і збагатів, і не потребую нічого». А не знаєш, що ти нужденний, і мізерний, і вбогий, і сліпий, і голий!» (Об’явлення 3:17). І навпаки, звертаючись до матеріально бідних, але духовно сильних християн у Смірні, промовив: «Я знаю діла твої, і біду, і убозтво,— але ти багатий» (Об’явлення 2:9). Хоча християни у Смірні зазнали страждань від рук переслідувачів і, очевидно, через свою вірність були вбогі матеріально, вони володіли багатством, набагато ціннішим від срібла і золота (Приповістей 22:1; Євреїв 10:34).

Бог Єгова благословляє зусилля тих, хто намагається виконувати його волю (Псалом 1:2, 3). Він додає їм сил, допомагає зносити випробування, дбати про свої сім’ї та шукати найперше Царства (Псалом 37:25; Матвія 6:31—33; Филип’ян 4:12, 13). Тому замість вважати матеріальне багатство основним благословенням від Бога, правдиві християни прагнуть ‘багатитися в добрих ділах’. Розвиваючи близькі взаємини з Творцем, християни ‘збирають собі скарб, як добру основу в майбутньому’ (1 Тимофія 6:17—19; Марка 12:42—44).