Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Як Бог ставиться до насильства?

Як Бог ставиться до насильства?

Погляд Біблії

Як Бог ставиться до насильства?

НАСИЛЬСТВО дуже поширене і багатолике. Якщо не враховувати війн, то до насилля вдаються у школі, на роботі, в спорті, у світі розваг. Воно є звичним для тих, хто має справу з наркотиками, і для членів банд. Навіть у сім’ї насилля стало, здається, звичайним явищем. Наприклад, згідно з нещодавнім вивченням, у Канаді 1,2 мільйона чоловіків і жінок щонайменше один раз за останні 5 років зазнали грубого насилля від своїх подружніх партнерів. Інше дослідження виявило, що близько 50 відсотків чоловіків, які б’ють своїх дружин, також жорстоко поводяться зі своїми дітьми.

Такі акти насилля, безумовно, викликають у вас, як і в більшості людей, жах. А втім, насильство стало невід’ємною складовою великої кількості сьогоднішніх забав. Увагу глядачів полонить не лише удаване насилля у фільмах, але й сцени справжньої фізичної агресії, які показують по телебаченню. У багатьох країнах улюбленою розвагою людей є бокс або інші види спорту, для яких характерна брутальність. А як Бог ставиться до насильства?

Давня історія насильства

Насильство має довгу історію. Перший вияв насилля людиною згадано у Біблії в Буття 4:2—15. Каїн, первісток Адама та Єви, позаздрив своєму брату Авелю і свідомо вбив його. Як поставився до цього Бог? У Біблії повідомляється, що Бог Єгова суворо покарав Каїна за те, що той позбавив життя свого брата.

З Буття 6:11 ми дізнаємося, що через понад 1500 років «наповнилась земля насильством». Знову-таки, як зреагував на це Бог? Єгова наказав Ноєві побудувати ковчег, щоб цей праведний чоловік та його родина могли врятуватися, коли Бог наведе на землю потоп і ‘винищить’ те насильницьке суспільство (Буття 6:12—14, 17). Але чому люди того часу мали таку схильність до насильства?

Вплив демонів

Книга Буття розповідає, що деякі сини Бога — неслухняні ангели — матеріалізовувалися й одружувались з жінками, які народжували їм дітей (Буття 6:1—4). Ці нащадки, відомі як нефілім, були чоловіками незвичайних розмірів і мали неабияку славу. Під впливом своїх демонських батьків вони стали жорстокими напасниками. Коли води потопу піднялися та вкрили всю землю, злі напасники загинули. Проте демони, очевидно, дематеріалізувалися й повернулись у духовну сферу.

У Біблії ясно сказано, що відтоді ці бунтівні ангели дуже впливають на людей (Ефесян 6:12). Їхнього керівника, Сатану, названо першим «душогубом» (Івана 8:44). Тому насильство на землі можна слушно назвати демонічним, або сатанинським.

Біблія застерігає перед звабливою силою насилля. У Приповістей 16:29 сказано: «Насильник підмовлює друга свого, і провадить його по недобрій дорозі». Чимало людей у наш час були зведені тим, що почали схвалювати і підтримувати насилля чи вдаватися до нього. До того ж мільйони потрапили у полон розваг, які прославляють насильство. Слова з Псалма 73:6 добре описують нинішнє покоління. Псалмописьменник каже: «Пиха їхню шию оздоблює, зодягає їх шата насилля».

Бог ненавидить насильство

Як належить поводитись християнам у цьому насильницькому світі? Ми можемо багато чого навчитись з біблійної розповіді про синів Якова — Симеона та Левія. Їхня сестра Діна подружилася з неморальними людьми Сихема. У результаті її зґвалтував один мешканець цього міста. Прагнучи помститися, Симеон і Левій нещадно забили всіх чоловіків Сихема. Пізніше під Божим натхненням Яків прокляв нестримний гнів своїх синів, сказавши: «Симеон і Левій — то брати, їхня зброя — знаряддя насильства. Хай до їхньої змови не входить душа моя, і нехай не прилучиться слава моя до їхніх зборів» (Буття 49:5, 6).

Відповідно до цих слів, християни уникають товариства тих, хто підтримує або чинить насилля. У Біблії зазначається: «Господь випробовує праведного, а безбожного й того, хто любить насилля,— ненавидить душа Його» (Псалом 11:5). Християн застерігається уникати всіх форм неконтрольованого гніву, навіть словесного насильства (Галатів 5:19—21; Ефесян 4:31).

Чи колись настане кінець насильству?

Стародавній пророк Авакум запитав Бога Єгову: «Аж доки я, Господи, кликати буду... «Насильство!»? (Авакума 1:2). Можливо, ви ставили подібне запитання. Бог відповів Авакуму, пообіцявши знищити «безбожного» (Авакума 3:13). Пророча книга Ісаї також вселяє надію. Бог обіцяє: «У твоєму краї не буде вже чуте насилля, руїна й спустошення в межах твоїх» (Ісаї 60:18).

Свідки Єгови впевнені, що дуже скоро Бог усуне з землі всі форми насильства і тих, хто його підтримує. Тоді замість насилля «пізнанням Господньої слави наповнена буде земля, як море вода покриває» (Авакума 2:14).

[Ілюстрація на сторінці 16]

Насильство почалось тоді, коли Каїн убив Авеля.