Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Вам можуть допомогти

Вам можуть допомогти

Вам можуть допомогти

«СОРОК ДЕВ’ЯТЬ снодійних таблеток у чашці. Ковтнути чи ні?» Так роздумував 28-річний чоловік зі Швейцарії. Його дружина пішла від нього, забравши дітей. Ним заволоділа глибока депресія. Проковтнувши отруту, він, однак, сказав собі: «Ні, я не хочу вмирати!». На щастя, цей чоловік вижив і зміг розповісти свою історію. Потяг позбавити себе життя не завжди призводить до смерті.

Стосовно підлітків, які вчиняють спроби самогубства, Алекс Кросбі з Центру контролю і профілактики захворювань (США) сказав так: «Якщо стримати їх хоча б на кілька годин, то вдасться зупинити їхні намагання заподіяти собі смерть. Втручанням можна відвернути досить багато спроб самогубства. Ви можете врятувати їхнє життя».

Працюючи в Центрі швидкої допомоги і реанімації при медичному коледжі (Японія), професор Хісаші Курасава допоміг сотням самогубців відродити волю до життя. Отже, людей можна врятувати. Як же це робити?

Віч-на-віч з прихованими проблемами

У попередній статті вже зазначалось, що, за даними дослідників, 90 відсотків самогубців страждали на психічні захворювання або у них була наркотична залежність. Тому Ева К. Мосьціцкі з Державного інституту психіатрії (США) вважає: «Найнадійніший спосіб запобігти самовбивствам у всіх вікових групах — це профілактика психічних захворювань і наркотичної залежності».

На жаль, чимало людей, які страждають на ці розлади, не схильні звертатись за допомогою. Чому? «Тому що поширене сильне упередження»,— зазначає Йошітомо Такахаші з Токійського інституту психіатрії. На його думку, через це навіть ті, хто здогадується, що з ним не все гаразд, соромляться звернутись до лікарів.

А втім, деякі не стидаються. Відомий телеведучий Хіроші Оґава, який протягом 17 років вів свою передачу в Японії, публічно розповів про те, що страждає на депресію і навіть вже намірявся позбавити себе життя. Він підсумував: «Депресія — це наче звичайна застуда, тільки стосується мозку». Як він сказав, кожен може захворіти, але й видужати теж.

Треба говорити

«Коли людина залишається наодинці зі своєю проблемою, то проблема постає непомірно великою і нерозв’язною»,— пише Бела Буда, працівник системи охорони здоров’я з Угорщини, слова якого цитувались раніше. Це спостереження підкреслює мудрість стародавнього прислів’я з Біблії: «Хто відокремлюється, той шукає власного бажання й кепкує з усякої розумної поради» (Приповістей 18:1, Хом.).

Вдумайтесь у ці мудрі слова. Не борсайтесь самі у морі обтяжливих особистих проблем. Знайдіть людину, на яку можете покластися, і звіртесь їй. «Але мені немає кому звіритись»,— скаже хтось. На думку психіатра д-ра Наокі Сато, так вважає багато людей. Пацієнти не звіряються нікому, бо не хочуть, щоб хтось дізнався про їхнє уразливе місце.

Де ж знайти того, хто б вислухав? У багатьох країнах можна звернутися за допомогою до центру запобігання самогубствам, скористатися з телефону довір’я або звернутись до авторитетного лікаря, який займається емоційними проблемами. Декотрі фахівці вважають, що ще одним джерелом допомоги є релігія. Яким же чином вона допомагає?

Вони отримали допомогу

Марін, інвалід з Болгарії, хотів накласти на себе руки. Якось він натрапив на релігійний журнал «Вартова башта», який видають Свідки Єгови, і погодився, як пропонувалося в журналі, щоб члени цієї організації відвідали його. Ось що Марін потім розповів: «Я довідався від них, що життя — це дар від нашого небесного Отця і що ми не маємо права шкодити собі чи добровільно переривати життя. Я більше не хотів накласти на себе руки і знову полюбив життя!». Крім того, християнський збір з любов’ю турбувався про Маріна. Він не перестав бути інвалідом, але сказав так: «Тепер я живу радісно і спокійно, в мене є приємні справи — їх стільки, що аж бракує часу! Усім цим я зобов’язаний Єгові і його Свідкам».

Молодий швейцарець, згаданий на початку цієї статті, також отримав допомогу від Свідків Єгови. Він вказує на «сердечність християнської сім’ї», яка взяла його жити до себе. Крім того, цей чоловік розповів: «Згодом члени збору [Свідків Єгови] по черзі день за днем запрошували мене в гості. Допомогла не тільки їхня гостинність, але й можливість поговорити з кимось».

Величезною підтримкою для молодого чоловіка було знання з Біблії, особливо про те, як правдивий Бог Єгова любить людство (Івана 3:16). Єгова слухає вас, коли ви ‘серце своє перед Ним виливаєте’ (Псалом 62:9). «Очі Господні дивляться по всій землі» не для того, щоб відшукати недоліки в людей, а «щоб зміцнити тих, у кого все їхнє серце до Нього» (2 Хронік 16:9). Єгова запевняє нас: «Не бійся, з тобою бо Я, і не озирайсь, бо Я Бог твій! Зміцню Я тебе, і тобі поможу, і правицею правди Своєї тебе Я підтримаю» (Ісаї 41:10).

Стосовно Божої обітниці нового світу, молодий швейцарець сказав: «Вона значно полегшила тягар безвиході й відчаю». Надія на новий світ, яка «для душі як котвиця», включає в себе також сподівання на вічне життя в раю на землі (Євреїв 6:19; Псалом 37:10, 11, 29).

Ваше життя важливе для інших

Безперечно, можуть виникнути такі ситуації, в яких вам здаватиметься, що ви зовсім самотні і що усім байдуже живете ви чи ні. І все ж пам’ятайте: це зовсім різне — почуватися самотнім і бути самотнім. У біблійні часи пророк Ілля пережив період, коли був дуже пригніченим. Він сказав Єгові: «Пророків Твоїх повбивали мечем,— і позостався я сам». Ілля почувався цілком самотнім, і не безпідставно. Багатьох інших пророків вбили. Над ним самим нависла смертельна небезпека і він втікав, рятуючи своє життя. Але чи ж дійсно Ілля був самотнім? Ні. Єгова розповів йому про 7000 вірних людей, які, так само як він, вірно намагалися служити правдивому Богові у ті похмурі часи (1 Царів 19:1—18). А як же ви? А може, ви не настільки самотні, як вам здається?

Є люди, які небайдужі до вас. Це можуть бути ваші батьки, подружній партнер, діти та ваші друзі. Але не тільки вони. У зборі Свідків Єгови ви знайдете зрілих християн, які цікавляться вами. Вони вислухають, молитимуться з вами і за вас (Якова 5:14, 15). Навіть якщо жодна людина не виправдає ваших сподівань, є Той, хто ніколи не покине вас. У давнину Цар Давид сказав: «Коли б батько мій і мати моя залишили мене, то Ти, Господи, прийняв би мене» (Псалом 27:10, Дерк.). Так, Єгова «опікується вами» (1 Петра 5:7). Ніколи не забувайте, що Єгова цінує вас.

Життя є даром від Бога. Безумовно, іноді воно здається радше тягарем, аніж даром. Однак уявіть собі, що б ви відчували, коли б подарували комусь коштовний дарунок, а він викинув би його геть, навіть не спробувавши як слід ним покористуватись? Ми, недосконалі люди, ледве скуштували дар життя. У Біблії вказано, що, з погляду Бога, наше теперішнє життя зовсім не є тим «правдивим життям» (1 Тимофія 6:19). У недалекому майбутньому наше життя стане повнішим, яскравішим і щасливішим. Яким же чином?

У Біблії говориться: «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти — ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» (Об’явлення 21:3, 4). Спробуйте уявити, яким стане життя, коли ці слова сповняться. Не поспішайте. Намалюйте в уяві детальну яскраву картину. Це не буде пуста мрія. Якщо розмірковувати над тим, як Єгова ставився до свого народу в минулому, то у вас зросте довіра до нього, і картина нового світу ставатиме дедалі реальнішою (Псалом 136:1—26).

Може пройти немало часу, перш ніж ви повністю відновите бажання жити. Не переставайте молитися до «Бога потіхи всілякої, що в усякій скорботі Він нас потішає» (2 Коринтян 1:3, 4; Римлян 12:12; 1 Солунян 5:17). Єгова дасть вам потрібних сил. З його допомогою ви зрозумієте, що жити варто (Ісаї 40:29).

[Рамка/Ілюстрація на сторінці 9]

Як допомогти тим, хто збирається вчинити самогубство?

Що робити, коли хтось звірився вам у тому, що хоче позбавити себе життя? «Уважно слухайте»,— радять в американському Центрі контролю і профілактики захворювань (ЦПХ). Нехай людина відкриє вам свої думки і почуття. Проте ті, хто не хоче жити, часто замкнуті й мало говорять. Не сумнівайтесь у тому, що біль і безнадійність вашого друга реальні. Якщо ви обережно і тактовно скажете йому про певні зміни, які відбулися у його поведінці, то цим, можливо, спонукаєте відкритись і звіритись вам.

Слухаючи, виявляйте співчуття. «Потрібно підкреслювати, що життя вашого співбесідника дуже цінне для вас і інших»,— говориться в рекомендаціях ЦПХ. Скажіть, яким горем буде його смерть для вас та інших людей. Допоможіть своєму другові побачити, що Творець піклується про нього (1 Петра 5:7).

Крім того, спеціалісти радять усунути все, що може стати знаряддям самовбивства, особливо вогнепальну зброю. Якщо ви вважаєте, що стан друга небезпечний, заохотьте його звернутися до лікарів. У крайньому разі не залишається нічого іншого, як викликати швидку допомогу.

[Рамка на сторінці 11]

«Чи Бог простить мене за такі почуття?»

Спілкування зі Свідками Єгови допомогло багатьом подолати думки про самогубство. Але нині ніхто не застрахований від стресів чи депресії. Часто буває, що християн, які думали відібрати собі життя, потім мучить глибоке почуття вини. Однак таке почуття вини може тільки збільшити тягар. Як бути?

Зверніть увагу на те, що деякі вірні люди у біблійні часи говорили про те, як їм тяжко жити. Дружина патріарха Ісаака Ревека настільки непокоїлась через сімейні негаразди, що якось сказала: «Життя мені обридло» (Буття 27:46). Йов, коли втратив дітей, здоров’я і соціальне становище, промовив: «Життя моє стало бридке для моєї душі» (Йова 10:1). Одного разу Мойсей крикнув до Бога: «Забий мене» (Числа 11:15). Божий пророк Ілля сказав: «Досить тепер, Господи! Візьми душу мою» (1 Царів 19:4). А пророк Йона повторював: «Краще мені смерть від мого життя!» (Йони 4:8).

Чи Єгова засудив їх за такі почуття? Ні. Він подбав, щоб їхні висловлювання було записано в Біблії. Проте необхідно зазначити, що ніхто з тих вірних служителів не вчинив самогубство через свої почуття. Єгова цінував їх, хотів, щоб вони жили. Бог турбується про життя навіть злих людей. Він закликає їх змінитися і жити (Єзекіїля 33:11). Тим більше він хоче, щоб жили люди, які зацікавлені у його схваленні!

Бог віддав у викупну жертву свого Сина, він дав нам християнський збір, Біблію і можливість молитися. Лінія зв’язку з Богом — молитва — ніколи не буває зайнята. Бог може почути і чує усіх, хто звертається до нього з покірним, щирим серцем. «Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать» (Євреїв 4:16).

[Рамка на сторінці 12]

Якщо хтось із ваших близьких вчинив самогубство

Самогубство родича чи близького друга вкрай збентежує. Багато хто звинувачує себе у тому, що сталося. Вони кажуть: «Якби ж я провів з ним трохи більше часу того дня», «Якби ж я припнув тоді язика», «Якби ж я зробив для нього трохи більше». Сенс цього такий: «якби тільки я зробив те чи те, дорога мені людина була б тепер живою». Але чи слушно вважати когось винним за самогубство ближнього?

Не забувайте, легко розпізнати ознаки самогубних настроїв після того, як щось сталося, але не перед тим. У Біблії говориться: «Серце знає гіркоту своєї душі, і в радість його не втручається інший» (Приповістей 14:10). Іноді неможливо зрозуміти, що думає чи відчуває особа. Чимало людей, що збираються вчинити самогубство, просто не можуть розповісти про свої найглибші почуття навіть близьким родичам.

У книжці «Як поділитись горем» («Giving Sorrow Words») про ознаки того, що людина збирається вчинити самогубство, сказано: «Розпізнати ці ознаки зазвичай дуже нелегко». Далі там же говориться, що, навіть коли ви помітили щось підозріле, це не означає, що вам удасться відвернути самогубство. Не мучте себе, нехай вас потішать слова мудрого царя Соломона: «Бо знають живі, що помруть, а померлі нічого не знають» (Екклезіяста 9:5). Дорога вам людина не зазнає́ тортур у вогняному пеклі. Вона більше не відчуває душевного болю, який призвів до самогубства. Ця людина не страждає, а просто перебуває у стані спокою.

Тепер ліпше зосередитись на благополуччі живих та на своєму теж. Доки ми живі, прислухаймося до слів Соломона: «Все, що всилі чинити рука твоя, теє роби» (Екклезіяста 9:10). Будьте певні: життя тих, хто вчинив самогубство,— в руках Єгови, «Отця милосердя й Бога потіхи всілякої» (2 Коринтян 1:3) *.

[Примітка]

^ абз. 40 Про правильний погляд щодо майбутнього тих, хто вчинив самогубство, ви можете дізнатись зі статті «Погляд Біблії. Чи самогубці воскреснуть?» у журналі «Пробудись!» за 8 вересня 1990 року (англ.).

[Ілюстрації на сторінці 8]

Поговоріть з кимось.

[Ілюстрація на сторінці 10]

Ваше життя має значення для інших.