Перейти до матеріалу

Перейти до змісту

Хоча індустрія розваг подає спіритизм у привабливому світлі, насправді він криє в собі небезпеку

ТЕМА НОМЕРА | ПО ТОЙ БІК НАДПРИРОДНОГО

Погляд Біблії на спіритизм

Погляд Біблії на спіритизм

БАГАТО людей досить скептично ставиться до усього спіритичного та надприродного, вважаючи це просто вигадкою чи плодом бурхливої фантазії кінорежисерів. Однак Біблія має зовсім інший погляд. Вона чітко наказує не мати нічого спільного зі спіритизмом. У Повторення Закону 18:10—13 сказано: «Нехай жоден з вас... не ворожить, не займається магією, не шукає прикмет, щоб передбачати майбутнє, не чарує, не заклинає, не звертається до того, хто викликає духів, не віщує і не запитує померлих». Чому? Далі пояснюється: «Бо кожен, хто робить таке,— гидота для Єгови... Тож будьте бездоганні в очах вашого Бога Єгови».

Чому Біблія так категорично забороняє будь-яку форму спіритизму?

ПРИРОДА НАДПРИРОДНОГО

Біблія показує, що задовго до появи землі Бог створив мільйони духовних осіб, або ангелів (Йова 38:4, 7; Об’явлення 5:11). Усіх ангелів Творець наділив свободою волі, тобто правом вибирати між добром і злом. Деякі з цих духовних створінь з власної волі повстали проти Бога і, залишивши своє становище в небі, зійшли на землю, щоб чинити зло. Через це земля «наповнилась насиллям» (Буття 6:2—5, 11; Юди 6).

Як видно з Біблії, ці злі ангели мають велику силу і вводять в оману мільйони людей (Об’явлення 12:9). До того ж вони вміло грають на природному бажанні людей знати своє майбутнє (1 Самуїла 28:5, 7; 1 Тимофія 4:1).

Іноді здається, що надприродні сили багатьом допомагають (2 Коринфян 11:14). Але насправді таким чином злі ангели намагаються засліпити розуми людей, щоб вони не збагнули правди про Бога (2 Коринфян 4:4).

Тож Біблія чітко дає зрозуміти, що зв’язок зі злими духами не можна назвати невинною розвагою. Ось чому в I столітті, аби стати послідовниками Ісуса, люди, «які займалися магією, позносили свої сувої і в усіх на очах спалили їх» (Дії 19:19). Вони зробили це, незважаючи на великі матеріальні втрати.

«Щораз більше дівчат-підлітків захоплюється чаклунством. Причиною цього може бути те, що останнім часом телебачення, кіно та книжки зображають відьом гламурними і звабливими» («Підлітки і надприродне та паранормальне», англ.)

Сьогодні теж багато хто вирішив не мати нічого спільного з заняттями та розвагами, що пов’язані зі спіритизмом. Ось приклад дівчини, на ім’я Марія *. Вже у 12 років вона могла передбачати деякі події і небезпечні ситуації. Вона ворожила своїм однокласникам на картах таро, і щоразу, коли передбачення збувалися, її інтерес до окультизму зростав.

Марія вважала, що її здатність допомагати іншим — це дар від Бога. «Однак дещо не давало мені спокою,— зізнається дівчина.— Я могла передбачити майбутнє інших, але коли ворожила собі, то нічого не бачила».

У Марії з’являлось чимало нових запитань, на які вона не знаходила відповідей, тому дівчина стала молитися до Бога. Згодом Марія познайомилася зі Свідками Єгови і почала вивчати з ними Біблію. Вона дізналася, що її вміння передбачати майбутнє походить не від Бога і що ті, хто хоче стати другом Бога, повинні позбутися усіх предметів, пов’язаних зі спіритизмом (1 Коринфян 10:21). Це спонукало Марію знищити всі окультні речі і книжки. Тепер вона ділиться біблійною правдою з іншими.

Коли Майкл був підлітком, то любив читати фантастичні романи, в яких описувались надприродні персонажі. Він каже: «Мені подобалося разом з героями-однолітками досліджувати вигадані світи». Поступово хлопець почав захоплюватися книжками про магію і сатанізм. Майкл додає: «Я читав книжки і дивився фільми про спіритизм, бо мені було дуже цікаво».

Все ж вивчення Біблії спонукало Майкла серйозно задуматись над тим, що він читає. «Я склав список усіх своїх речей, які були пов’язані зі спіритизмом, а тоді позбувся їх,— розповідає хлопець.— Особливо на мене вплинули слова з 1 Коринфян 10:31: “Усе робіть на Божу славу”. Тепер, коли я читаю якусь книжку, то запитую себе, чи є в ній щось таке, що не подобається Богові. Якщо так, то я закриваю її, бо не хочу робити те, що знеславлює Бога».

Біблію влучно порівняно до світильника. Світло біблійної правди допомагає побачити, хто насправді стоїть за спіритизмом (Псалом 119:105). Більш того, Біблія обіцяє, що прийде час, коли земля звільниться від впливу злих духів. Тоді людство відчує полегшення. У Псалмі 37:10, 11 сказано: «Ще трохи, і грішників уже не буде, подивишся на їхнє місце, а їх уже немає. А сумирні успадкують землю і сповна насолодяться миром».

^ абз. 10 Імена в статті змінено.