Пређи на садржај

Расул Розбајев

23. МАРТ 2021.
ТУРКМЕНИСТАН

Двадесетједногодишњи Расул Розбајев по други пут осуђен због приговора савести

Двадесетједногодишњи Расул Розбајев по други пут осуђен због приговора савести

Пресуда

Суд у Туркменистану је 16. марта 2021. објавио пресуду у случају нашег брата Расула Розбајева. Он је због приговора савести на служење војног рока осуђен на две године затвора. Ово је други пут да је осуђен због свог неутралног става.

Оптужени

Расул Розбајев

  • Рођен: 1999. (Халанг)

  • Кратка биографија: Има две старије сестре и млађег брата. После средње школе, завршио је курс за мушког фризера. Воли фудбал, одбојку и пливање

    Родитељи су му постали Јеховини сведоци кад је био мали. Крстио се 2013. године

Детаљи о случају

Расул Розбајев је 19. децембра 2017. био осуђен због приговора савести на служење војног рока. Казна је била две године принудног рада. На једној парцели је сејао пшеницу и био је у обавези да 20 процената приноса преда властима. Та парцела је била доста удаљена од његове куће. Пошто није имао никакво превозно средство, до ње је ишао пешке.

Према закону, власти у Туркменистану могу некога два пута осудити због приговора савести. Зато је Расул 22. априла 2020. године поново морао да се јави у војни одсек. Пошто је уложио приговор савести, покренут је случај у ком је морао да се појављује пред војним службеницима, иследницима и лекарима. Месецима, колико је све то трајало, добијао је претње да ће завршити у затвору. Његов случај је предат тужиоцима 22. јануара 2021.

Примери друге браће и сестара који су прошли кроз исте кушње уливају му храброст. Он каже: „Њихов пример ми помаже да се ослоним на Јехову [...] и пружа ми снагу у овим околностима. Имам прилику да обрадујем Јехову и Исуса ако им останем веран.“ Све то је испит вере и за његову породицу. Његова мајка каже шта њој помаже у овој ситуацији: „На основу библијских примера и видео-материјала на нашем сајту схватила сам да нисам једина која пролази кроз овакве кушње. И друга браћа и сестре имају исте проблеме и успевају да се изборе с њима. Њихов пример ми даје снагу да истрајем.“

Расулу пружају утеху речи из Псалма 37:23, 24. Сигурни смо да ће уз Јеховину помоћ и он, као и остала наша млада и храбра браћа, сачувати своју веру, оданост Јехови и радост.