Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко стоји иза свег зла?

Ко стоји иза свег зла?

Ко стоји иза свег зла?

„РУКОВАО сам се са ђаволом.“ То је рекао заповедник снага Уједињених нација у Руанди након неуспеха да зауставе геноцид у тој земљи 1994. Имајући на уму незамисливу суровост која је тада владала, други очевидац је рекао: „Ако се неко и даље усуђује да пориче постојање Сатане, требало би да види неку од масовних гробница у Руанди.“ Да ли таква злодела заиста потичу од Ђавола?

Већина људи не повезује бездушно насиље и суровост с неким невидљивим злим духовним бићем. Многи сматрају да је то резултат злобе која је саставни део људске природе и да су наши себични нагони главни узрок зла. Други имају теорију да богати и моћни људи, који су део неке тајанствене организације раширене по целом свету, већ деценијама манипулишу другима како би владали планетом. А ту су свакако и они који кривицу за сву неправду и патњу која их окружује приписују државним властима и политичарима.

Какво је ваше гледиште? Зашто зло, бруталност, свирепост и патња преплављују данашњи свет, упркос томе што се улажу напори да се они сузбију? Зашто делује као да човечанство срља путем самоуништења упорно игноришући последице? Да ли неко стоји иза свега тога? Ко заиста влада светом? Можда ће вас одговор на ово питање изненадити.