Пређи на садржај

Пређи на садржај

Људско достојанство — право које се често повређује

Људско достојанство — право које се често повређује

Људско достојанство — право које се често повређује

„Сваки тренутак живота у логору био је још један степеник ниже на путу ка понижењу и омаловажавању.“ – (МАГДАЛЕНА КУСЕРОВ РОЈТЕР, КОЈА ЈЕ ПРЕЖИВЕЛА НАЦИСТИЧКИ КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР.)

КОЛИКО год да су биле страшне, грозоте нацистичких концентрационих логора током Другог светског рата нису биле ни први ни последњи напад на људско достојанство. Било да говоримо о прошлости или садашњости, закључак је исти: ’Пут ка понижењу и омаловажавању‘ је дуг пут којим су многи ишли.

Међутим, када се говори о повреди људског достојанства, не мисли се само на варварска дела која су обележила историју човечанства. Људско достојанство се често повређује на суптилније начине. Узмимо за пример дете које задиркују због неких физичких недостатака, или пак досељеника којем се подсмевају због извесних „чудних“ обичаја. Ту су и особе које трпе дискриминацију због боје коже или националности. Они који руше туђе достојанство на то могу гледати као на шалу, али бол и понижење које осећају жртве нису нимало смешни (Пословице 26:18, 19).

Шта је људско достојанство?

Један речник дефинише достојанство као ’осећање вредности, части или поштовања‘. Према томе, људско достојанство укључује и начин на који себе доживљавамо, као и начин на који се други опходе према нама. Док бројни фактори могу утицати на то како себе доживљавамо, начин на који други гледају на нас или поступају с нама из дана у дан има велики утицај на наше осећање личне вредности.

У сваком друштву постоје сиромашни, незаштићени и рањиви. Међутим, то што неко живи у таквим околностима не угрожава обавезно његово достојанство. Његово достојанство заправо угрожавају ставови и реакције других људи. Жалосно је то што су баш ти несрећни људи обично они чије се достојанство обезвређује или гази. Колико често чујемо да се старима, сиромашнима и ментално или психички оболелим особама упућују грубе речи, када се за њих каже да „ништа не вреде“, да „не заслужују ништа“ и да су „недостојни“!

Зашто људи понижавају једни друге? Да ли ће основно људско право на достојанство икада бити остварено? Следећи чланак пружа јасан одговор из Божје Речи, Библије.