Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Нек пљескају реке“

„Нек пљескају реке“

Драгуљи Јеховиног стварства

„Нек пљескају реке“

ПОГЛЕДАЈ карту света и видећеш много линија које вијугају на копну. Оне кривудају преко равница, пустиња и пашњака. Пробијају себи пут кроз долине, кањоне и шуме (Авакум 3:9). То су реке, артерије живота на нашој планети. Ти водени токови сведоче о мудрости и моћи Створитеља земље, Јехове. Док их посматрамо, и ми осећамо исто што је осећао и псалмиста када је певао: „Нек пљескају реке и све горе нек радосно певају пред лицем Јеховиним!“ (Псалам 98:8, 9). a

Реке су значајно утицале на историју човечанства. Библија говори о четири велике реке које су настале од реке која је извирала у Едену (Постање 2:10-14). Једна од првих цивилизација настала је у плодним долинама река Тигар и Еуфрат на Блиском истоку. Захваљујући реци Хоангхо у Кини, реци Ганг у Индији и јужној Азији и реци Нил у Египту, настале су велике цивилизације.

Стога, није чудо што је човек одувек осећао страхопоштовање пред силином, дарежљивошћу и лепотом река. Ток реке Нил, која протиче кроз Египат, дугачак је око 6 670 километара. Најдужа река је Амазон у Јужној Америци. Неке реке су величанствене, а неке пак веома лепе, попут много мање али брзе реке Тоне у Јапану.

Зашто реке теку? Једноставно речено, због гравитације. Услед гравитације вода се спушта са виших нивоа на ниже. Понекад због тога настају громогласни водопади. Описујући ове величанствене призоре у којима се огледа велика снага, Библија каже: „Подижу реке, Јехова, подижу реке глас свој, подижу реке хучне валове своје“ (Псалам 93:3).

Јехова је упитао побожног човека Јова: „Ко је киши уставе отворио?“ (Јов 38:25). Заиста, одакле долази сва та вода? Сложени систем који се назива кружни ток воде пружа одговор на ово питање. Под утицајем сунчеве енергије и гравитације вода стално кружи. Она се подиже у атмосферу у виду водене паре, која се затим хлади и кондензује формирајући облаке. Касније се враћа на земљу у облику снега или кише. Велики део те воде налази се у океанима, језерима, рекама, глечерима, у леденом покривачу на половима, као и испод земље.

Библија о величанственом кружном току каже: „Све реке у море теку, а море никако да се препуни; и оне и даље теку куд су текле“ (Проповедник 1:7). Само је Јехова, Бог који има неограничену мудрост и који с пуно љубави брине о нама могао покренути један такав циклус. Шта на основу једног таквог генијалног изума можемо закључити о томе каква је особа Бог? Он је изузетно мудар и пун љубави (Псалам 104:13-15, 24, 25; Пословице 3:19, 20).

Иако постоји много река а неке од њих су огромне, то је само мали део залиха слатких вода на земљи. Па ипак, оне су неопходне за живот. „Када човек не би имао приступ води и када не би имао извесну меру контроле над њом, његов живот не би био могућ, јер не би биле задовољене ни његове најосновније потребе а камоли оне много сложеније“, стоји у књизи Water. „У ствари, извештај о томе како је човек поступао у складу с том чињеницом представља већи део историје човечанства.“

Хиљадама година реке гасе човекову жеђ и обезбеђују воду за његове баште. Плодно земљиште дуж река идеално је за пољопривреду. Запази како је то изражено у благослову упућеном Јеховиним слугама: „Дивни ли су твоји шатори, Јакове, и станови твоји, Израелу: Пружили се ко долине, као баште уз обале речне, ко алоје које Јехова сади, као кедри поред воде живе“ (Бројеви 24:5, 6). Реке такође пружају услове за живот животиња као што су патке и шакали приказани на овој слици. У ствари, што више проучавамо реке, имамо више разлога да захваљујемо Јехови.

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2004, мај и јун.

[Оквир⁄Слика на 8. страни]

Водопади Игуасу, који се налазе на граници између Аргентине и Бразила, спадају међу најшире водопаде на свету. Широки су више од три километра. Смештени су у тропској прашуми, и састоје се од скоро три стотине мањих водопада. Током кишне сезоне, сваке секунде се обруши скоро 10 000 кубних метара воде.

[Слика на 9. страни]

Река Тоне, Јапан