Пређи на садржај

Пређи на садржај

Најузвишенији облик љубави

Најузвишенији облик љубави

Најузвишенији облик љубави

У ВЕЋИНИ случајева где се у Хришћанским грчким списима, то јест у Новом завету, налази реч „љубав“, то је превод грчке речи агапе.

Објашњавајући значење тог израза, енциклопедија Insight on the Scriptures a каже: „[Агапе] није претерана осећајност која се темељи само на личној наклоности, као што се то обично мисли, већ је то [облик љубави] заснован на свесној одлуци која је ствар начела, дужности и уљудности, и она искрено настоји да у складу с оним што је исправно чини добро другима. Агапе (љубав) превазилази међуљудску нетрпељивост и никада не дозвољава да та нетрпељивост наведе особу да одступи од праведних начела и врати мило за драго.“

Агапе такође може да укључује и дубока осећања. „Имајте жарку љубав [агапе] један према другоме“, саветовао је апостол Петар (1. Петрова 4:8). Према томе, могло би се рећи да агапе долази и из срца, а не само из ума. Зашто не би осмотрио неке стихове који показују колико је снажан и обухватан овај узвишени облик љубави? У томе ти могу помоћи следећи стихови: Матеј 5:43-47; Јован 15:12, 13; Римљанима 13:8-10; Ефешанима 5:2, 25, 28; 1. Јованова 3:15-18; 4:16-21.

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци.