Пређи на садржај

Пређи на садржај

Способност даждевњака да регенерише своја сочива

Способност даждевњака да регенерише своја сочива

Игра случаја или дело Створитеља?

Способност даждевњака да регенерише своја сочива

● Мали водоземац даждевњак чувен је по томе што има способност да регенерише одстрањене делове тела — органе, удове, реп, као и нека ткива. Али да ли су те копије једнако добре као и оригинали? Када је реч о сочивима даждевњака, стручњаци тврде да јесу.

Размислите о следећем: Даждевњаци регенеришу очна сочива тако што претварају ћелије дужице у ћелије сочива. Да би се боље упознали са овим процесом, биолози су 16 година изучавали једну врсту даждевњака. Ради се о извесном броју јапанских мрмољака (Cynops pyrrhogaster). Биолози су осамнаест пута уклонили сочива са сваког тог даждевњака. Сваки пут, као што је било и очекивано, израсла су нова сочива.

До краја те студије, даждевњаци су имали око 30 година, што је пет година дуже него да су живели у свом природном станишту. Али без обзира на године, они су и даље могли да регенеришу сочива истом брзином као кад су били млађи. Поред тога, према истраживањима Универзитета у Дејтону, у САД, та регенерисана сочива „била су практично иста као и неоштећена сочива уклоњена са одраслих даждевњака који ниједном дотад нису регенерисали своја сочива“. Доктор биологије Панајотис Цонис, члан тима који је изучавао поменуте даждевњаке, признао је: „Чак сам се и ја мало изненадио.“ Он је описао регенерисана сочива као савршена.

Научници се надају да ће им регенеративна способност даждевњака помоћи да разумеју како да регенеришу оштећена ткива код људи. „Даждевњак је изузетан извор информација о регенерацији“, каже доктор Цонис, „посебно када је реч о регенерацији у старости.“

До каквог сте закључка дошли? Да ли су регенеративна сочива даждевњака настала еволуцијом или су дело Створитеља?

[Дијаграм на 25. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Нова сочива су практично иста као и оригинална

[Извори слика на 25. страни]

Фотографија горе: © Vibe Images/Alamy; фотографија у средини: © Juniors Bildarchiv/Alamy