Пређи на садржај

Пређи на садржај

Минијатурне палате у Истанбулу

Минијатурне палате у Истанбулу

Минијатурне палате у Истанбулу

● Дрвене кућице за птице могу се наћи у многим деловима света. То су савршена места за птице, јер ту могу наћи храну, угрејати се, направити гнездо, подизати младе и склонити се од грабљиваца и невремена. У Истанбулу кућице за птице изгледају попут правих грађевина. Неке личе на палате, а неке на џамије. * Познате су као голубарници, птичје палате, па чак и као палате за врапце.

Најстарије од ових кућица за птице потичу барем из 15. века и осликавају типичну отоманску архитектуру тог времена. У почетку су то биле једноставне кућице, али почевши од 18. века попримиле су импресиван и луксузан изглед. Неке су имале посуде за храну и воду, ходнике, па чак и балконе с којих су птице могле, такорећи, имати леп поглед. Када се постављала кућица за птице, обично се гледало да буде на сунчаној страни, заштићена од ветра и ван домашаја мачака, паса и људи. Понекад се ове кућице нису постављале само због птица, већ су служиле као украс. Кућице за птице се могу видети на џамијама, било већим, било мањим, као и на јавним чесмама, библиотекама, мостовима и приватним кућама.

Нажалост, многе од ових кућица је оштетио зуб времена, док су друге уништили људи који нису знали да цене њихову вредност. Све их је мање и мање. Међутим, ако будете посетили Истанбул, а љубитељ сте старих здања, покушајте да пронађете ове симпатичне мале грађевине подигнуте испод стреха. Сада када знате шта су у ствари те минијатурне палате, посета овом граду биће вам још занимљивија.

[Фуснота]

^ Иако изгледају као праве грађевине, ове кућице за птице углавном нису прављене по узору на постојеће објекте.