Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће секс ојачати нашу везу?

Да ли ће секс ојачати нашу везу?

Млади питају

Да ли ће секс ојачати нашу везу?

Хедер се виђа с Мајком тек два месеца али има осећај као да се одувек знају. Непрестано размењују порукице и сатима разговарају преко телефона. Чак једно другом довршавају реченице које започну! Али сада, док обасјани месечином седе у паркираном ауту, Мајк жели више од разговора.

Током протекла два месеца, Мајк и Хедер су се само држали за руке и понекад се пољубили. Хедер не жели више од тога али не жели ни да изгуби Мајка. Ни поред кога се не осећа тако лепом и посебном. ’Осим тога‘, размишља она, ’Мајк и ја се волимо... зар не?‘

ВЕРОВАТНО можеш да претпоставиш како се ова прича завршила. Али можда не размишљаш о томе колико ће полни однос драстично утицати на њихову везу — и то не на позитиван начин. Размисли мало:

Ако игноришеш физичке законе као што је закон гравитације, осетићеш последице. Исто ће се десити ако не поштујеш неки морални закон попут овог: ’Уздржавајте се од блуда‘ * (1. Солуњанима 4:3). До чега води непослушност том закону? Библија каже: „Ко чини блуд, греши свом телу“ (1. Коринћанима 6:18). У ком смислу? Покушај да се сетиш три последице упуштања у предбрачни секс и запиши их испод.

1. ․․․․․

2. ․․․․․

3. ․․․․․

Сада погледај шта си записала. Да ли си навела полно преносиве болести, нежељену трудноћу или губитак Божје наклоности? То су сасвим сигурно горке последице које осећају они који крше Божји морални закон о блуду.

Па ипак, можда ти је тешко да се одупреш искушењу. Можеш размишљати: ’Мени се ништа неће догодити. На крају крајева, то сви раде.‘ У школи слушаш како се твоји вршњаци хвале авантурама и изгледа да се њима ништа лоше не дешава. Можда чак попут Хедер, коју смо поменули у уводу, мислиш да ће те секс зближити с дечком. Осим тога, нико не жели да га исмевају зато што је невин. Зар није боље попустити?

Али, сачекај мало! Као прво, није истина да то сви раде. Додуше, можда знаш да неки подаци указују да се забрињавајуће велики број младих упушта у сексуалне односе. На пример, једно истраживање у САД је показало да је двоје од троје младих сексуално активно пре завршетка средње школе. Али то такође показује да један од троје — што је приличан број — није. Шта се може рећи за оне који то јесу? Истраживања су показала да се многи од њих суочавају с једном или више отрежњавајућих чињеница. Навешћемо неке од њих.

Отрежњавајућа чињеница #1: КАЈАЊЕ. Већина младих који су се упустили у предбрачни секс каже да су касније зажалили због тога.

Отрежњавајућа чињеница #2: НЕПОВЕРЕЊЕ. Након што су спавали заједно, и младић и девојка почињу да се питају: ’С ким је још био/била?‘

Отрежњавајућа чињеница #3: НЕВЕРСТВО. Често се дешава да младић остави девојку с којом је имао односе и потражи другу.

Отрежњавајућа чињеница #4: РАЗОЧАРАЊЕ. Дубоко у себи, девојка жели да поред себе има неког ко ће је штитити а не искоришћавати.

Поред ових чињеница, узми у обзир још нешто: Многи момци су рекли да се никад не би оженили девојком с којом су спавали. Због чега? Зато што би радије изабрали ону која је невина!

Да ли те то изненађује — можда чак љути? Ако је тако, било да си девојка или момак, не заборави: Представа која се стиче о предбрачном сексу на основу филмова и телевизије потпуно је другачија од стварности. Индустрија забаве идеализује тинејџерски секс и приказује га као праву љубав. Али не дозволи да те преваре! Они који те наговарају да ступиш у предбрачне односе гледају само своју корист (1. Коринћанима 13:4, 5). Питај се, да ли би онај ко те искрено воли угрозио твоју физичку и емоционалну добробит? (Пословице 5:3, 4). Ако му је стварно стало до тебе, да ли би тражио да нарушиш своје пријатељство с Богом? (Јеврејима 13:4).

Уколико се упустиш у предбрачни секс, понизићеш себе јер се на тај начин одричеш нечег врло драгоценог (Римљанима 1:24). Није чудо што се многи након тога осећају празно и безвредно, као да су лакомислено допустили некоме да им украде нешто веома вредно! Немој дозволити да ти се то догоди. Ако те неко наговара да спаваш с њим и каже ти: „Да ме волиш, урадила би то“, одлучно реци: „Да ти волиш мене, не би то тражио!“

Твоје тело је сувише драгоцено да га некоме тек тако даш. Покажи да имаш снагу воље да послушаш Божју заповест о уздржавању од блуда. Ако се једног дана венчаш, моћи ћеш да уживаш у полним односима без брига, кајања и несигурности које често осећају они који се упуштају у предбрачни секс (Пословице 7:22, 23; 1. Коринћанима 7:3).

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

^ Библијски израз „блуд“ не односи се само на полни однос ван брака већ и на надраживање полног органа друге особе, као и на орални и анални секс. Више информација може се наћи у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том, на странама 42-47.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

● Премда предбрачни секс може деловати привлачно, какве су његове последице?

● Шта ћеш урадити ако те неко пита да спаваш с њим?

[Оквир/Слике на 27. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„Није довољно само рећи не да би те неко оставио на миру. Важно је како ћеш то учинити. Ако говориш благо и несигурно, то ће се приметити. Мораш бити одлучна!“

„Нећеш увек решити проблем ако само кажеш не. Можда неће помоћи ни ако објасниш своја веровања. Знам неке који су се хвалисали да су успели да ’освоје‘ девојку која се држала библијских мерила. Понекад мораш једноставно да се удаљиш. Није лако али је ефикасно.“

„Пошто живиш по Божјим мерилима, имаш особине које су привлачне другима. Зато мораш бити опрезан и одбити неморалне понуде. Буди свестан својих вредности и немој их тек тако продати!“

[Слике]

Дајана

Џејмс

Џошуа

[Оквир на 28. страни]

БУДИ ЊЕН ПРИНЦ!

Ако имаш девојку, да ли ти је стварно стало до ње? Онда јој покажи да поседујеш...

снагу да се држиш Божјих закона

мудрост да избегнеш искушавајуће ситуације

љубав да чиниш оно што је добро за њу

Када види те особине код тебе, твоја девојка ће се вероватно осећати попут Суламке која је рекла: „Драги мој мени припада, а ја њему“ (Песма над песмама 2:16). Другим речима, бићеш њен принц!

Прочитај и Пословице 22:3; 1. Коринћанима 6:18; 13:4-8.

[Оквир на 28. страни]

ПРЕДЛОГ

Када је у питању понашање према супротном полу, добро је да поставиш себи следеће правило: Немој радити оно што не желиш да виде твоји родитељи.

[Слика на 28. страни]

Упуштање у предбрачни секс је злоупотреба Божјег дара — као када би предивну слику коју ти је неко поклонио користио уместо отирача