Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сви смо ми једна породица

Сви смо ми једна породица

КАКО гледате на људе који се разликују од вас по боји коже или етничкој припадности? Да ли их сматрате себи равнима? Нажалост многи на поједине расе гледају као на ниже. Према неким дефиницијама, расизам је „веровање да су друштвено-духовне особине људи одређене њиховом расном припадношћу“ и да „расна својства предодређују културну и историјску мисију појединих народа“.

Такво веровање нанело је много штете. Осећања расне супериорности била су „оправдање за сурову колонијалну власт и ропство одређених група људи“, написао је професор Вен-Шинг Ценг у својој књизи Handbook of Cultural Psychiatry. Он је додао да је расна припадност служила као „изговор за социјалну, економску и политичку неравноправност“. Чак и данас, расизам постоји у многим деловима света. Али, да ли се та штетна идеологија темељи на чињеницама? Шта кажу наука и Библија?

Шта наука открива?

Истраживања на пољу генетике потврдила су да је расизам неоснован. Проучавајући људе с различитих континената, истраживачи су открили да су разлике у ДНК између две насумице изабране особе из било ког дела света биле до 0,5 посто. * А 86 до 90 посто тих разлика јавља се унутар једне расе. Према томе, од 0,5 посто варијација свега је 14 или мање процената забележено између припадника различитих раса.

Пошто су „људи генетски хомогени“, каже се у часопису Nature, „генетика може и треба да има кључну улогу у бољем разумевању и решавању проблема расизма“.

Људи су „генетски хомогени“, у суштини исти

Такво размишљање није ништа ново. Почев од 1950, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу објавила је низ изјава с циљем да се сузбије расизам. То су биле изјаве антрополога, генетичара и социолога. Па ипак, расизам није искорењен. Јасно је да познавање чињеница није довољно. Мора бити укључено и срце. Исус Христ је рекао: „Из срца излазе зле мисли“ (Матеј 15:19, 20).

Гледиште Библије

Библија је написана тако да допре до срца. На пример, осим што износи научну истину да је Бог ’од једног човека начинио сав људски род да пребива по целој земљи‘, Библија такође каже: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35; 17:26). Зар због тога нисмо привучени Богу? (Поновљени закони 32:4).

Јехова Бог жели да покажемо да га волимо тако што ћемо бити попут њега. „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца, и живите у љубави“, стоји у Ефешанима 5:1, 2. ’Живети у љубави‘ значи волети људе као што их Бог воли, без обзира на њихову боју коже или етничку припадност (Марко 12:31).

Бог неће за своје слуге прихватити оне чије је срце испуњено злоћом, у шта спадају мржња и расне предрасуде (1. Јованова 3:15). Штавише, близу је време када ће Бог све зле уклонити с лица земље. Остаће само они који опонашају његове особине. Тада ће сви људи заиста бити једна породица — и у дословном и у духовном смислу (Псалам 37:29, 34, 38).

^ Ипак, релативно мали број генетских варијација између људи може бити од медицинског значаја пошто изгледа да се неке болести преносе генима.