Пређи на садржај

Пређи на садржај

Где настају проблеми?

Где настају проблеми?

Где настају проблеми?

НЕРЕАЛНО је очекивати да ће брак бити без проблема. На крају крајева, чак се ни у срећним браковима супружници не слажу у свему. Дакле, неизбежно је да ће до проблема доћи. Баш као што рђа нагриза метал испод фарбе, много тога може постепено нагризати брак. Да бисмо видели шта се може учинити како би се брак побољшао, најпре ћемо осмотрити неке од проблема који се могу појавити.

Време великих притисака

Библија је прорекла да ће многи људи у наше време бити „себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли... незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни“ (2. Тимотеју 3:2-4). Такве особине могу довести до неспоразума, лоше комуникације и непромишљених опаски које су тако својствене несавршеним људима.

„Када је у питању брак, ово је најконфузнији период у историји“, запажа један стручњак. „С једне стране... имамо приступ готово бесконачној количини информација о томе како можемо учврстити брак... С друге стране, суочавамо се с мноштвом друштвених и економских притисака који нам отежавају да имамо добре бракове.“

Нереална очекивања

„Нереална очекивања су један од највећих узрока незадовољства у браку“, објашњава једна брачна саветница. Многи се разочарају када утврде да брак уопште није оно чему су се надали и да њихов брачни друг није ни близу онога што су замишљали. Они постају дубоко разочарани због мана свог брачног друга које раније нису видели или због недостатака који су озбиљнији него што су мислили.

Међутим, Библија отворено каже да брак доноси „телесну невољу“ (1. Коринћанима 7:28). Зашто? Један разлог је што у вези између двоје несавршених људи пре или касније морају доћи до изражаја њихове мане.

Осим тога, многи нереално очекују од брака више него што улажу у њега. Заслепљени романтичном визијом брачне среће, они превиђају одговорност и труд који је потребно уложити како би се изградио срећан брак. После неизбежног отрежњавајућег сусрета с реалношћу, вероватно ће бити веома разочарани и збуњени. Што су илузије о браку веће, то је веће и разочарање када се нађу очи у очи са стварношћу.

Комуникација у кризи

Које се грешке у комуникацији могу избећи како би се ојачала брачна веза? Неки парови упадају у лошу навику да слушају а не чују и разговарају а не комуницирају. Разговор који би требало да буде срдачан и осећајан своди се на хладну, службену размену речи. Смисаон и отворен дијалог све чешће бива замењен непрекидним свађама око свега и свачега — а у ствари ни око чега. Погрешно протумачене речи лако прерастају у неспоразуме, а на вербалне нападе узвраћа се леденом тишином.

Нажалост многи супружници не запажају лепе ствари које чини њихов брачни друг, или их запажају али не кажу колико им то значи. Осим тога, пошто је данас уобичајено да оба брачна друга раде, многе удате жене су огорчене јер поред посла на њима лежи и већи део кућних обавеза. Такође многе жене осећају да су њихове емотивне потребе запостављене.

Шта можете учинити као бисте изградили успешан брак? Размотрите неке практичне библијске савете.

[Истакнути текст на 4. страни]

Неки парови слушају а не чују и разговарају а не комуницирају

[Истакнути текст на 5. страни]

Многи очекују од брака више него што улажу у њега