Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли тежња за богатством угрожава ваше здравље?

Да ли тежња за богатством угрожава ваше здравље?

Да ли тежња за богатством угрожава ваше здравље?

АКО бисте сутра постали веома богати, шта бисте урадили? Опустили се и уживали у животу? Напустили посао и проводили више времена с породицом и пријатељима? Почели да се бавите нечим што вам заиста причињава задовољство? Занимљиво је што многи који су се обогатили не раде ништа од тога. Они остатак живота посвећују зарађивању још новца — било да би отплатили нове дугове или да би стекли још веће богатство.

Међутим, неки који су поступали на тај начин примећују да је материјализам лоше утицао на њихово здравље, породични живот и карактер њихове деце. У новије време се у неким књигама, чланцима, ТВ емисијама и филмовима људи подстичу да поједноставе свој живот и престану да робују материјалним стварима. Често се указује на то да окупираност стицањем богатства може довести до менталних, емоционалних, па и физичких обољења.

Наравно, забринутост у погледу опасности повезаних с материјализмом није ништа ново. Пре скоро 2 000 година у Библији је записано: „Они који су одлучили да се обогате упадају у искушење и замку и у многе неразумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен сваког зла и због ње су неки одлутали од вере и нанели себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:9, 10).

Да ли је то истина? Да ли онима који су заокупљени стицањем новца и материјалних добара то стварно доноси проблеме? Или имају све — богатство, здравље и срећну породицу? О томе ће бити речи у следећем чланку.