Пређи на садржај

Пређи на садржај

Скоро неуништив водени медвед

Скоро неуништив водени медвед

Скоро неуништив водени медвед

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈАПАНА

◼ ЗАВИРИТЕ у скоро свако влажно пребивалиште на свету — маховину, лед, корито потока, термалне изворе, језера, океане и можда у своје двориште — и могуће је да ћете срести воденог медведа, једно од најотпорнијих сићушних створења у целокупном стварству. Толико ситан да се једва види, водени медвед има мало тело покривено кутикулом које сачињавају четири дела. Он има осам ногу и на крају сваке се налазе канџице. Изгледом и начином хода подсећа на медведа који се гега, па је отуда и добио такво име.

Водени медведи су тардиграде, што значи „спори пешаци“. Познато је на стотине врста. Њихове женке излегу између 1 и 30 јајашаца. У само неколико шака влажног песка или земљишта може се наћи и на десетине хиљада тих сићушних створења. Нарочито добро место где се могу наћи је маховина која расте на крову.

Водени медведи могу преживети и у најекстремнијим условима. „Примерци који су држани у вакууму осам дана, три дана у хелијуму на собној температури, а затим неколико сати били изложени температури од -272°C (-458°F), оживели су када су враћени на нормалну собну температуру“, наводи Encyclopædia Britannica. Они такође могу преживети изложеност стотинама пута већем нивоу икс-зрака од оног који би био смртоносан за човека. Барем теоретски, могуће је да би неко време преживели чак и у безваздушном простору у свемиру!

Њихова тајна лежи у способности да пређу у стање слично смрти у ком се њихов метаболизам успори на мање од 0,01 посто нормалног — што се практично не може регистровати! Да би ушли у то стање, они увуку ножице у тело, изгубљену воду надокнаде посебним шећером и склупчају се у сићушну, воском покривену лопту звану бачва. Када се успоставе нормални, влажни услови, треба им од неколико минута до неколико сати да би били поново активни. У једном случају, водени медведи који су били сто година у стању обамрлости успешно су се вратили у живот.

Заиста, на свој тих али величанствен начин ова сићушна „створења која гмижу“ хвале Јехову (Псалам 148:10, 13).

[Извор слике на 30. страни]

© Diane Nelson/Visuals Unlimited