Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тауер Бриџ — капија Лондона

Тауер Бриџ — капија Лондона

Тауер Бриџ — капија Лондона

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

ЗА ЊЕГА знају и они који никада нису били у Енглеској. Годишње га посети на хиљаде туриста. Свакога дана, становници Лондона прелазе преко њега, а да се можда и не запитају како је настао. Тауер Бриџ је једно од најпознатијих обележја Лондона.

Њега не треба поистовећивати с Лондонским мостом који је следећи мост узводно. Тауер Бриџ је повезан са оближњом Лондонском кулом. Енглески парламент је 1872. размотрио нацрт закона којим би се дозволила градња моста на Темзи. Упркос томе што се управник Лондонске куле није слагао с тим, парламент је одлучио да подржи идеју о новом мосту под условом да се изглед моста усклади са изгледом куле. Резултат тог службеног предлога је данашњи Тауер Бриџ.

Током 18. и 19. века, обале Темзе су повезивали бројни мостови, од којих је најпознатији био Стари лондонски мост. До 1750, стабилност тог моста је ослабила, а постао је и уско грло за саобраћај. Под њим су се бродови из свих крајева света борили за место у претрпаној луци. Тада је у њој било укотвљено толико много бродова да се каже како се могло препешачити пуно километара преко њихових приљубљених палуба.

На захтев лондонских власти, градски архитекта, Хорас Џоунс, предложио је да се низводно од Лондонског моста изгради покретни мост у готском стилу. То би омогућило слободан пролаз бродовима који су пловили Темзом узводно ка западу, према доковима. У том пројекту су коришћена решења која су многи сматрали потпуно новима.

Посебан пројекат

Џоунс је пуно путовао, тако да су му мали покретни мостови на каналима у Холандији дали идеју о покретном мосту који би радио на принципу полуге и користио баласт. Захваљујући пројекту Џоунсовог тима и модерним методама градње, при којима су коришћене челична конструкција и зидана фасада, Тауер Бриџ је добио данашњи препознатљив изглед.

Овај мост има две главне куле које су при врху спојене паром стаза за пешаке. Оне се налазе 34 метра изнад коловоза, и око 42 метра изнад највишег просечног нивоа реке. Коловоз са обе обале реке води до покретних делова моста. Сваки од та два огромна дела тежак је 1 200 тона и може да се одвоји и подигне достижући угао и од 86 степени. Бродови чија је носивост и по 10 000 тона могу безбедно проћи испод моста.

Погон моста

Покретни делови моста су се померали путем хидраулике која је такође подизала лифт за путнике с нивоа коловоза до пешачких стаза, па чак и снабдевала енергијом саобраћајну сигнализацију на мосту. Цео мост је радио на воду! И она је пружала обиље енергије — двоструко више него што је требало.

Под јужним крајем моста налазила су се четири котла на угаљ која су стварала пару под притиском од пет до шест килограма по квадратном центиметру, обезбеђујући на тај начин енергију за две огромне пумпе. Оне су, с друге стране, избацивале воду под притиском од 60 килограма по квадратном центиметру. Да би се сачувала енергија која је била потребна за подизање покретних делова моста, вода под притиском се налазила у шест великих резервоара. Они су обезбеђивали енергију за осам мотора који су покретали мост. Након што би се снага ослободила, почели би да се подижу покретни делови моста од којих се сваки налази на осовини пречника 50 центиметара. Био је довољан само минут да се подигну до пуне висине.

Посета данашњем Тауер Бриџу

Данас је парни погон заменила струја. Али баш као и раније, када се Тауер Бриџ отвори, саобраћај се прекида. Пешаци, туристи и други посетиоци диве се начину на који тај мост ради.

Када се да звучни сигнал, рампе се спуштају и затварају прилазе мосту, последње возило прелази преко њега, а контролори с моста сигнализирају да на њему више нема саобраћаја. Након што се бешумно отворе четири копче које их повезују, покретни делови моста се подижу. Затим пажњу посматрача привлачи оно што се одвија на реци. Све очи су упрте тамо без обзира на то да ли пролази реморкер, јахта или путнички брод. Након неколико минута, чује се други сигнал. Покретни делови моста се спуштају, а рампе се подижу. У жељи да први пређу преко моста, бициклисти ужурбано заузимају места испред возила. Неколико тренутака касније, Тауер Бриџ је поново непомичан све док не буде морао да ослободи пролаз следећем броду.

Посетилац кога стварно занима настанак моста неће само посматрати тај често понављани ток догађаја. Он ће се прикључити другима који лифтом одлазе до северне куле моста. Ту се диве појединостима из његове прошлости које су верно дочаране помоћу покретне лутке на изложби „Упознајте Тауер Бриџ“. На уљаним сликама су приказани инжењерски подвизи и раскошна церемонија отварања. На мутним пожутелим фотографијама и на екранима види се запањујућа конструкција Тауер Бриџа.

Највише стазе за пешаке пружају могућност посетиоцу да ужива у прекрасном погледу на панораму Лондона. Западно се могу видети катедрала светог Павла, као и банке у финансијском делу града, док се у даљини види поштанска кула. Неко би очекивао да источно угледа докове, али они су померени доста низводно од данашњег велеграда. На њиховом некадашњем месту сада се налази Доклендс, нови део града који привлачи пажњу оригиналном конструкцијом грађевина. Спектакуларан, очаравајућ, фасцинантан — сви ти изрази сасвим добро описују поглед са овог познатог лондонског обележја.

Када будете посетили Лондон, зашто не бисте обишли и ову грађевину од историјског значаја? Посета изузетном инжењерском достигнућу оставиће трајан утисак на вас.

[Слика на 16. страни]

Једна од две пумпе на пару које су некада покретале моторе

[Извор]

Copyright Tower Bridge Exhibition

[Слика на странама 16, 17]

Оба дела моста подигну се за мање од једног минута

[Извор]

©Alan Copson/Agency Jon Arnold Images/age fotostock

[Извор слике на 15. страни]

© Brian Lawrence/SuperStock