Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наука и Библија помогле су ми да пронађем смисао живота

Наука и Библија помогле су ми да пронађем смисао живота

Наука и Библија помогле су ми да пронађем смисао живота

ИСПРИЧАО БЕРНД ЕЛШЛЕГЕЛ

Моја потрага за смислом живота трајала је 20 година. Две ствари су ми помогле да је успешно окончам: наука и Библија. Сазнања која сам стекао на пољу науке уверила су ме да живот мора имати смисао. Тај смисао сам открио и разумео захваљујући Библији.

МОЖДА сте већ чули људе који тврде да се наука коси с Библијом. Будући да сам подробно испитао и једно и друго, не могу се сложити с њиховим тврдњама. Можда бисте желели да сазнате зашто.

Родио сам се 1962. године у Штутгарту, у јужној Немачкој. Отац је радио као конструктор машина. Он и мајка су били активни чланови цркве. Имам и сестру Карин која је четири године старија од мене. Један узбудљив и значајан догађај из детињства десио се када ми је отац поклонио прибор за извођење експеримената. Било је веома забавно испробавати једноставне експерименте из хемије и физике. Заиста сам уживао у учењу.

С временом сам престао са експериментима и окренуо се компјутерима. Чак и у тинејџерским годинама било ми је јасно да је мозак најбољи компјутер. Али, питао сам се: ’Одакле човеку мозак? Ко нам га је подарио? Шта је смисао живота?‘

Стицање високог образовања

Кад сам имао 16 година, напустио сам редовну школу и почео да радим као помоћник у једној фото-лабораторији, како бих изучио занат. Пошто ми је учење причињавало највеће задовољство, желео сам да студирам физику. Али, тај циљ нисам могао да остварим тако брзо. Прошло је пет година док нисам испунио услове за упис. Године 1983. уписао сам се на факултет у Штутгарту, а касније сам наставио студије у Минхену. Докторат из физике стекао сам 1993. на Универзитету у Аугзбургу.

Моји први студентски дани нису били лаки. У амфитеатру је обично било око 250 студената, али многи су напустили студије након неколико месеци. Ја нисам желео да одустанем. Био сам одлучан да довршим оно што сам започео. У студентском дому где сам становао долазио сам у контакт с многима који су изгледа пре свега били заинтересовани за добар провод. Дружење с таквим особама није увек било корисно. Почео сам да идем на разуздане забаве и да узимам дрогу.

Потрага ме одводи у Индију

Студирајући физику стекао сам дубље разумевање природних закона који управљају свемиром. Надао сам се да ће ми наука помоћи да коначно откријем смисао живота. Међутим, физика није могла да ми пружи то објашњење. Године 1991, отпутовао сам с једном групом у Индију да бих учио источњачку медитацију. Било је предивно упознати ту земљу и њене становнике! Али, запањила ме је разлика између богатих и сиромашних.

На пример, недалеко од града Пуне посетили смо гуруа који је тврдио да би усвајање исправних техника медитације могло отворити пут ка стицању богатства. Свако јутро смо сви заједно медитирали. Гуру је такође продавао лекове по високим ценама. Било је очигледно да је зарађивао много новца, што се могло видети из његовог начина живота. Такође смо видели монахе који су, за разлику од тог гуруа, живели у беди. Питао сам се: ’Зашто медитација није и њима помогла да се обогате?‘ Путовање у Индију пружило ми је неке одговоре, али се појавило исто толико нових питања.

Из Индије сам донео неке сувенире међу којима је било и звонце за медитацију. Рекли су ми да када се њиме позвони на прави начин, оно производи звук који ће ми помоћи да исправно медитирам. По повратку у Немачку, платио сам да ми једна особа која је тврдила да може да предвиди будућност изради хороскоп. Међутим, медитација ми није открила ништа о животу. На моје разочарање, увидео сам да је хороскоп само безвредан лист папира. Још увек нисам имао одговоре на питања о смислу живота.

Проналажење одговора у Библији

Неочекивана промена у мом животу одиграла се 1993. Дотад сам завршио студије и додатна истраживања и писао сам докторску дисертацију о квантној физици. Да бих завршио у року, радио сам скоро даноноћно, запостављајући све остало. Једног поподнева, неко је покуцао на моја врата. Када сам отворио, преда мном су стајале две жене.

„Да ли сте знали да је, према Библији, 1914. посебно значајна година?“, упитале су ме. Био сам потпуно збуњен. Никад нисам чуо тако нешто, нити сам имао времена да то истражим. Па ипак, питање ме је заинтересовало. Како су могле да тврде да је Библија толико времена унапред указала на 1914. као на значајну годину?

„Да ли бисте желели да сазнате више о томе?“, питале су. ’Зашто да не‘, помислио сам. ’Ако будем саслушао шта имају да кажу, моћи ћу да пронађем противречности у њиховим аргументима.‘ Уместо противречности, добио сам уверљиве доказе да је Библија поуздана. Сазнао сам да библијска пророчанства јасно показују да је Божје Месијанско Краљевство — небеска владавина која ће владати над целом земљом — успостављено 1914. године. *

Жене с којима сам разговарао биле су Јеховини сведоци. Дале су ми књигу Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. * Прочитао сам је за неколико дана и све у њој ми је звучало логично и разумно. Сведоци су ми из Библије показали да је Јеховина воља да људи заувек живе у рају на Земљи. Библијска пророчанства показују да ће се то обећање ускоро испунити. Каква дивна нада за будућност! Био сам дирнут до суза. Да ли је то оно за чим трагам већ 20 година?

Брзо сам схватио шта је сврха живота: упознати Јехову Бога и служити му целим срцем. Наставио сам да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, увиђајући да је оно што учим истина. Моја духовна жеђ је била огромна и није јој било лако удовољити. За само три месеца прочитао сам пола Библије, док сам истовремено довршавао своју докторску дисертацију.

Пронашао сам више од одговора

У мају 1993, први пут сам био на једном састанку Јеховиних сведока, у Дворани Краљевства у Аугзбургу. Учења о којима је било речи звучала су истинито. Осим тога, било ми је пријатно у друштву Сведока. Они су ме срдачно поздравили и осећао сам се добродошлим иако сам био потпуно нов у тој средини. Једна старија госпођа је села близу мене и потрудила се да ми набави песмарицу. Током наредних седмица, један Сведок и његов млади син возили су ме у Дворану Краљевства својим аутом. Моји нови пријатељи су ускоро почели да ме позивају у госте. С временом сам осетио жељу да поделим с другима оно што сам сазнао о смислу живота.

Пошто сам озбиљно схватао оно што сам учио из Библије, био сам подстакнут да извршим неке промене у животу. На пример, више нисам желео да поседујем предмете повезане са окултизмом. Зато сам бацио хороскопе, као и звонце за медитацију и друге религиозне сувенире из Индије. Све више сам напредовао у духовном погледу и крстио сам се у знак предања Јехови Богу у јуну 1994, у Минхену. Тако сам од свег срца прихватио прави смисао живота.

У септембру 1995. постао сам општи пионир, то јест пуновремени јеванђелизатор. То је значило да ћу проводити више времена разговарајући с људима о Божјим намерама. Да бих успео у томе, ослонио сам се на снагу коју пружа Јехова. Много пута, када бих се увече вратио кући након неколико сати проведених у служби проповедања, био сам испуњен таквом радошћу и задовољством какво нисам осећао пре него што сам упознао Јехову. У јануару 1997, позван сам да своју пуновремену службу наставим у немачкој подружници Јеховиних сведока, у Бетелу у Селтерсу, где сада живим. Родитељи су ме посетили неколико пута, и мада не деле моја религиозна уверења, поштују Бетел и драго им је што сам овде.

Наука и Библија

Неки се могу питати: ’Како човек који је посветио године стицању научних сазнања може веровати у оно што пише у Библији?‘ Пре свега, у њој нисам пронашао ништа што је у супротности с науком. Као физичар, проучавао сам законе који управљају животом. Ти закони пружају доказ о постојању законодавца чија је интелигенција далеко изнад људске.

На пример, у физици, хемији и биологији постоје многе теорије. Иако оне у основи могу бити једноставне, математички прорачуни који су повезани с њима често су изузетно сложени. Генијални научници постављају теорије и за свој рад добијају Нобелову награду. Колико ли је тек изнад њих интелигентно Биће које је осмислило и створило свемир, велику загонетку за научнике!

Тврдити да је живот настао случајно, као што то чине многи еволуционисти, значи заступати нешто што прелази границе вероватноће. То можемо илустровати на следећи начин: Поставите десет фудбалских лопти на терен, у правој линији, и нека свака буде метар удаљена од друге. Шутните прву лопту тако да она удари у следећу и тако даље. Уз то, покушајте да предвидите коначни положај сваке лопте. Вероватноћа да ћете успети толико је мала да би се већина људи одмах сложила да је то немогуће постићи.

С обзиром на то, како ико може тврдити да је људска ћелија — у чији су развој укључени процеси далеко сложенији од шутирања фудбалских лопти — производ пуке случајности? Најразумније објашњење јесте да је једно Биће ненадмашне интелигенције створило људе и све друге облике живота на нашој планети. Зар би то Биће, Створитељ свега, учинило тако нешто без неке конкретне намере? Наравно да не би. Он је сигурно имао намеру и она је у Библији откривена на разумљив начин.

Као што видите, и наука и Библија су ми помогле да пронађем одговоре на своја дугогодишња питања о животу. Можете ли замислити огромно олакшање и задовољство које бисте осетили када бисте нашли нешто за чим сте трагали 20 година? Моја искрена жеља је да помогнем што већем броју људи да пронађу оно што сам ја нашао — не само одговоре на своја питања већ, што је још важније, прави начин да обожавају јединог правог Бога, Јехову!

[Фусноте]

^ Детаљније објашњење можете наћи у књизи Спознање које води до вечног живота (издали Јеховини сведоци), у 10. поглављу под насловом „Божје Краљевство влада!“, на странама 90-97.

^ Издали Јеховини сведоци, али се више не штампа.

[Истакнути текст на 14. страни]

Као физичар, проучавао сам законе који управљају животом. Ти закони пружају доказ о постојању законодавца чија је интелигенција далеко изнад људске

[Слика на 12. страни]

Када сам имао 12 година

[Слика на 13. страни]

Покушавајући да пронађем смисао живота, бавио сам се источњачком медитацијом

[Слика на 15. страни]

Проповедање другима пружа ми истинску радост и задовољство

[Извор]

Насловна страна књиге: J. Hester and P. Scowen (AZ State Univ.), NASA