Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сачувајте лепоту свог осмеха

Сачувајте лепоту свог осмеха

Сачувајте лепоту свог осмеха

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ КАНАДЕ

КАД се погледате у огледало, шта обично проверавате? Можда своју косу или нешто друго у вези с вашим изгледом. Али, шта је с вашим осмехом? Да ли сте приметили како ваши зуби утичу на њега? Ако вам је стало до тога да имате леп осмех, водићете рачуна о нези зуба. Ваши стални зуби треба да трају целог живота и зато заслужују посебну пажњу. Осим што вам помажу да сажваћете храну и да правилно говорите, они служе као потпора уснама и образима, доприносећи тако лепоти и привлачности вашег осмеха. Заиста су драгоцени!

Шта можете учинити да бисте заштитили своје зубе?

Брига о добром здрављу зуба почиње са оним што уносите у свој организам. Правилна исхрана, која укључује калцијум и витамине А, Ц и Д повољно ће се одразити на развој зуба, и то почев од периода пре рођења, па све док се они потпуно не формирају. a Добре навике исхране допринеће томе да ваши зуби остану здрави. Чувајте се хране богате шећером, јер он повећава ризик од кварења зуба! Иако се увек изнова могу чути упозорења да је конзумирање шећера повезано с настанком каријеса, у Северној Америци се годишње у просеку потроши 50 до 60 килограма шећера по становнику! Због чега шећер штетно утиче на зубе?

Зубни каријес проузрокују две врсте бактерија — Streptococcus mutans и lactobacilli. Оне се налазе у зубном плаку, лепљивим наслагама које се састоје од бактерија и остатака хране. Те бактерије се хране шећером, претварајући га у штетне киселине које проузрокују кварење зуба. Неке врсте шећера се лакше претварају у киселине или лакше приањају уза зубе, што бактеријама плака даје више времена да почну да оштећују зуб. b Уколико се не уклони, зубни плак може с временом очврснути и претворити се у каменац (калкулус), који се таложи око руба десни.

Контролисање зубног плака, нарочито бактерија Streptococcus mutans веома је важно да би се спречило ширење каријеса. Зато, ако желите да сачувате леп осмех, неопходно је да свакодневно водите рачуна о хигијени усне дупље. Стручњаци с катедре за зубну и оралну хирургију на Универзитету Колумбија саветују: „Поред чишћења концем за зубе, [прање зуба четкицом] је најзначајнија ствар коју можете учинити да бисте сачували здравље и виталност зуба и околног ткива.“ На овој и на следећој страни приказано је како се зуби могу темељно очистити помоћу четкице и конца. Осим тога, стоматолог вам може препоручити још нека средства и начине који ће вам помоћи да одржавате добру хигијену зуба и тако заштитите свој осмех.

Стално дејство киселина доводи до деминерализације, то јест омекшавања зубне глеђи. Међутим, зубна глеђ се свакодневно обнавља. На који начин? Показало се да флуориди штите од каријеса тако што поспешују процес реминерализације. Мада је каријес инфективни процес, он се може повући уколико су присутни извесни елементи као што су флуориди. То показује да зуби поседују својство самоизлечења!

Одлазак код зубара

У једној анкети током које су људи били замољени да наброје своје страхове, одлазак код зубара био је на другом месту, одмах иза говорења пред публиком. Да ли је толики страх оправдан? У развијеним земљама сада се користе изузетно брзе бушилице, као и површинска и локална анестезија, тако да при већини интервенција пацијенти осећају минималан бол и неугодност. Неке од својих страхова можете да ублажите тако што ћете се добро упознати са оним што је укључено у ваше лечење.

Један од разлога за посету стоматолошкој ординацији може бити професионално чишћење зуба. Током тог процеса, каменац и зубне наслаге се уклањају с места до којих не можете да допрете четкицом и концем за зубе. Зуби се затим полирају да би се успорило стварање нових наслага и отклониле флеке које би умањиле лепоту вашег осмеха.

Пошто се показало да флуор смањује ризик од појаве каријеса, стоматолози га често користе за заштиту дечјих зуба, и то у виду гела, раствора или премаза. У многим земљама, вода за пиће се флуорише. Уз то, пасте за зубе често садрже флуор као додатну заштиту од каријеса.

Шта зубар може да уради?

Стоматолози се све више обучавају да примењују превентивне мере како би смањили штету која настаје услед деминерализације. У многим случајевима, каријес се може повући уколико се оштећења лече док су још мала. Према томе, ако се усредсредите на рано откривање и лечење кварова, ваша посета стоматолошкој ординацији не мора да буде непријатно искуство.

Међутим, уколико се киселина коју стварају бактерије плака задржи на зубима, последица ће бити њихово кварење, то јест каријес. Ако се тај процес не заустави, може се створити шупљина, те је потребно приступити лечењу. У случају да каријес није захватио пулпу, где се налазе нервни завршеци, зуб се обично поправља тако што се шупљина испуњава трајним материјалом.

Зубар користи бушилицу да би очистио шупљину и обликовао отвор у који ће ставити пломбу, а затим ставља материјал за пуњење. То може бити амалгам који брзо очвршћава и прилагођава се облику шупљине, или композитна пломба која се излаже плавој светлости из оптичких влакана да би очврснула. Уколико се квар не лечи и каријес захвати пулпу зуба, потребно је очистити зубни канал, а у неким случајевима може бити неопходно вађење зуба. Лечење зубног канала укључује, између осталог, пуњење канала и затварање шупљине, тако да није неопходно извадити зуб. На тешко оштећене зубе стављају се крунице, док зубни мостови или протезе служе као замена за извађене зубе. c

Зашто је вредно труда

Можда се још увек прибојавате посете зубару. Ако је тако, најпре поразговарајте с њим о ономе што вас брине. Пре него што почне да ради, договорите се који ћете му сигнал дати ако осетите бол (рецимо, можете подићи руку). Замолите га да вам објасни шта је укључено у сваки корак вашег лечења. Ако имате децу, позитивно им говорите о нези зуба како бисте им помогли да воде рачуна о хигијени усне дупље. Осим тога, немојте им одлазак код зубара спомињати као казну за непослушност.

Др Данијел Канделман, професор стоматологије на универзитету у Монтреалу, каже следеће: „Када је у питању здравље зуба, данас је могуће остварити овај вредан циљ: сачувати своје здраве, природне зубе и целог живота имати леп, блистав осмех.“ То је вредно труда!

[Фусноте]

a Потпуно развијен зуб сведочи о томе какве је навике исхране мајка имала током трудноће и дојења детета, док су се његови зуби формирали унутар десни. Раст зуба се завршава у касним тинејџерским или раним двадесетим годинама.

b Стручњаци су установили да је ксилитол, једна врста природног шећера, користан за контролисање штетних бактерија плака које проузрокују каријес. Ксилитол улази у састав неких жвакаћих гума.

c За више информација о вештачким зубима видите чланак „Да ли вам је потребна протеза?“ у издању Пробудите се! од 8. јуна 1993, стране 18-20.

[Оквир⁄Слике на 12. страни]

Прање зуба

Постоји више начина да очистите зубе четкицом, али реч опреза — немојте на четкицу стављати много пасте за зубе. Паста је абразивни материјал и може имати „неколико стотина пута већу тврдоћу од природне структуре зуба“.

1 Поставите четкицу на прелаз између зуба и десни, под углом од око 45 степени. Благим, одсечним покретима четкајте од десни ка врховима зуба. Немојте заборавити да очистите како спољњу, тако и унутрашњу површину зуба.

2 Доњу (гризну) површину зуба очистите кратким, енергичним покретима.

3 Да бисте очистили унутрашњу површину предњих зуба, држите четкицу скоро усправно. Четкајте од руба десни ка врховима зуба.

4 Широким потезима очистите језик и непца.

[Извор]

Кораци 1-4: Courtesy www.OralB.com

[Оквир⁄Слике на 13. страни]

Чишћење зуба концем

Стоматолози препоручују да се зуби свакодневно чисте концем, као и да се перу после сваког оброка.

1 Омотајте конац око средњих прстију, остављајући између мали размак.

2 Затегните конац палцем једне и кажипрстом друге руке. Увуците га између зуба померајући га напред-назад.

3 Омотајте конац око зуба у облику слова С и повлачите га горе-доле како бисте очистили простор између зуба. Благо повлачите конац испод десни, али немојте вршити јак притисак на њих, нити га померати напред-назад испод руба десни.

[Извори]

Извор: The Columbia University School of Dental and Oral Surgery’s Guide to Family Dental Care

Кораци 1-3: Courtesy www.OralB.com