Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Задивљујућа разноврсност у океанима

„Широм света, хидробиолози сваке недеље открију више од 30 нових врста“, наводи се у немачком листу Leipziger Volkszeitung. Ово обавештење је део првог извештаја о текућем попису врста које живе у мору. У тај десетогодишњи пројекат који је започео 2000. године укључено је око 300 научника из 53 земље. Истраживачи сматрају да „у океанима вероватно постоји више од два милиона животињских и биљних врста“, пише у цитираном листу. „Изгледа да нам је више од 95 посто животињских врста у океанима још увек непознато.“

Изгубљено, али најчешће и нађено

У Токију је током 2002. у полицијску службу изгубљено-нађено донет новац у укупном износу од преко 19 милиона евра, извештава The New York Times. Од те суме, 72 посто је враћено власницима. У великом складишту ове службе налазе се и стотине хиљада других ствари, укључујући и мобилне телефоне, кључеве, наочаре, играчке, спортску опрему и понајвише кишобране — 330 000 предатих током 2002. „Деца се од малих ногу поучавају да све што пронађу предају полицији“, наводи The Times. Овој служби се сваког дана обрати двеста до триста људи како би подигли изгубљене ствари. Изненађује то што се међу изгубљеним стварима налазе штаке и инвалидска колица. „Питам се шта је са онима који су их изгубили“, каже Хитоши Шитара, дугогодишњи радник у служби изгубљено-нађено.

Борба против кашњења

У Еквадору је покренута кампања против кашњења. Према часопису Economist, процењено је да осим што ствара неприлике, кашњење кошта ту државу 610 милиона евра годишње, што је 4,3 посто укупног националног дохотка. „Више од половине свих јавних догађаја не почне на време“, наводи се у извештају. Ова кампања постиже известан успех. „Онима који касне забрањен је улаз на састанке“, наводи The Economist, а „један локални лист свакодневно објављује имена функционера који су закаснили на одржавање неког догађаја.“

Млади и употреба компјутера

Према једном извештају Министарства образовања Сједињених Држава, „око 90% младих узраста од 5 до 17 година користи компјутер, а 59% њих користи Интернет, што су проценти већи него код одраслих“, објашњава The Wall Street Journal. Са употребом компјутера почиње се одмалена. „Око три четвртине деце почне да користи компјутер пре него што напуни пет година, а већина почне да користи Интернет до девете године“, истиче се у извештају. Док више од половине младих користи Интернет за дружење с пријатељима или играње игрица, „за скоро 75% њих он је помоћно средство за писање домаћих задатака“, каже Journal. „Девојчице, које су доскора проводиле мање времена уз компјутер и на Интернету него дечаци, постале су равноправне с њима у том погледу.“

Здрава грчка кухиња

„Научници са Харвардског и Атинског медицинског универзитета скоро четири године су пратили навике исхране 22 043 Грка и установили су да медитеранска кухиња смањује ризик од смрти услед рака и срчаних обољења за најмање 25%“, извештава Readers Digest. „Грци у исхрани користе пуно ораха, лешника, воћа, поврћа, махунарки, уља од житарица и маслиновог уља, затим доста рибе, умерене количине млечних производа и алкохола, и мало меса.“ Често се истиче колико је традиционална медитеранска кухиња корисна по здравље.

Деца препуштена улици

Часопис Wprost наводи да је због сиромаштва више од милион деце у Пољској принуђено да за живот зарађује на улици. Обично су то деца узраста од 8 до 15 година, која су „већ постала хранитељи породице“. Она плаћају станарину, обезбеђују храну за гладну браћу и сестре и чак дају новац родитељима алкохоличарима. Иако у почетку можда зарађују новац на легалан начин, већина се касније окрене „крађи, продаји дроге и алкохола, изнуђивању новца од вршњака и проституцији“. Према Мареку Лићињском из социјалног завода Powiślańska, „највећи проблеми с којим се та деца суочавају нису ни насиље ни криминал, већ то што немају уточиште нити икога на ког могу да се ослоне“.

Храна за кожу

Прехрамбени производи се све чешће користе у козметичким и другим третманима. Осим чоколаде, користе се основне намирнице попут маслиновог уља. Немачки лист Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung извештава да неки сматрају да се старење коже може успорити помоћу „опуштајуће пенушаве купке с какаом уз светлост свећа, након које следи масажа емулзијом од топлог какаоа, а затим стављање облога од растопљене чоколаде“. Да ли је то тачно? „Иако је теоретски могуће да екстракт какаоа у кремама помаже код успоравања старења коже, то није научно доказано“, каже професор Фолкер Стајнкраус са Дерматолошког института у Хамбургу.

Популарност порнографије међу женама

„Лак, јефтин и анониман приступ Интернету довео је до тога да је последњих година порнографија постала веома популарна међу милионима жена“, пишу Plain Dealer, новине из Кливленда, САД. „Жене чине скоро трећину посетилаца веб-сајтова за одрасле.“ Једна 42-годишња мајка је почела да гледа порнографију „како би покушала да схвати шта је то толико привлачило њеног бившег мужа. Недуго затим је на Интернету проводила и до 30 сати недељно у потрази за сексуалним узбуђењем“.

Варљива природа недостатка сна

„Особе које су навикле да спавају мање него што им је потребно често нису свесне тога да им је способност размишљања умањена, иако нису нарочито поспане“, извештава се у часопису Science News. Двонедељно истраживање у ком је учествовало 48 добровољаца старости од 21 до 38 година, показало је да су након само неколико узастопних дана недовољног сна биле умањене њихове умне способности, будност и брзина реакције. Сви су у просеку спавали између седам и осам сати, а за потребе истраживања били су подељени у четири групе. Три групе су могле да спавају по осам, шест и четири сата. Они који су били у четвртој групи три дана уопште нису спавали. Резултати тестирања показали су да је дошло до смањења способности код оних који су спавали по шест или по четири сата, али не и код оних који су спавали по осам сати.