Пређи на садржај

Пређи на садржај

Успели су да умакну поплави!

Успели су да умакну поплави!

Успели су да умакну поплави!

Од дописника Пробудите се! из Швајцарске

У ОКТОБРУ 2000, извештаји о поплавама стизали су из различитих делова света. Обилне падавине натопиле су планинске падине, што је проузроковало одроне земљишта који су носили све пред собом — чак и дрвеће!

Слична катастрофа десила се у кантону Вале у јужној Швајцарској. Овај део земље по дужини дели река Рона, која од глечера Рона у централним Алпима тече према западу, где се око 170 километара даље улива у Женевско језеро. Низ планинске венце са обе стране реке сливају се бројни, већи и мањи потоци и уливају се у њу. То обично не ствара никакве неприлике. Али невоља прети када се велике количине падавина излију на ово подручје.

Управо се то догодило у Гонду, месту на граници са Италијом. На ово планинско село са 150 становника сручила се бујица блата и камења која је уништила велики део села. Убрзо су снажне кише изазвале поплаве и у другим деловима Валеа. Путеви и пруге били су блокирани, а блато и камење је почело да продире у куће. На неким местима нанос муља достизао је висину од четири метра. Једна жена је гледала како преко 30 метара висока бујица блата носи велике стене и стабла дрвећа право на њено село!

Када се ово дешавало, Маркус и Табита, један брачни пар, живели су у Мерелу. „Око шест ујутро пробудила нас је бука и потрес“, присећа се Маркус. „Изашао сам напоље са џепном лампом да проверим шта се дешава и био сам шокиран оним што сам видео. Велики комади стена оштетили су куће и мостове, а један аутомобил ударио је у суседну кућу. Мало даље, један комшија и његова супруга били су заробљени у свом дому. Помогао сам им да изађу кроз прозор. Кад сам се вратио кући, Табита и ја смо имали само толико времена да покупимо неколико личних ствари.“

Маркус и Табита, који су Јеховини сведоци, склонили су се код сухришћана, изван подручја погођеног поплавом. „Иако смо успели да побегнемо“, каже Маркус, „Табита је данима била у шоку због свега тога.“ Шта јој је помогло да преброди то тешко искуство? „Друштво и подршка наше браће и сестара у вери“, одговара Табита, и додаје: „Уз то, помогла ми је и брига коју су показале многе наше комшије.“

Ово искуство је подсетило Маркуса и Табиту на речи из Пословица 18:24, где пише да „има пријатеља и од брата вернијих“. Како су само драгоцени такви пријатељи у време невоље!

[Мапа на 20. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Поплављено подручје

Гондо

[Слика на 20. страни]

Маркус и Табита

[Извор слике на 20. страни]

Mise à disposition par www.crealp.ch