Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сјајна звезда птичје представе

Сјајна звезда птичје представе

Сјајна звезда птичје представе

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ПОПУТ звезде неке позоришне представе, паун се појављује пред дивном завесом сатканом од боја. Блиставо перје, пет пута дуже од његовог тела, шири се и светлуца обасјано сунчевом светлошћу.

Овај величанствени призор дугујемо пауновом ритуалу удварања. Када спектакл достигне свој врхунац, перје на његовом репу почиње да трепери, што ствара звук налик шуштању и очигледно доприноси успеху представе. Како се будућа женка уопште може одупрети ономе што је описано као ’највеличанственија реклама на свету‘?

Међутим, паун ће своју представу извести не само за своју будућу партнерку, већ и за обичне посматраче. „Природњаци потврђују да паунови изводе своју представу чешће и дуже пред групом људи него у присуству женки“, каже се у књизи Wonders of Peacocks. То што пауна бије глас да је поносан можда долази од његове спремности да покаже сву раскош свог перја.

На крају крајева, зашто је не би показао? Представу коју изводи свакако вреди погледати. Пауново дугачко спољашње перје на репу, посуто блештавим разнобојним круговима, различите је дужине, захваљујући чему поприма изглед савршене лепезе. У зависности од угла под којим падају сунчеви зраци, боја овог перја се креће од бакарне, бронзане и златне до тамне плаво-зелене и љубичасте.

У западним земљама, где је изгледа главна сврха пауновог постојања да се поносно шепури својим перјем, људи би могли мислити да од ове птице нема много користи. Међутим, у Индији, одакле потиче, сељаци га цене и као ефикасног грабљивца који хвата младе кобре и друге отровне змије. Његова неосетљивост на кобрин отров учинила је да га на Оријенту сматрају симболом божанства и бесмртности.

Пре око 3 000 година, паун је био изузетно цењен на Блиском истоку. Поред друге скупоцене робе као што су ’злато, сребро и слонова кост‘, краљ Соломон је увозио и паунове (1. Краљевима 10:22). „Паунови су се први пут појавили у некој од медитеранских земаља вероватно захваљујући томе што их је Соломон увозио“, запажа се у књизи The Natural History of the Bible. Неколико векова касније, паунови су толико импресионирали Александра Великог да је војницима забранио да их убијају.

Чак и данас, мало људи остаје равнодушно док посматра паунову представу. Међутим, не смемо заборавити Онога који је ту представу осмислио. Као што се вештина једног уметника види у његовим делима, тако се и уметничка оригиналност нашег Створитеља јасно испољава у примеру овог драгуља међу створењима.

[Слика на целој 17. страни]

[Извор слике на 16. страни]

Cortesía del Zoo de la Casa de Campo, Madrid