Пређи на садржај

Пређи на садржај

Врховни суд прихвата случај

Врховни суд прихвата случај

Врховни суд прихвата случај

ТОКОМ НЕДАВНИХ ГОДИНА, Врховни суд је годишње од преко 7 000 захтева за изношење формалног писменог мњења прихватио око 80 до 90 случајева, што је једва нешто више од 1 посто.

У мају 2001, Јеховини сведоци су поднели молбу Врховном суду за поновно разматрање тог случаја и поставили питање: „Да ли су религиозне слуге које учествују у вековима старој, на Библији темељеној пракси преношења својих религиозних веровања од врата до врата, пред уставом једнаки путујућим трговцима, те обавезни да претходно прибаве дозволу од општине да би разговарали о Библији или да би бесплатно нудили на Библији темељену литературу?“

Правно одељење Watchtower-а је 15. октобра 2001. обавештено да је Врховни суд прихватио поновно разматрање судске одлуке у спору између корпорације Bible and Tract Society of New York и села Стратона!

У вези са овим случајем суд је своје разматрање ограничио на једно специфично питање о слободи говора, то јест, да ли заштита слободе говора под првим амандманом обухвата и право људи да разговарају с другима без потребе да се претходно обрате некој од владиних установа.

Сада је овај случај требало усмено расправити пред деветоро судија Врховног суда САД. Требало је да Сведоци имају своје адвокате, а село Стратон супарнички тим адвоката. Како су се ствари одвијале на суду?

[Оквир на 5. страни]

ШТА ЈЕ ПРВИ АМАНДМАН?

„ПРВИ АМАНДМАН (УТЕМЕЉИВАЊЕ РЕЛИГИЈЕ; СЛОБОДА РЕЛИГИЈЕ, ГОВОРА, ШТАМПЕ, ОКУПЉАЊА, ПИСАЊА ПЕТИЦИЈЕ) Конгрес неће донети закон у вези са утемељивањем религије, нити забранити да се она слободно исповеда; нити ће ускраћивати слободу говора или штампе; нити право да се људи мирно окупљају и да пишу петицију влади за повољно решавање жалби“ (Устав САД).

„Први амандман је основа за демократију у Сједињеним Државама. Први амандман забрањује Конгресу да доноси законе којима се ограничава слобода говора, штампе, мирољубивог окупљања или писања петиције. Многи сматрају да је слобода говора најважнија слобода и темељ свих других слобода. Први амандман такође не дозвољава Конгресу да донесе законе који воде ка увођењу државне религије или ка ограничавању религиозне слободе“ (The World Book Encyclopedia). Занимљиво је да је у случају Кантвел против Конектиката, 310 U.S. 296 (1940), историјске одлуке која је такође укључивала Јеховине сведоке, Врховни суд САД донео пресуду којом се потврђује да први амандман забрањује да не само „Конгрес“ (савезна влада) него и локалне власти (државне и општинске) доносе законе којима би се неуставно нарушавала права гарантована првим амандманом.

[Слике на 5. страни]

Овај судски спор утиче на разне облике рада од врата до врата

[Извор слике на 4. страни]

Photograph by Franz Jantzen, Collection of the Supreme Court of the United States