Пређи на садржај

Пређи на садржај

Со — драгоцени производ

Со — драгоцени производ

Со — драгоцени производ

„ВИ СТЕ со земље“, рекао је Исус о својим ученицима (Матеј 5:13). Због тога што чува од кварења реч „со“ је попримила значење нечега што се веома цени и поштује како у древним тако и у савременим језицима.

Со је такође постала симбол постојаности и трајности. Због тога је у Библији један пуноважан савез назван „савез соли“, а особе које су склапале тај савез често су заједно јеле оброк са сољу како би потврдиле тај савез (Бројеви 18:19NW). Под Мојсијевим законом со се додавала жртвама које су биле приношене на олтару, несумњиво означавајући непропадљивост и некварљивост.

Интересантне историјске чињенице

Током историје со (натријум-хлорид) била је драгоцена роба због које су се чак водили ратови. Један од узрока који су довели до Француске револуције био је висок порез на со који је био наметнуо Луј XVl. Со се такође користила као драгоцено средство размене. Маварски трговци су размењивали со за злато, грам за грам, а нека племена из централне Африке користила су плоче камене соли као средство плаћања. Грци су сољу плаћали робове и тако је настао израз „није вредан своје соли“.

Током средњег века појавила су се нека празноверја везана за со. Просипање соли се сматрало предзнаком пропасти. На пример, на слици „Тајна вечера“, од Леонарда да Винчија, испред Јуде Искариотског се види преврнут сланик. a С друге стране, све до 18. века место за гозбеним столом, то јест да ли је особа седела више или ниже сланика, означавало је друштвени статус, при чему је почасни положај био изнад сланика, близу чела стола.

Човек је још од давнина научио да добија со из природних сланих извора, морске воде и камене соли. Једна стара кинеска фармаколошка расправа говори о 40 врста соли и описује две методе добијања соли које су невероватно сличне методама које се и данас користе. На пример, у највећој соларној солани света која се налази на обалама залива Себастијан Визкаино у Калифорнији (Мексико), користи се соларна енергија за издвајање соли из морске воде.

Интересантна је процена да ако би се сви океани у свету потпуно исушили „настало би најмање 19 милиона кубних километара камене соли што је отприлике 14,5 пута више од целокупне масе европског континента у време највеће плиме“, наводи Encyclopædia Britannica. А Мртво море има око девет пута већи салинитет од океана!

Савремена употреба соли

Данас се со и даље сматра драгоценим производом и између осталог се користи као зачин, за конзервирање меса и у производњи сапуна и стакла. Али, посебно је интересантна употреба на пољу здравствене заштите. На пример, у многим земљама света со се обогаћује јодом да би се сузбио ендемијски недостатак јода за који је карактеристична гушавост (увећање штитне жлезде), а у тежим случајевима ментална заосталост. Такође, у неким земљама соли се додаје флуор да би се спречио зубни каријес.

Иако је со потребна за добро здравље, јер регулише запремину крви и крвни притисак — шта је са односом уноса соли и високим крвним притиском, око чега има доста неслагања? Лекари рутински ограничавају унос соли и натријума код пацијената с високим крвним притиском. Око 30 до 50 посто људи с високим крвним притиском преосетљиви су на узимање соли. У овом случају се показало да смањен унос соли снижава крвни притисак.

Со без сумње повећава уживање у храни на шта је Јов указао када је упитао: „Једе ли се што је бљутаво, неслано?“ (Јов 6:6). Ми заиста можемо бити захвални нашем Створитељу „који нам све богато даје за уживање“, укључујући и тај драгоцени производ, со (1. Тимотеју 6:17).

[Фуснота]

a Сланик је посуда у којој се држи со.

[Слика на 15. страни]

Неке од многих врста соли (од врха, у смеру кретања казаљке на сату): (1) Алаеа морска со, Хаваји; (2) Флер де сел, Француска; (3) природна сирова морска со; (4) сел гри (сива со), Француска; (5) груба морска со; (6) црна земна со, Индија