Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Вече уочи Свих светих Желео бих да разјасним нешто у вези с вашим чланком „Популарна славља — да ли су безазлене забаве?“ (8. октобар 2001). Споменули сте „ноћ Гаја Фокса“, у Британији опште познату као ноћ логорске ватре. Ноћ Гаја Фокса је сигурно један од празника који хришћани треба да избегавају. То је један политички празник који обележава погубљење једног човека. Али, без обзира на то што је датум овог празника (5. новембар) близу вечери уочи Свих светих и што постоје нека преклапања између ноћи логорске ватре и вечери уочи Свих светих, ноћ логорске ватре није део тог спиритистичког празника вечери уочи Свих светих.

П. Б., Британија

„Пробудите се!“ одговара: Вече уочи Свих светих је изабран као пример једног популарног обичаја који има ужасно порекло. Празник фењера на Тајвану и ноћ Гаја Фокса наведени су као прославе које у неком погледу „личе“ на вече уочи Свих светих. Међутим, нисмо имали намеру да означимо било коју од ових прослава као део вечери уочи Свих светих или да оне имају слично порекло. Па ипак, с обзиром на сличности с вечери уочи Свих светих — што је прослава која има спиритистички призвук — биће мудро да читаоци размотре порекло ових прослава кад одлучују да ли ће учествовати у њима.

Хвала вам што сте нам указали на који начин је вече уочи Свих светих повезано са окултизмом. Људи гледају на то као на нешто безопасно и забавно, али неки због тога упадну у велику невољу. Деца која ноћу около лутају могу се повредити или добити покварене бомбоне. Једну девојчицу из мог комшилука морали су одвести у болницу. Неки тинејџери мисле да је вече уочи Свих светих добра прилика за лутање улицама и за демолирање кућа. Једној добронамерној домаћици, која је великодушно давала бомбоне, на њену великодушност лоше је узвраћено; једно дете је лагало оптужујући је да је давала покварене слаткише. Упркос свему, вече уочи Свих светих и даље је велика прослава у мом комшилуку. Надам се да ће све моје комшије прочитати ваш изванредан чланак.

Џ. Х., Сједињене Државе

Играчке Хвала вам за чланчић из рубрике „Поглед у свет“ који се зове „Превише играчака“ (8. октобар 2001). Имам ћерку од 15 месеци која у својој соби има четири кутије играчака. Све њене играчке би биле разбацане унаоколо и никад није могла да одлучи с чиме ће се играти. Када ми је отац показао овај чланак у Пробудите се!, одмах сам га прочитала и смањила број њених играчака на половину. Сада моја ћерка поново ужива док се игра са својим играчкама.

П. Г., Немачка

Леиф Ериксон Желим да вам захвалим за чланак „Леиф Ериксон — човек који открио Америку?“ (22. септембар 2001). На часовима историје учимо о Колумбу. Када нам је наставник рекао да је Америку открио Колумбо подигла сам руку и рекла да сам читала да је можда 500 година пре њега то учинио Леиф Ериксон. Истраживала сам детаљније и одштампала из Пробудите се! друге чланке о Колумбу. Мој наставник их је све прочитао и био је импресиониран свим што сам открила.

М. Д., Немачка

Читање Библије Хвала вам за чланак „Млади питају... Шта да учиним да ми читање Библије постане пријатније?“ (22. август 2001). Увек сам мислио да је читање Библије досадно и да никад нећу успети да прочитам тако дебелу књигу. Али када сам због овог чланка покушао да читам Библију открио сам да је веома интересантно. Сада редовно читам Библију.

М. С., Немачка