Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вијетнамске скривене животиње

Вијетнамске скривене животиње

Вијетнамске скривене животиње

„НАЈУЗБУДЉИВИЈИ период откривања животиња у овом веку“, одушевљено је изјавио Даглас Ричардсон, старатељ за сисаре у Лондонском зоолошком врту. Говорио је о открићу неких великих животиња у удаљеним џунглама Вијетнама у току последњих десет година.

Због деценија жестоког ратовања ове шуме су биле неприступачне научницима. Међутим, сада истраживачи животиња који раде тамо користе аутоматске фото-апарате да би фотографисали животиње. Међу њима је и вијетнамски носорог који спада у подврсту јаванског носорога и једна је од најугроженијих врста на свету.

Још једна која би се могла назвати вијетнамском скривеном животињом јесте говече налик антилопи које је такође познато као говече Ву Кванг. Ово створење, откривено 1992. у природном резервату Ву Кванг, тешко је око 100 килограма и до плећа је високо један метар. Можда је сродник говечета, антилопе или козе. У истом резервату су откривена и три јелена — 1993. џиновски мунтјак, 1997. труонг соншки мунтјак и 1998. лисни мунтјак.

Године 1996, научници су на висоравни Тајнгуен у Вијетнаму открили малог ноћног месоједа, тајнгуенску цибетку. Тешка је између три и седам килограма и живи у влажној тропској шуми.

Ричардсон је објаснио да се мале животиње непрестано проналазе — можда око 20 различитих врста жаба годишње — али постојање ових већих животиња је прилично неочекивано, извештавају лондонске новине The Independent.

[Слике на 31. страни]

Тајнгуенска цибетка

Говече Ву Кванг

Труонг соншки мунтјак

Вијетнамски носорог

[Извори]

Шума: © Wildside Photography

Вијетнамски носорог: AP Photo/World Wildlife Fund, Mike Baltzer; остале три животиње: Courtesy EC-SFNC/Acknowledging the European Commission’s support of the photo-trapping program