Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Измењена дефиниција копнених мина

Преко 135 земаља већ је потписало Отавску конвенцију којом се забрањују противпешадијске мине и планира да Сједињене Државе придодају свој потпис 2006. „Али постоји узнемиравајући тренд у правцу технологија које су осмишљене да измене дефиницију онога шта се подразумева под забрањеном мином“, каже часопис New Scientist. „Јапан... верује да експлозивне направе које су расуте по плажама нису противпешадијске мине све дотле док се њима управља даљинским путем... Уместо копненом мином, називају је ’направом за распрскавање пројектила‘.“ Сједињене Државе тренутно за обезбеђење противтенковских мина користе противпешадијске мине, па због тога развијају противтенковске мине које могу скакати около како би осујетиле покушаје да се очисти минско поље. Ако се неке мине уклоне или униште да би се направио пролаз преко поља, преостале роботске мине ће „то регистровати и скакаће около док поново не формирају правилан распоред“, извештава овај часопис. Ове самокоригујуће мине „имаће једно снажно, клипом покретано подножје причвршћено за основу, које би требало да их избаци више од 10 метара у ваздух“.

Дужи животни век

Према недавном извештају Уједињених нација о људском развоју, животни век у Перуу се у последњих 25 година продужио за 12,8 година. Док је животни век између 1970. и 1975. био 55,5 година, између 1995. и 2000. је порастао на 68,3. Продужени животни век, кажу новине El Peruano, резултат је побољшане здравствене неге, тако да је некадашња стопа морталитета новорођених беба од 115 на 1 000 беба током истог периода смањена и износи 43 на 1 000, и деце испод пет година са 178 од 1 000 на 54 од 1 000. Предвиђа се да ће током следећег петогодишњег периода „23 посто становништва живети до 60 година“, каже El Peruano.

Користан витамин

Када радимо на компјутеру, наше очи непрестано реагују на светлије и тамније тачкице које се појављују на монитору, запажа Zdrowie, пољски здравствени часопис. Што су ови визуелни сигнали јачи, то наше очи троше више родопсина, пигмента осетљивог на светлост који нам омогућава да видимо. Витамин А је неопходан за производњу родопсина. Према часопису Zdrowie, богати извори витамина А укључују џигерицу и рибље уље. Људи који морају да ограниче уношење масти и холестерола могу јести храну која садржи бета-каротин, којег тело помоћу сунчеве светлости претвара у витамин А. Бета-каротина има у жутом, наранџастом, црвеном и зеленом поврћу и у воћу као што су кајсије, брескве, суве шљиве, диње и манго.

Несреће повезане с мобилним телефоном

Путеви нису једина места где коришћење мобилног телефона може допринети несрећама. Службеници на железници у Јапану кажу да се путници који чекају на железничким стајалиштима толико задубе у разговоре мобилним телефоном да забораве где се налазе. Међу недавним несрећама о којима су известиле новине Asahi Evening News, јесте несрећа једног младића који се нагињао над ивицом стајалишта док је разговарао телефоном. Када се несвесно наклонио особи с којом је разговарао, његову главу је окрзнуо воз који је наилазио. На сву срећу, прошао је само „с посекотином изнад десног ока“. Међутим, у другом случају „један ученик средње школе се разговарајући мобилним телефоном нагнуо над ивицу стајалишта и ударио га је и убио теретни воз“. Особље на станицама извештава да људи понекад испусте телефон на шине. Воз је „самлео“ једног 26-годишњег човека који је скочио доле да покупи свој телефон. Железнички службеници моле људе да „задрже на уму да су железничка стајалишта веома опасна места“.

Ставови и авионске несреће

Један чланак у сингапурским новинама The Straits Times, указује да су протоколи у друштву, то јест међусобни односи у пилотској кабини путничких авиона, један од бројних потенцијалних узрока авионских несрећа. Извештај каже да су „међусобни односи у пилотској кабини између капетана и копилота врло хијерархијски у Азији. Капетан је неоспорни газда, тако да копилот који примети неку неисправност може оклевати да на њу скрене пажњу из страха да ће довести у питање капетанов ауторитет“. Према овим новинама, људи могу запазити потенцијални проблем али оклевају да га саопште „зато што ће се можда представити у неповољном светлу“. Или мисле да ће се сумњати у њихову веродостојност због „места које заузимају у хијерархији“. У пилотској кабини авиона, невољност копилота да отворено говори може повећати опасност од несреће.

Корали у јако великој невољи

Од Јужне Африке до Индије, корални гребени у Индијском океану су у великој невољи, каже The Economist. Поморски биолози су недавно дошли до алармантног открића да је „у протекле две године у океану угинуло 50-95% коралних гребенова“. Разлог је то што корали нису способни да поднесу раст температуре мора за више од 1 до 2 степена Целзијуса у трајању од неколико недеља. „Године 1998, температура око Сејшелских острва је неколико недеља била за 3°C виша од нормалне“, каже извештај. Истраживачи верују да ово пружа „драматичан доказ о глобалном загревању“. Смрт корала је 1998/99. коштала Малдивска острва 63 милиона долара. Туристи који очекују да виде прелепе гребене, каже The Economist, „разочарано одлазе од гомила ружног сивог камења“. Улоф Линден, коаутор овог извештаја, каже да је „велики део најразноврснијег екосистема на планети једноставно поремећен“. Корални гребени су важни расадници у мору и зато ова катастрофа погађа и приобално становништво које зависи од рибарења.

Пензионерски развод

У Француској је „број парова старијих од 55 година који се разводе за четири године порастао за 52 посто“, извештавају новине Le Figaro. Током истог периода, стопа развода међу паровима који имају преко 70 година се више него удвостручила, са све већим бројем жена које покрећу развод. Један фактор су потешкоће у прилагођавању на живот у пензији. Проблеми с којима се могло изаћи на крај док је брачни друг био на послу често постају неподношљиви када су оба супружника код куће. Поред тога, постоји већи број финансијски независних жена које су старије од 50 година. Ове жене ће се пре развести од неверних мужева него жене из претходних генерација. Док пензионисани мушкарци често проналазе млађу партнерку, све је више жена у својим 60-им и 70-им које нису удовице, а остају саме.

Француска дарежљивост

Жене су дарежљивије од мушкараца, а старији од младих. Ово су два закључка једногодишње анкете коју је спровела Фондација Француске, једна филантропска институција. Резултати откривају да половина француског становништва нешто дарује; 28 посто њих даје неколико пута годишње, било да се ради о новцу, времену или на неки други начин. Извештај је нашао да „религиозна преданост и укљученост у неко удружење“ унапређују дарежљивост. На основу ове студије, париске новине Le Monde су направиле профил типичне француске циције као самца, младог мушкарца који не посећује цркву и вероватно живи на медитеранској обали или у провинцији.

Експлозија сиде

У 2000. години, преко пет милиона људи се заразило вирусом сиде, каже један извештај Заједничког програма Уједињених нација и Светске здравствене организације о ХИВ-у и сиди (UNAIDS). То значи да број људи у свету који су заражени ХИВ-ом износи преко 36 милиона, што је преко 50 посто више у односу на процене које су направљене 1991. Епидемија је експлодирала у Источној Европи где се број заражених — углавном интравенозних наркомана — скоро удвостручио за годину дана. Извештај такође запажа да су ослабили напори који се у здравијим земљама света улажу у превенцију и да се сида шири првенствено међу интравенозним наркоманима и хомосексуалцима. С друге стране, изгледа да се број нових инфекција у супсахарској Африци, где је заражено 25,3 милиона људи, први пут стабилизовао. Откада је избила епидемија, од ове болести је умрло преко 21 милион људи.