Пређи на садржај

Пређи на садржај

У замци брака без љубави

У замци брака без љубави

У замци брака без љубави

„У друштву где је висока стопа развода, не само што се све више несрећних бракова распадне већ такође све више бракова постане несрећно“ (ПОРОДИЧНО ВЕЋЕ У АМЕРИЦИ).

ГОВОРИ се да велики део животне радости као и велики део беде у животу потичу из истог извора — из брака. Заиста, мало ствари у животу може да нам пружи такво усхићење — или такву муку. Као што то пропратни оквир показује, многи парови имају много више овог последњег.

Међутим, статистике о разводу откривају само део проблема. На сваки брак који потоне, безброј других и даље опстају али су заглибљени у стајаћој води. „Некада смо били срећна породица, али током последњих 12 година је ужасно“, поверила се жена која је више од 30 година у браку. „Мој муж није заинтересован за моја осећања. Он је заиста мој најгори емоционални непријатељ.“ Слично томе, један супруг који је у браку скоро 25 година, жалио се: „Моја жена ми је рекла да ме више не воли. Она каже да ако и даље делимо исту собу а свако од нас иде својим путем када је у питању слободно време, онда ситуација може да се толерише.“

Наравно, неки који се нађу у таквом шкрипцу раскидају свој брак. Међутим, код многих развод не долази у обзир. Зашто? Према др Карен Кајзер, фактори као што су деца, јавни жиг, финансије, пријатељи, рођаци и религиозна веровања могу брачни пар одржати заједно, чак и ако међу њима не влада љубав. „Уместо да се законски разведу“, каже она, „ови супружници одлучују да остану с партнером од којег су се емоционално развели.“

Да ли се брачни пар чији су међусобни односи охладнели мора препустити животу пуном незадовољства? Да ли је уместо развода брак без љубави једино што им преостаје? Искуство показује да се многи угрожени бракови могу спасти — не само од агоније раскида већ и од бедног стања у ком нема љубави.

[Оквир на 3. страни]

РАЗВОДИ ШИРОМ СВЕТА

Аустралија: Од почетка 1960-их, стопа развода се скоро учетворостручила.

Британија: Према прогнозама, четрдесет посто бракова ће се завршити разводом.

Зимбабве: Од свих бракова 40 посто се оконча разводом.

Јапан и Канада: Развод погађа отприлике трећину бракова.

Сједињене Државе: Од 1970-их па наовамо, за венчане парове шансе су педесет посто да ће остати заједно.