Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Водећи корисник дувана у свету

Новине The Journal of the American Medical Association извештавају да је Кина „ највећи светски произвођач и корисник дувана“. „Од укупно 1,2 милијарде становника у Кини, више од 300 милиона мушкараца и 20 милиона жена јесу пушачи.“ Доктори с Кинеске академије превентивне медицине и из Кинеског удружења за пушење и здравље у Пекингу, заједно с докторима са Запада, објавили су резултате анкете спроведене у целој земљи, а у којој је анкетирано више од 120 000 испитаника. Који је њихов закључак? Кина је у „почетној фази епидемије дувана“, и „предвиђа се да ће најмање 50 милиона кинеских пушача који данас живе умрети прерано“. Према том извештају, просечна старост када се у Кини почиње с пушењем смањена је за око три године у односу на 1984, то јест са 28 година на 25. Само мали број њих признаје да пушење може да проузрокује рак плућа и срчана обољења.

Када родитељи брину

„Научници сада кажу да тајна дететовог успеха лежи у родитељској бризи око његовог учења — и показивању те бриге“, извештава The Toronto Star. Канадска статистика и Људски ресурси за развој Канаде заједнички су од 1994. пратили развој и здравље 23 000 канадске деце узраста од 4 до 11 година. По свему судећи, многи канадски родитељи се активно занимају за школовање своје деце, поготово на почетку школовања. Извештај каже да „95 посто деце између 10. и 11. године каже да их њихови родитељи охрабрују да буду успешни у школи све време или бар већину времена“ и да 87 посто родитеља „свакодневно чита са својом децом од 1. до 3. разреда“. Мери Гордон, директор програма о родитељству за локалне школе на подручју Торонта, рекла је: „Сада знамо да не морате бити богати или образовани да бисте били добар родитељ, већ треба да будете у току, будни и заинтересовани.“ Она додаје: „Такво васпитање развија ум, а то се прво догађа код куће.“

Тинејџери и телефони

Тинејџери су познати по причању преко телефона. „Дохватају се слушалице из забаве или када им је досадно“, извештава пољски недељник Przyjaciółka. Многи, међутим, не размишљају баш о томе колико су дуго на телефону или нису свесни цене разговора. Шта је лек за то? Часопис предлаже да се од младих затражи да плате макар део телефонског рачуна. Он препоручује да се тинејџери подсете на то да „телефон треба делити и да би други с времена на време такође волели да га користе“.

Буба револвераш

„Брза фотографија пружила је научницима увид у механизме који бубу бомбардера чини најпоузданијим стрелцем с најефикаснијим арсеналом у свету инсеката“, извештавају лондонске новине Independent. Користећи пар дефлектора који су попут штитова на врху њеног абдомена, буба може тачно да усмери бујицу вреле киселине у потенцијалног непријатеља и угуши га за мање од једне секунде. Пошто је буба имуна на ову течност, при нападу мање навале инсеката, као што су мрави, она може и да се одбрани тиме што циља на специфична места на свом телу, укључујући и своја леђа. Научници са Универзитета Корнел у Итаки, Њујорк, који су фотографисали бубу у акцији запажају: „Мада је било познато да бубе бомбардери могу да усмере свој спреј тако што окрећу свој абдоминални врх, степен прецизности с којом усмеравају течност раније није био запажен.“

Кухињски бес

„Све већа комплексност хај-тек електричних уређаја изазива ’кухињски бес‘“, извештавају лондонске новине Independent. Фрустрирани укућани „увиђају да не могу у микроталасној пећници подгрејати тањир супе, да не могу опрати чарапе или употребити миксер, а да се сатима не удубе у упутство за употребу“. Психолози указују на то да савремена технологија дозвољава дизајнерима да уређајима прикључе многе додатке, а као најбољи пример претеране компликованости наводе просечан видео-плејер. Кари Купер, професор психологије на Манчестерском универзитету објашњава: „Људи се свуда на послу суочавају с новом технологијом и када дођу кући они желе једноставнији живот који их не подсећа на посао.“

Рискантне сирове клице

Након све више извештаја о болестима које се преносе храном, Управа за храну и лекове САД саветује потрошаче да свако ко жели да смањи ризик преношења болести путем хране, треба да избегава да једе сирове клице, извештава часопис FDA Consumer. Многи људи воле сирову луцерку, детелину или клице пасуља. Међутим, ове биљке су повезане са избијањем бактеријских инфекција у неколико земаља, запажа The New York Times. Мала деца, старији и они са слабим имунолошким системом нарочито су подложни томе. Истраживачи су испитали различите начине на које могу сузбити бактерије, између осталог прањем клица у хлорним и алкохолним растворима, али ништа није било потпуно ефикасно. Објаснили су да „влага и топлота при процесу клијања обезбеђују идеалне услове за бујање ових организама“ извештава Times.

Лондонски језици

Школарци у Лондону (Енглеска) говоре најмање 307 језика, извештавају градске новине The Times. Др Филип Бејкер, један од твораца прве анкете о језицима који се тренутно говоре у Лондону, био је изненађен њиховом разноликошћу. Он је рекао: „Сада смо сасвим сигурни да је Лондон град у коме се говори највише језика на свету, чак и више него у Њујорку.“ Бројка од 307 не обухвата стотине дијалеката и лако може бити потцењена. Само две трећине градске школске деце, којих има 850 000, говори енглески код куће. Највеће групе које говоре страним језиком долазе са Индијског потконтинента. Говори се барем 100 афричких језика. Само у једној школи ученици говоре 58 језика.

Гљивице у нападу!

Непријатна гљивична инфекција стопала и прстију рапидно се шири у Немачкој, извештава магазин Der Spiegel. Сваки пети Немац пати од тога, а у неким другим европским земљама чак постоји већи степен инфекције. Шансе за инфекцију су веће где год људи у затвореним просторијама ходају боси — као што су сауне, базени или чак неке религиозне грађевине. Пошто су гљивичне споре веома издржљиве, распршивачи односно базенчићи за ноге с дезинфекционим средством— где хемикалије само неколико секунди делују — често само шире гљивице уместо да их спрече. Како можете заштитити своја стопала? Специјалиста за гљивична обољења др Ханс-Јурген Тиц препоручује да се користе папуче за купање на свим местима где други ходају. Најважније је да пазите да вам стопала буду сува. Уколико их темељно осушите, поготово између прстију, спречићете настанак гљивица као и њихово ширење.

Узимање соли из морске воде

Новине The Australian извештавају да се на једном малом острву недалеко од обале јужне Аустралије у постројењима за десалинизацију морска вода прерађује у питку воду. Иако десалинизација није нешто ново, „ова технологија је поздрављена као продор у десалинизацији јер не захтева хемикалије“, каже извештај. Да би снабдели 400 чланова заједнице Пеншо на острву Кангару, „вода се вади из океана и при великом притиску тера кроз једну мембрану да би се отклонила со. Концентрат се затим може безбедно вратити у море“. Иако постоје велика очекивања да се овај нови систем нашироко користи, он је ипак скуп, иако мање кошта него традиционалне методе за пречишћавање воде, каже The Australian.

„Он је на састанку“

У анкетирању 148 секретарица које раде за директоре великих компанија, 47 посто њих је рекло да њихови шефови захтевају од њих да повремено обману друге, извештава The Wall Street Journal. Једна секретарица, маркетиншки асистент из Тексаса, рекла је да је онима који позову морала говорити да је њен шеф „на састанку“, чак и када је био сам у канцеларији, да би свој посао могла да задржи 30 година. Неке неистине могу бити нарочито опасне, као када жени кажете да не знате где је њен муж. Једна секретарица је била отпуштена када је странки рекла истину да један закаснели чек није послат.