Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да живим у иностранству?

Да ли да живим у иностранству?

Млади питају . . .

Да ли да живим у иностранству?

„Желео сам да живим негде другде“ (Сам).

„Једноставно сам била знатижељна. Желела сам да видим нешто ново“ (Марен).

„Један близак пријатељ ми је рекао да би за мене било добро да на неко време побегнем од куће“ (Андреас).

„Био сам жељан пустоловина“ (Хејген).

ДА ЛИ си икада сањао да можда само привремено живиш у некој страној земљи? Сваке године на хиљаде омладинаца је у могућности да то учини. Андреас о свом искуству у иностранству каже: „Волео бих да то поновим.“

Неки млади одлазе привремено зато што желе да зараде новац или науче неки страни језик. На пример, у многим земљама су прилично популарни такозвани о-пер програми. Они младим странцима омогућују да у некој породици обављају кућне послове за смештај и храну, а слободно време могу користити за учење локалног језика. Затим су ту и млади који се селе у иностранство ради стицања образовања. Други се селе у потрази за послом како би могли да издржавају своју породицу. Трећи се опет селе зато што нису сигурни шта желе након школовања и желе мало да се одморе у некој страној земљи.

Интересантно је што се неки млади хришћани селе у земље где има мало јеванђелизатора како би тамо проширили своју службу. Без обзира на разлог за селидбу, живот у страној земљи може да буде вредна лекција ка постизању независности својствене одраслом добу. То може проширити твоје видике у погледу културе. Можеш чак савладати и неки језик — што може повећати твоје шансе на тржишту рада.

Међутим, живот у иностранству није увек пријатно искуство. Сузан је рецимо провела годину дана као студент у размени. Она каже: „Била сам уверена да ће од почетка до краја бити апсолутно фантастично. Али није било тако.“ Неки млади су чак били експлоатисани или су упали у озбиљну невољу. Зато пре него што спакујеш торбе, било би мудро да седнеш и одмериш аргументе за и против.

Преиспитај своје мотиве

Одмеравање аргумената за и против свакако би подразумевало и преиспитивање мотива зашто желиш да идеш у иностранство. Једна је ствар отићи ради духовних циљева или због бриге о породичним одговорностима. Али, као што су рекли млади цитирани у уводу, многи желе да се преселе само зато што хоће авантуру, већу слободу или добар провод. То само по себи не мора бити лоше. На крају крајева, Проповедник 12:1 храбри младе да ’уживају у својој младости‘. Међутим, 2. стих упозорава: „Уклони жалост од срца свога и зло од тела свога.“

Уколико је твој мотив за одлазак у страну земљу бежање од родитељских ограничења, онда би то могло да буде призивање ’зла‘. Да ли се сећаш Исусове приче о расипном сину? То је прича о младићу који је у иностранство отпутовао из себичних разлога, очигледно у потрази за већом слободом. Међутим, није много прошло и снашло га је зло, задесила га је глад, сиромаштво и духовна болест (Лука 15:11-16).

Затим, ту су и они који желе да побегну од проблема у кући. Али, Хајк Берг у својој књизи What’s Up пише да „ако желиш да одеш само зато што си несрећан... и верујеш да ће све бити боље на неком другом месту — онда си у заблуди!“ Заиста је боље да се отворено суочиш с проблемом. Ништа се не постиже бегом из ситуација које нису по нашој вољи.

Други опасни мотиви су похлепа и материјализам. Подстакнути жељом за богатством, многи млади гаје грандиозне, нереалне представе о животу у индустријализованим земљама. Неки замишљају да су сви западњаци богаташи. Али, далеко је то од истине. Након одласка, многи млади се затекну у некој непознатој земљи и упињу се из петних жила како би се извукли из немаштине. a Библија упозорава: „Љубав према новцу корен [је] свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су одвучени од вере и проболи су себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:10).

Да ли си спреман?

Постоји још један чинилац који треба да размотриш: да ли си заиста довољно зрео да се носиш с потешкоћама, проблемима и борбама које ће се појавити у иностранству? Вероватно ћеш морати да живиш с цимером или неком породицом и да измениш свој устаљени распоред. Стога, колико се сада добро слажеш са укућанима? Да ли се родитељи жале на тебе да си неувиђаван и егоцентричан? Да ли си претерано избирљив у храни? Колико си спреман да обавиш свој део кућних послова? Уколико ти сада све ово тешко пада, замисли колико би ти то било теже у тамо некој страној земљи!

Уколико си хришћанин, хоћеш ли моћи да одржаваш своју духовност? Или те твоји родитељи стално морају подсећати да не запостављаш проучавање Библије, хришћанске састанке и дело проповедања? Да ли ћеш бити довољно духовно јак да се одупреш свим притисцима и кушњама које те чекају у иностранству, а на које ниси наилазио у својој постојбини? Једном младом хришћанину, који је посредством размене студената дошао у једну страну земљу, већ првог школског дана је речено где може да дође до илегалне дроге. Касније га је једна школска другарица питала да се забављају. У његовој домовини, девојка никада не би на тако директан начин показала своје интересовање. Један млади Африканац који се преселио у Европу примећује још нешто: „У мојој земљи се никада у јавности не могу видети неморалне слике. А овде их има посвуда.“ Пресељење у иностранство би особу могло довести до духовног бродолома уколико није ’чврста у вери‘ (1. Петрова 5:9).

Прикупи чињенице!

Треба да прикупиш све чињенице пре него што одеш. Не ослањај се на информације из друге руке. Ако, на пример, размишљаш о програму размене студената, колико ће то коштати? Можда ћеш се изненадити кад откријеш да су за то често потребне хиљаде долара. Такође треба да установиш да ли је школовање које ћеш добити у иностранству признато у твојој земљи. Надаље, прикупи што више можеш информација о самој земљи — њеним законима, култури, обичајима. Шта све обухватају трошкови живота? Које ћеш таксе морати да плаћаш? Постоје ли неки здравствени ризици које треба да узмеш у обзир? Можда би било од користи да поразговараш с људима који заправо живе тамо.

Затим ту је и смештај. Родитељи који су домаћини студенту који је дошао путем размене, обично не очекују од њега никакву новчану надокнаду. Али и поред тога, живот са особама које не поштују библијска начела може бити веома стресан и напет. Једно решење би могло да буде да станујеш код пријатеља или рођака. Али пази да им не будеш на терету — чак и ако наваљују да останеш. То би могло затегнути или чак уништити твој однос с њима (Пословице 25:17).

Уколико планираш да се запослиш док си у иностранству, не заборави на хришћанску обавезу да се покораваш световним властима (Римљанима 13:1-7). Да ли закон дозвољава да радиш у тој земљи? Уколико дозвољава, под каквим условима? Ако радиш на црно компромитоваћеш свој положај поштеног хришћанина и лишити себе основне заштите, као што је осигурање у случају несреће. Чак и ако је легално да радиш, треба да будеш пажљив и оштроуман (Пословице 14:15, NW). Бескрупулозни послодавци често искоришћавају странце.

Доношење одлуке

Из овога се јасно види да је одлука о пресељењу у другу земљу важна одлука — и не треба је олако схватити. Седи са својим родитељима и пажљиво осмотри очекиване користи и могуће опасности. Труди се да ти одушевљење не прегази разборитост. Буди искрен док преиспитујеш своје мотиве. Пажљиво слушај своје родитеље. На крају крајева, они ће и даље бити одговорни за тебе, чак и ако си стотинама километара далеко. Вероватно ће ти требати њихова новчана потпора како би опстао.

Све у свему, можда пресељење и неће бити мудро — бар како тренутно стоје ствари. Можда би те то могло разочарати, али има још пуно узбудљивих ствари које можеш да учиниш. На пример, да ли си се распитао о могућностима да посетиш интересантна места у својој земљи? Или, зашто одмах не почнеш да учиш неки страни језик? С временом ће се можда отворити прилика за одлазак у иностранство.

Међутим, шта ако одлучиш да одеш? Наредни чланак ће размотрити шта можеш да учиниш да би твој боравак у иностранству био успешан.

[Фуснота]

a Види чланак „Прорачунати трошак пресељења у богату земљу“, у издању Куле стражаре од 1. априла 1999. коју су издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

[Слика на 13. страни]

Неки млади се селе да би помагали у делу проповедања о Краљевству

[Слика на 14. страни]

Разговарај с родитељима о користима и опасностима одласка