Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чему једна птица може да поучи затвореника?

Чему једна птица може да поучи затвореника?

Чему једна птица може да поучи затвореника?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈУЖНЕ АФРИКЕ

ПРЕМА часопису Sunday Tribune из Дурбана у Јужној Африци, птице имају удела у омекшавању срца осуђеника у затвору Полсмур. Тренутно 14 затвореника учествује у једном програму старања о папигама у њиховим ћелијама.

Како функционише овај програм? Сваки од осуђеника који учествује има у својој ћелији један импровизовани инкубатор. Тек излегла птичица даје се затворенику да брине о њој и он отприлике пет седмица свака два сата, било да је дан или ноћ, својом руком храни ово мало беспомоћно створење. Птица се затим ставља у кавез који се исто тако држи у ћелији. Када порасте, птица се продаје. Неки затвореници се толико вежу за своје птице да плачу када уследи неизбежни растанак.

Након што свакодневно причају птицама и старају се о њима, чак и неки од окорелих криминалаца постају приметно блажи и нежнији. Један затвореник је рекао: „Припитомљавам птице, али и оне припитомљавају мене.“ Други каже да су га птице научиле стрпљењу и самоконтроли. Један осуђени лопов каже да му је старање о птици помогло да схвати да је родитељство „велика одговорност“ — нешто што је пропустио да покаже према својој деци кад је био на слободи.

Брига о овим птицама доноси осуђеницима још једну корист. „С вештинама које овде науче“, каже Викус Гресе, зачетник овог програма, „када изађу могу добити посао као одгајивачи птица или ветеринари.“