Salta al contingut

BluePlanetArchive/Whale Watch Azores

VA SER DISSENYAT?

L’habilitat per a submergir-se de la balena amb bec de Cuvier

L’habilitat per a submergir-se de la balena amb bec de Cuvier

 La balena amb bec de Cuvier pot submergir-se fins a 2.992 metres de profunditat, on la pressió és d’uns 30.300 kilopascals. Esta balena també es pot submergir durant llargs períodes de temps. De fet, en una ocasió es va registrar que una d’elles va estar davall de l’aigua durant 3 hores i 42 minuts. Com poden estos mamífers sobreviure a eixa pressió, amb poc d’oxigen i durant tant de temps?

 Igual que els passa a altres mamífers marins, la caixa toràcica i els pulmons de la balena es comprimixen. Els investigadors han descobert que els mamífers marins utilitzen menys oxigen quan el seu ritme cardíac disminuïx dràsticament i quan la seua sang es redirigix de les extremitats cap al cervell, el cor i els músculs.

 A més, els mamífers marins guarden l’oxigen en els músculs gràcies a una proteïna anomenada mioglobina. Esta proteïna allibera l’oxigen que estos mamífers necessiten quan se submergixen en les profunditats. De fet, els músculs d’estos animals contenen concentracions més grans de mioglobina que els dels humans i els animals terrestres.

 Un investigador va fer este comentari sobre les balenes amb bec de Cuvier: «Se submergixen a unes profunditats impressionants. Segons els nostres coneixements de fisiologia actuals, les balenes poden submergir-se a molta més profunditat i estar més temps baix l’aigua del que podíem imaginar». Els científics esperen entendre millor com se submergixen les balenes, perquè açò podria ajudar els metges a tractar patologies com el coŀlapse pulmonar.

 Què penses? És l’habilitat per a submergir-se de la balena amb bec de Cuvier fruit de l’evolució? O va ser dissenyada?